Een auberginestoof met gele rijst en een eigen seroendeng
Hugo gaat aan de slag met een auberginestoof met gele rijst. Een heerlijk gerecht met een Indisch tintje. Daarnaast lees je ook hoe je zelf een seroendeng kunt maken.
Auberginestoof
- hoofdgerecht 4 personen
- bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 5 kemirinoten
- 2 uien
- neutrale olie
- 3 knoflooktenen
- 2 aubergines
- 2 tomaten
- 2 rode chilipepers
- 4cm gemberwortel
- 1 theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel gemalen komijn
- zout en peper
- 75ml ketjap manis
Extra:
- hakmolentje
Voor erbij:
- (gele) rijst
- korianderblaadjes
- seroendeng (geroosterde kokospindamengsel
Gele rijst
- bijgerecht 4 personen
- bereiding circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 sjalot
- neutrale olie
- 1 theelepel gemalen geelwortel (kurkuma)
- 300g witte rijst
- zout
Seroendeng
- kruidig strooisel 4 personen
- bereiding circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- stukje trassi (½ theelepel)
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 theelepel zout
- 1-2 theelepels suiker
- 100g gedroogde kokosrasp
- ½ citroen
- 60g gezouten pinda’s
Extra:
- hakmolentje
- afsluitbare pot of bakje
Heerlijke stoof van aubergine
Stap 1: rooster de kemirinoten in een droge koekenpan.
Stap 2: pel en snipper de uien.
Stap 3: verhit een scheut olie in een braadpan en fruit de ui.
Stap 4: pel en snijd de knoflook. Was en snijd de aubergines in stukken.
Stap 5: bak de knoflook en aubergine bij de ui tot de aubergine begint te kleuren.
Stap 6: haal de zaadjes uit de pepers of een deel ervan (afhankelijk van hoe pittig je de stoof wilt maken.
Stap 7: snijd de tomaten en chilipepers in stukken. Hak de gember fijn.
Stap 8: meng de tomaten, chili, gember, kemirinoten, koriander en komijn in de blender met een goeie snuf zout en peper.
Stap 9: voeg het tomatenmengsel toe aan de pan en bak dit nog een paar minuten mee.
Stap 10: voeg de ketjap en 175ml heet water toe en laat circa 20 minuten, op een laag vuurtje, stoven.
Stap 11: serveer de auberginestoof met korianderblaadjes, (gele) rijst en seroendeng (zie recept hieronder).
Van witte naar gele rijst
Stap 1: pel en snipper de sjalot.
Stap 2: verhit een scheut olie in een pan en fruit de sjalot tot deze zacht is.
Stap 3: voeg de kurkuma erbij en laat even zachtjes bakken.
Stap 4: was intussen de rijst en voeg deze, met een goeie snuf zout en 600ml water, toe aan de pan.
Stap 5: breng aan de kook en laat op laag vuur circa 10 minuten koken tot het water verdampt is en de rijst gaar.
Zelfgemaakte seroendeng
Stap 1: pel en snijd de ui en de knoflook. Maal met de trassi, koriander, gember, zout en suiker in een hakmolentje.
Stap 2: voeg de kokos erbij en maal nogmaals.
Stap 3: rooster het kokosmengsel in een wok, op laag vuur. Blijf het geheel omscheppen tot het lichtbruin begint te kleuren.
Stap 4: voeg citroensap toe en bak het mengsel nu goudbruin.
Stap 5: meng de pinda’s erdoor en laat afkoelen.
Stap 6: bewaar in een afgesloten pot.