Schoonmaaktips

Schoonmaaktips: verschillende soorten vlekken in een handomdraai verwijderd

Door Laura Vrooland··Aangepast:
Schoonmaaktips: verschillende soorten vlekken in een handomdraai verwijderd
RTL

Iedereen maakt wel eens een vlek. Op kleding of een vloerkleed, een ongelukje zit in een klein hoekje. Zo’n vlek wil je het liefst zo snel mogelijk laten verdwijnen. Maar, welk middel heb je dan nodig? Huishoudcoach Zamarra helpt je een handje op weg met deze handige tips om op de juiste manier vlekken te verwijderen.

Snelheid en de juiste middelen

Een succesvolle vlekverwijdering zit in de snelheid. Voor het beste resultaat moet je direct handelen en daarom is het erg handig om altijd een pak babydoekjes bij je te hebben! Is er -op het moment dat je een vlek maakt- geen water in de buurt, dan kun je het altijd met zo’n doekje alvast aanpakken!

Als je wel thuis bent, is water natuurlijk de beste optie, in combinatie met verschillende middeltjes tegen vlekken.

Let op: niet alle middelen zijn even geschikt voor alle vlekken. Hier volgen een paar voorbeelden:

1. Vlekken van fruit

Het is niet verstandig om vlekken van rood fruit te behandelen met zeep of een vlekmiddel. De vlekken worden hier namelijk paars van! Je kunt deze vlekken beter behandelen met iets zuurs, zoals schoonmaakazijn of citroensap.

Nadat je het zuur erop hebt gedaan, is het belangrijk om het goed af te spoelen met water. Spuit er daarna zo snel mogelijk wat vlekkenmiddel op en stop het dan meteen in de wasmachine!

2. Droge vlekken

Vlekken die door iets droogs zijn ontstaan, zoals oogschaduw of stuifmeel, kun je ook beter niet met water en zeep behandelen. Hier worden ze vaak alleen maar erger van! Droog moet je droog laten.

Probeer het poeder er eerst zoveel mogelijk af te kloppen en doe het laatste beetje met plakband of tape. Het meeste gaat er door deze truc al goed vanaf.

Verwijder alleen het laatste restje met wat vlekkenmiddel en gooi het vervolgens in de was!

3. Wijnvlekken

Bij wijnvlekken vertelt waarschijnlijk iedereen je dat je er zout op moet doen. Bij een tafelkleed zou deze methode goed werken, omdat zout het vocht opneemt. Maar als je dit doet bij bijvoorbeeld een vloerkleed, blijft het zout in de vezels zitten waardoor het vocht blijft aantrekken en de vlek erin blijft.

Doe er daarentegen wat bruisend bronwater op. De bubbels bruisen dan de vlek omhoog. Dep dan meteen met een witte (thee)doek. Als je het met een gekleurde doek zou doen, heb je de kans dat deze af gaat geven en dan maak je de vlek natuurlijk alleen maar erger!

Ook hier geldt wederom: hoe sneller je handelt, hoe beter en hoe groter de kans dat de vlek eruit gaat. Haal de rest van de vlek weg met vlekkenmiddel.

4. Vlekken in textiel

Niet alle vlekkenmiddelen zijn geschikt voor alle soorten textiel. Kijk eerst goed op het etiket voordat je het hiermee gaat behandelen! Zo kunnen katoen en linnen bijvoorbeeld veel hebben, maar wol en zijde weer niet.

Staat er op het etiket een symbool met een driehoek waar een kruis doorheen staat? Behandel het dan niet met een bleekmiddel (witwasmiddel), maar ook niet met een vlekkenmiddel met een bleekmiddel erin!

Drie soorten vlekken

Vlekken zijn onder te verdelen in drie verschillende soorten met ieder hun eigen behandeling:

1. Vetvlekken

Deze vlekken zijn met veel verschillende middelen te behandelen, bijvoorbeeld met een normaal vlekkenmiddel voor de was of met afwasmiddel.

Voor vette vlekken in een kraag werkt het ouderwetse middeltje ossengalzeep ook erg goed. De vlekken in zijde of wol kun je het best behandelen met wasbenzine, want dat is daar veilig voor.

2. Organische vlekken (braaksel, bloed of urine)

Gebruik voor dit soort vlekken een inwerkmiddel voor de was met enzymen erin. Laat het een uurtje weken en stop het daarna in de wasmachine. Ook op lage temperaturen werk dit erg goed!

3. Gekleurde vlekken (wijn, koffie of sojasaus)

Hiervoor kun je het best een vlekkenmiddel gebruiken met zuurstof bleekmiddel, zoals een oxi vlekkenmiddel. Controleer natuurlijk wel even de wasvoorschriften.

Een kind kan de was doen!

Fotocredits

Headerfoto: Kelly Sikkema

Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenSchoonmaken