Duik de Indische keuken in met dit heerlijke gehaktbrood

We duiken vandaag de Indische keuken in, want er staat namelijk een heerlijk gehaktbrood op het menu. Hugo serveert dit gerecht met een verrassende roerbak van spruitjes en lente-uien. Als dat geen feestje op tafel wordt!
Indisch gehaktbrood
Hoofdgerecht 6 personen
Bereiding circa 15 minuten + 30 minuten oventijd
  
Ingrediënten:
- 250 gr. gekookte aardappels
 - 125 gr. winterpeen
 - ½ bos lente-uien
 - 500 gr. rundergehakt
 - 2 eieren
 - ¼-½ theelepel kruidnagel
 - ½ theelepel nootmuskaat
 - 1 theelepel knoflookpoeder
 - zout en peper
 - 4-5 eetlepels ketjap manis
 - 2-4 theelepels sambal brandal
 
Extra benodigdheden:
- bakkwast
 - ovenschaal
 
Voor erbij:
- rijst
 - atjar
 
Snelle roerbak van spruitjes
Groentegerecht 4 personen
Bereiding circa 15 minuten
  
Ingrediënten:
- 500 gr. spruiten
 - ½ bos lente-uien
 - 2 tenen knoflook
 - 50 gr. santen
 - 2 eetlepels seroendeng
 - 2-3 theelepels sambal brandal
 

Verstop je groenten in een gehaktbrood
Stap 1: verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: schil en snijd de peen in hele kleine blokjes.

Stap 3: snijd het wit van de lente-ui in fijne halve ringetjes.
Stap 4: prak of kneus de aardappels.

Stap 5: doe het gehakt in een kom met de groenten, specerijen, zout, peper, 2 eetlepels ketjap en 2-4 theelepels sambal.
Stap 6: kneed en vorm een langwerpig gehaktbrood. Leg in een schaal en maak met de achterkant van een mes kruislings inkepingen in het gehakt.
Wist je dat het maken van inkepingen twee functies heeft? Het zorgt er niet alleen voor dat hij sneller gaart, maar ook dat het brood meer aanbaksel krijgt en krokanter wordt.

Stap 7: schuif in de oven en bak circa 25 minuten in de oven.
Stap 8: bestrijk de bovenkant met ketjap en zet het gehaktbrood nog 5 minuten in de oven.
Stap 9: serveer met roerbak van spruitjes, rijst en serveer er atjar bij.

Een snelle, maar heerlijke roerbak
Stap 1: maak de spruiten schoon en halveer ze.
Stap 2: verhit een scheut olie in een wok of hapjespan en roerbak de spruiten 2 minuten.

Tip: Zorg er bij roerbakken voor dat je pan zo heet mogelijk is. Het geheim van goed roerbakken is zo heet en zo kort mogelijk in de pan.
Stap 3: snijd de lente-uien in ringetjes en voeg toe.

Stap 4: pel en snijd de knoflook en voeg toe aan de pan.
Stap 5: hak de santen en voeg toe met een goeie scheut heet water en verwarm tot de spruiten beetgaar zijn. Breng op smaak met de sambal.
Stap 6: schep op en bestrooi met seroendeng.


