Koken met Hugo!

Een stressvrije kerst met Hugo’s inspiratie voor deze klassieke voorgerechten

Door Laura Vrooland··Aangepast:
Een stressvrije kerst met Hugo’s inspiratie voor deze klassieke voorgerechten
RTL

Als de kerst in aantocht is raken veel mensen in de stress, met name vanwege het kerstdiner! Maar volgens Hugo is dat helemaal niet nodig. Hij helpt je een handje op weg door drie verschillende voorgerechten te bereiden. Het zijn de klassiekers onder de voorgerechtjes en daarom ook juist zo lekker!

Aardappel-preisoep met zalm

  • Voorgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 preien
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 300 gr. kruimige aardappels
  • 1 liter kippenbouillon
  • 200 ml slagroom
  • zout en peper
  • bieslookolie (zie recept)
  • 150 gr. gerookte Sockeyezalm/rode zalm
  • een paar takjes kervel of ander kruid voor decoratie
  • brood voor erbij

Extra benodigdheden:

  • staafmixer

Bieslookolie

  • Saus voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 bos bieslook
  • 100 ml neutrale olie
  • snufje zout

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje of staafmixer met hoge kom
  • fijne zeef

Eieren met kruidenmayonaise

  • Voorgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • 6 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels dragonazijn
  • 200-250 ml neutrale olie
  • 1 bosje gemengde kruiden (kervel, dragon, peterselie, basilicum, dille)
  • zout en roze peperkorrels

Hollandse garnalencocktail

  • Voorgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 50 ml slagroom
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels whisky of droge sherry
  • snuf cayennepeper
  • 2 theelepels worcestersaus
  • zout en peper
  • 1 grapefruit
  • 300 gr. Hollandse garnalen
  • een paar blaadjes kropsla
  • een paar takjes peterselie

Klassieke Vichyssoise soep met rode zalm

Dit is een mooie Franse klassieker die prachtig op de kersttafel past. Het is vooral belangrijk bij deze soep dat hij licht-blank van kleur blijft. Aanstoven op een laag vuurtje is dus van belang.

Stap 1: pel en snijd de ui in blokjes en snijd de prei in dunne halve ringen. Zorg er hierbij voor dat je alleen het witte of lichtgroene deel gebruikt en niet het donkergroene gedeelte van de prei. Anders zal de soep te erg verkleuren.

Stap 2: verwarm de boter en olie in een braadpan. Fruit hierin de ui en de prei.

Stap 3: voeg de kippenbouillon toe en breng het aan de kook.

Stap 4: schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Voeg de aardappels daarna toe aan de pan en kook het circa 30 minuten op laag vuur.

Weetje: Deze soep wordt van origine koud gegeten, maar lauwwarm of warm is deze soep ook erg lekker!

Stap 5: snijd de gerookte zalm in dunne reepjes.

Stap 6: pureer de soep en voeg de meeste slagroom toe. Breng het op smaak met zout en peper.

Stap 7: laat de soep op kamertemperatuur komen. Schep het daarna in diepe borden en leg de zalm in het midden. Druppel er slagroom en bieslookolie omheen (zie recept).

Stap 8: decoreer de soep ten slotte met een takje groen.

Zelfgemaakte bieslookolie

Stap 1: snijd de bieslook fijn.

Stap 2: pureer in het hakmolentje of met een staafmixer de bieslook met de olie en het zout.

Stap 3: haal het door een zeef en voilà!

Hugo's favoriet: Hollandse garnalencocktail 

Je kan met deze klassieker goed de mist ingaan, maar met het recept van Hugo maak je voortaan altijd een perfecte garnalencocktail!   

Stap 1: meng voor de saus de slagroom, mayonaise, ketchup, whisky, cayennepeper en worcestersaus. Breng het op smaak met zout en peper.

Stap 2: snijd de schil dik af van de grapefruit en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Snijd daarna de grapefruitpartjes in stukjes.

Stap 3: meng de garnalen met de grapefruit.

Stap 4: doe kleine blaadjes sla in de glazen en schep de garnalen erin. Lepel de cocktailsaus erover en maak het af met een takje peterselie.

Oeuf mayonnaise

Stap 1: kook 6 eieren in 8-10 minuten hard. Laat deze daarna schrikken onder koud water.

Stap 2: doe de (rauwe) eidooier met de mosterd en dragonazijn in een kom. Klop dit op met een garde. Het is belangrijk om eerst alle zure ingrediënten bij elkaar te doen en daarna pas de olie toe te voegen.

Stap 3: voeg langzaam schenkend en al kloppend de olie erbij zodat een dikke saus ontstaat.

Variatietip: Maak de mayonaise met een staafmixer en pureer de kruiden erdoor zodat je een groene mayonaise krijgt. 

Stap 4: hak ¾ van de kruiden en meng dit door de mayonaise. Verdun het eventueel met een scheutje lauwwarm water.

Stap 5: breng op smaak met zout.

Stap 6: pel en halveer de eieren. Leg deze vervolgens met het snijvlak naar beneden op de borden (dit is traditie) en lepel er mayonaise overheen. Bestrooi het daarna met gemalen roze peper en decoreer het ten slotte met takjes kruiden.

Voilà! Nu heb je drie prachtige voorgerechten die allemaal ideaal zijn voor het kerstdiner! Welke kies jij?

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken