Koken met Hugo!

Pavlova: het ultieme nagerecht voor een feestelijk diner

Door Laura Vrooland··Aangepast:
Pavlova: het ultieme nagerecht voor een feestelijk diner
RTL

Hij mag dan niet de grootste fan zijn van desserts, maar van dit nagerecht wordt iedereen blij. Hugo maakt namelijk een traditionele pavlovataart! Hij schudt de handen uit de mouwen voor dit prachtige dessert dat ideaal is voor feestelijke gelegenheden. Het duurt dan misschien even een tijdje voordat je kunt beginnen met aanvallen, maar dan zet je wel een statement op tafel!

Pavlovataart

  • Nagerecht voor 10 personen
  • Bereidingstijd: circa 45 minuten + circa 4 uur drogen en afkoelen

Ingrediënten:

  • ½ citroen
  • 8 eiwitten
  • zout
  • 450 gr. witte basterdsuiker
  • 4 theelepels witte wijnazijn
  • 3 theelepels maiszetmeel
  • 4 eetlepels cacao

Crème

  • 500 ml slagroom
  • scheutje vlierbloesemsiroop
  • 250 ml crème fraîche

Topping

  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • 750 gr. vers fruit naar keuze
  • 100 gr. pure chocolade 70%
  • aardbeiensaus (zie recept)
  • 1 bosje munt

Extra benodigdheden:

  • mixer
  • bakplaat met bakpapier

Aardbeiensaus (aardbeiencoulis)

Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 450 gr. aardbeien (diepvries)
  • ½ citroen
  • 4-5 eetlepels poedersuiker
  • ½ theelepel gemalen anijs

Extra benodigdheden:

  • blender of staafmixer

Traditionele pavlovataart

Er bestaat nog altijd veel discussie over welk land dit dessert voor het eerst heeft gemaakt, vooral onder Nieuw-Zeeland en Australië. Deze meringuetaart is vernoemd naar de Russische balletdansers Anna Pavlova toen ze in deze twee landen op tournee ging. De taart doet namelijk denken aan de luchtige tutu die ze toen droeg.

Stap 1: verwarm de oven voor op de heteluchtstand op 85°C.

Stap 2: ontvet een kom en een mixer met citroensap. Dit is belangrijk omdat de meringue niet goed stijf wordt als de kom ook maar een klein beetje vet is.

Stap 3: klop de eiwitten met een snufje zout in de kom stijf. Voeg als de eiwitten iets stijver beginnen te worden beetje bij beetje de suiker erbij.

Stap 4: meng, als het eiwit stijfgeklopt is, de azijn en het maiszetmeel erdoor. Dit zorgt voor de heerlijk zachte binnenkant en de brosse krokante buitenkant van de pavlovataart.

Stap 5: schep 1/3 van het schuim op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak een cirkel met een doorsnede van 25 centimeter en 4-5 centimeter dik.

Stap 6: maak op een tweede bakplaat nog een cirkel van 15 centimeter in doorsnede met dezelfde hoogte (doe dit dicht bij de rand, want er komt nog een cirkel naast). Zo ontstaan de lagen in de taart.

Stap 7: meng voor de derde en laatste cirkel de cacao door het schuim. Dit hoeft niet perfect! Het mag juist wat ruwer zijn.

Stap 8: maak een derde cirkel met een diameter van ongeveer 20 centimeter. Bak de taartbodems 3-4 uur in de oven.

Stap 9: zet de oven op een kier en laat de taartbodems afkoelen in de oven.

Stap 10: nu kun je beginnen met de crème die tussen de lagen van de taart komt. De crème hoeft niet extreem zoet te zijn, omdat de rest van de taart dat al is. Klop de slagroom stijf en meng de vlierbloesemsiroop erdoor. Spatel de crème fraîche erdoor en zet het in de koelkast.

Stap 11: rooster de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan.

Stap 12: maak vlak voor serveren de pavlovataart op door de cirkels te stapelen met de crème en het fruit ertussen. Geen paniek als een laagje breekt, want die brosheid geeft juist definitie aan het dessert! Het is daarentegen wel mooi als je ervoor kunt zorgen dat de bovenste laag heel blijft.

Stap 13: smelt intussen de chocolade au bain marie (verwarmen in een kom boven een bak met warm water).

Stap 14: decoreer de taart met meer fruit, gesmolten chocolade, aardbeiensaus, geroosterde amandelen en muntblaadjes.

Coulis van vers fruit

Stap 1: laat de aardbeien ontdooien.

Stap 2: kook in een steelpan de aardbeien met het citroensap, de poedersuiker en anijs een paar minuten.

Stap 3: pureer de saus en serveer op en rondom de pavlova. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken