Koken met Samuel!

Surinaamse borrelplank met sardinestoof, phulauri en bakabana

Door Anne Tjon-A-Joe··Aangepast:
Surinaamse borrelplank met sardinestoof, phulauri en bakabana
RTL

Het is weer vrijdag, oftewel: borrelplankdag! De Surinaamse roots van Samuels vrouw inspireerden hem om een borrelplank uit de Surinaamse keuken te maken, waar Hindoestaanse en Javaanse smaken in vermengd zijn. Op de plank vind je een 'broodje eerste hulp bij crisis', phulauri en bakabana.

Dit recept bestaat uit 4 delen. Als eerste lees je alles over de bereiding van het broodje 'eerste hulp bij crisis' (oftewel: een gerecht dat je altijd kunt maken als er onverwachts bezoek komt), waarna de phulauri volgt. Verderop in het artikel lees je het recept voor de bakabana en een snelle pindasaus.

Broodje eerste hulp bij crisis - Sardinestoof op Surinaamse puntjes

  • Borrelplankgerecht van 4 stuks
  • Bereiding: circa 15 minuten 

Ingrediënten:

  • 2 blikjes sardines op olie
  • 1 ui
  • Surinaamse sambal (madame Jeanette)
  • 2 tomaten
  • zout
  • een paar druppels ketjap manis
  • 4 Surinaamse puntjes (kan ook met rijst of op geroosterd brood)
  • 1-2 takjes bladselderij

Stap 1: Open de sardineblikjes en giet de olie in een koekenpan en verwarm deze. 

Stap 2: Halveer, pel en snipper de ui en fruit in de olie aan.

Stap 3: Bak 1 theelepel sambal even mee.

Stap 4: Snijd de tomaten in fijne blokjes en bak deze ook mee.

Stap 5: Schep, als de tomaat zacht is, de sardines erdoor. Stoof nog een paar minuten.

Stap 6: Breng op smaak met eventueel extra sambal, zout en een paar druppels ketjap.

Tip: Hoe langer je het laat staan, hoe rijker de smaak wordt. Als je er de tijd voor hebt is dat altijd mooi meegenomen! 

Stap 7: Serveer de sardinestoof op een Surinaams puntje. Hak de bladselderij fijn en strooi erover.

Wist je dat? In Surinaamse broodjeszaken wordt meestal gevraagd of je peper en zuur op het broodje wenst. Met peper bedoelen ze dan de mix van piccalilly en madame Jeanette. Het zuur staat voor de zoetzure komkommer.

Phulauri – Hindoestaanse erwtenballetjes

  • Borrelplankgerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 1 nacht weken

Ingrediënten:

  • 250 gr. gele spliterwten
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1/4 madame Jeanette
  • zout
  • olie voor frituren
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 1-2 theelepels Surinaamse sambal (madame Jeanette)

Extra benodigdheden:

  • pan voor frituren

Bereidingswijze

Stap 1: Laat de spliterwten een nacht weken.

Stap 2: Rooster in een droge koekenpan het komijnzaad tot het gaat geuren.

Stap 3: Pel en snijd de ui grof. Pel de knoflook. Snijd de peper grof.

Stap 4: Laat de spliterwten uitlekken.

Stap 5: Maal in de keukenmachine de spliterwten, ui, knoflook, madame Jeanette, komijn en zout.

Stap 6: Maak balletjes ter grootte van een knikker.

Stap 7: Verhit de olie tot 180°C. 

Stap 8: Meng in een kommetje de ketchup met de sambal.

Stap 9: Frituur de balletjes goudbruin en serveer met de pittige ketchup.

Bakabana – krokant gefrituurde bakbanaan

  • Borrelplankgerecht van 16 stuks
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bakbananen
  • 150 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 225-250 ml koud bruiswater
  • olie voor frituren
  • 150 ml pindasaus (zie recept verderop in dit artikel)

Extra benodigdheden:

  • pan voor frituren
  • draadspaan
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Schil en snijd de bananen elk doormidden en snijd vervolgens elke helft in 4 parten, zodat je er in totaal 16 hebt. 

Stap 2: Roer in een kom een dik vloeibaar beslag van het zelfrijzend bakmeel, zout en bruiswater.

Stap 3: Verwarm de olie tot 180°C.

Stap 4: Haal de bananen door het beslag en frituur goudbruin in de hete olie.

Stap 5: Laat uitlekken op keukenpapier.

Stap 6: Serveer met de pindasaus.

Snelle pindasaus

  • Bereiding: circa 5 minuten

Ingrediënten:

  • 1 theelepel Surinaamse sambal
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • 100 gr. pure pindakaas
  • 100-125 ml water
  • 1-2 eetlepels Ketjap manis
  • snuf zout

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de sambal en het gemalen korianderzaad in een steelpan.

Stap 2: Voeg de pindakaas eraan toe en laat iets smelten.

Stap 3: Voeg al roerend het water toe.

Stap 4: Roer en verwarm, zodat je een gebonden saus krijgt. Breng op smaak met ketjap manis en een snuf zout.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Samuel LevieFroukje de BothReceptEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken