Koken met Sandra!

Boerenkoolquiche met een heerlijke linzensalade

Door Nieke Kuperus··Aangepast:
Boerenkoolquiche met een heerlijke linzensalade
RTL

Vandaag kookt Sandra weer een heerlijk gerecht. Ze maakt een zalige quiche die net even anders is dan je gewend bent. Het hoofdingrediënt is namelijk boerenkool. Daarnaast maakt ze een frisse salade van linzen. Aan de slag!

Boerenkoolquiche

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 5 plakken hartige taartdeeg
  • 100 gr. gerookt ontbijtspek
  • 3 uien
  • Olijfolie
  • 2 knoflooktenen
  • 300 gr. boerenkool
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat
  • 75 gr. oude kaas

Extra benodigdheden:

  • quichevorm 24 cm

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Snijd het ontbijtspek in blokjes en bak in een droge koekenpan uit.

Stap 3: Halveer, pel en snijd de uien in halve ringen.

Stap 4: Verwarm een scheut olie in een hapjespan of wok en fruit de uien ongeveer 4 minuten.

Stap 5: Pel en snijd de knoflook fijn.

Stap 6: Voeg de boerenkool en knoflook toe aan de pan en bak ongeveer 5 minuten. Laat iets afkoelen.

Stap 7: Klop in een grote kom de eieren met de slagroom los en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg de uien en boerenkool toe aan het eimengsel.

Stap 8: Rasp de meeste kaas boven de kom, voeg het spek erbij en meng goed.

Stap 9: Bekleed de springvorm met deeg en schep het boerenkoolmengsel erin. Bestrooi met de overige kaas.

Stap 10: Bak de quiche in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Linzensalade

  • Salade 4 personen
  • Bereiding ongeveer 30 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr. zwarte linzen
  • 150 gr. winterpeen
  • Bosje radijzen
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • Zout en peper
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 bakje tuinkers

Extra benodigdheden:

  • juliennerasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng in een pan de linzen met 350 ml koud water aan de kook. Kook de linzen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat iets afkoelen.

Stap 2: Schil en rasp de winterpeen in fijne reepjes.

Stap 3: Maak de radijzen schoon en snijd ze in plakjes.

Stap 4: Meng in een kom de azijn met de mosterd en voeg langzaam al kloppend de olie erbij, zodat je een gebonden dressing krijgt. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Meng de peen en radijs met de linzen en dressing. Schep op de borden en bestrooi met tuinkers.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Sandra YsbrandyFroukje de BothEigen Huis & Tuin Lekker LevenReceptKoken