Rijkbelegde cheeseburgers met koolsla
Hugo heeft vandaag weer eens lekker zin in comfortfood. Op de 'doe-niet-zo-moeilijk-dinsdag' maakt hij dan ook een gouden combinatie uit Amerika: cheeseburgers en coleslaw, oftewel koolsalade!
Het gerecht van Hugo bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de hamburger, daarna lees je het recept voor de bijpassende hamburgersaus en tot slot lees je het recept van de koolsalade onderaan dit artikel.
Cheeseburgers
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 2 uien
- 3 eetlepels roomboter
- zout en peper
- 2 tomaten
- 4 hamburgerbroodjes
- 75 gr. gruyère of cheddar
- neutrale olie
- 500 gram gehakt
- blaadjes sla
- hamburgersaus (zie recept hieronder)
Extra benodigdheden:
- kaasschaaf
Bereidingswijze
Stap 1: Halveer, pel en snijd de uien in dunne halve ringen.
Stap 2: Pel en snipper 1 sjalot ragfijn.
Stap 3: Breng 500 gram rundergehakt op smaak met zout en peper en de sjalot en maak er 4 hamburgers van. Kneed niet te lang, want dan wordt het vlees compact en taai.
Stap 4: Verhit ondertussen 2 eetlepels roomboter in een koekenpan en bak de uien met een snuf zout 20-30 minuten, tot de uien gekarameliseerd en zacht zijn.
Stap 5: Snijd de tomaat in plakken en snijd de broodjes open.
Stap 6:Verhit een koekenpan en rooster de broodjes 2 minuten op hun opengesneden kant.
Stap 7: Schaaf plakken van de kaas.
Wist je dat?
Bij cheddar denk je vast aan die oranje plakjes die er bijna uitzien als plastic. Maar wist je dat je cheddar ook gewoon als een blok kaas kunt kopen?
Stap 8: Haal de broodjes uit de pan en voeg een scheut olie toe. Bak de burgers 3-5 minuten per kant.
Stap 9: Voeg de overige boter toe. Leg de kaas op de burgers en bak 2 minuten met de deksel op de pan.
Stap 10: Bouw de burgers: beleg de onderste helft van de broodjes met sla, cheeseburger, tomaat, saus en ui. Dek af met de bovenste helft van het broodje en serveer.
Hamburgersaus
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 2 grote augurken of 4 kleinere + 1 eetlepel pekelazijn uit de pot
- 1 sjalot
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- 1 theelepel mosterd
- peper
Extra benodigdheden:
- hakmolentje
Bereidingswijze
Stap 1: Pel en snipper de sjalot.
Stap 2: Maal in het hakmolentje de augurk, sjalot, mayonaise, ketchup, mosterd en een scheutje pekelazijn. Breng op smaak met peper
Koolsla / Coleslaw
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- ¼ witte kool
- ¼ rode kool
- 1 winterpeen
- 2 bosuien
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels yoghurt
- 2 theelepels dijonmosterd
- 3 eetlepels appelazijn
- zout en peper
- 50 gr. rozijnen
Extra benodigdheden:
- mandoline
- keukenmachine of een scherp mes
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd de kool heel fijn met behulp van een mandoline, keukenmachine of een scherp mes.
Wist je dat?
Kool is een van de oudste groentes ter wereld. In Nederland is het een veelgebruikte groente. Denk aan bloemkool, boerenkool, rodekool én spitskool. We zijn er dol op!
Stap 2: Schil en snijd de wortel in dunne reepjes. Snijd de bosuien in ringetjes.
Stap 3: Meng in een kom de mayonaise met de yoghurt, mosterd en appelazijn. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4: Meng de saus en rozijnen met de groenten.