Liefde & geld

Budgetcoach Eef van Opdorp: ‘Partneralimentatie zorgt voor ongelijkheid’

Door Lizzy van Hees··Aangepast:
© Getty ImagesBudgetcoach Eef van Opdorp: ‘Partneralimentatie zorgt voor ongelijkheid’
RTL

Ruim één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Een gebrek aan seks en gedoe om geld zijn de grote boosdoeners. Budgetcoach Eef van Opdorp biedt soelaas met een paar financiële tips.

In 2018 strandde maar liefst 37 procent van de Nederlandse huwelijken. Volgens financieel deskundige Eef van Opdorp zijn er twee grote redenen waarom stellen uit elkaar gaan. “Nummer één is het ontbreken van seks en nummer twee is bonje over geld.”

Opposites attract, ook als het om geld gaat

“De financiële relatie die je met je partner hebt, vormt de basis voor het slagen of mislukken van je relatie”, legt Van Opdorp uit. Het is daarom van belang om juist de geldzaken goed op orde te brengen. Ze geeft een aantal tips om je op weg te helpen. 

1. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

“Bij alles wat meer is dan een one-night stand moet je het over geld hebben”, vindt Van Opdorp. “Dat zou wat mij betreft de regel moeten zijn. Misschien denk je dat je met zo’n gesprek moet wachten, maar dat is écht niet zo. Je kunt er beter zo snel mogelijk achter komen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Hoe zo’n gesprek eruit ziet, is glashelder. Van Opdorp: “Je gaat om de tafel zitten en maakt een lijst van wat er inkomt en wat eruit gaat. Dat doe je natuurlijk voor beide partijen. En dit is ook zeker het moment dat je eventuele schulden aankaart. Je moet allebei precies weten waar je aan toe bent.”

'Bij alles wat meer is dan een one-night stand moet je het over geld hebben'
'Bij alles wat meer is dan een one-night stand moet je het over geld hebben'

Van Opdorp: “Vaak zie je toch dat opposites attract, ook als het om geld gaat. Als jij een financieel planner bent en altijd een buffer hebt, dan wil je het wel weten als je partner iedere maand met moeite de eindjes aan elkaar knoopt en totaal geen overzicht of spaardoel heeft.”

2. Samen sparen

Op een gegeven moment breekt het punt aan dat jullie een deel van de financiën gaan samenvoegen. Dit moet je zeker doen als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, maar eigenlijk ook al wanneer je van plan bent om samen te wonen, benadrukt Van Opdorp. 

“Op het moment dat je een deel van het geld dat je binnenkrijgt op een gezamenlijke rekening stort, is het altijd slim om ook samen een spaardoel af te spreken. Waar spaar je voor, waar willen jullie financieel naar toe werken”, legt de budgetcoach uit. 

“Dit gesprek moet je blijven voeren, in ieder geval twee keer per jaar. Dan trek je voor mijn part een lekkere fles wijn open en neem je samen door waar je staat. Welke doelen zijn behaald, welke nog niet. Je bent beiden betrokken en daarmee deel je ook de verantwoordelijkheid voor een gezonde financiële relatie.”

3. Houd je eigen zaken van elkaar gescheiden

Dat gezamenlijke spaardoel is leuk en vooral belangrijk, maar het is natuurlijk nog veel belangrijker dat je daarnaast een deel van je geldzaken gescheiden houdt. “Blijf alsjeblieft verantwoordelijk voor het deel dat van jou blijft. Jij bent de baas over waar je dat deel van je salaris aan uit wilt geven, hoeveel je overhoudt en dat soort dingen. En probeer ook voor jezelf alleen te sparen. Dat stukje financiële onafhankelijkheid is essentieel voor een gezonde relatie, maar zeker ook als de relatie toch geen stand houdt”, aldus Van Opdorp.

4. Zet de roze bril af

Als je net in een nieuwe relatie zit, kan je soms door liefde worden verblind. Maar die roze bril kun je volgens Van Opdorp beter afzetten. “Als er geld nodig is voor iets, of het nou een lening is of een hypotheek, dan zetten koppels vaak samen een handtekening. Ze vertrouwen er dan op dat het allemaal wel los zal lopen. Maar als je partner ineens zijn of haar deel van de hypotheek niet meer kan betalen, vergeten veel mensen dat je ‘hoofdelijk aansprakelijk’ bent. Dat betekent dat als je partner het niet kan betalen, jij er ineens in je eentje voor op moet draaien”, legt ze uit. “Daarom moet je met elkaar in gesprek blijven, en alle lijken moeten uit de kast. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.”

Partneralimentatie zorgt uiteindelijk voor ongelijkheid

Van Opdorp: “In voor- en tegenspoed klinkt heel nobel en romantisch. Maar de realiteit leert ons dat het niet hebben van geld wel degelijk ongelukkig maakt. En mensen met meer geld zijn doorgaans tevredener over hun leven. In een relatie ben je dus echt gebaat bij eerlijkheid.”

5. Partneralimentatie maakt je afhankelijk

Sinds dit jaar is de wettelijke partneralimentatie teruggeschroefd naar maximaal vijf jaar. Bij gezinnen met een traditionele rolverdeling, kun je je afvragen of dit nadelig is voor vrouwen die willen scheiden. Moeten vrouwen zich financieel voorbereiden op een eventuele scheiding? Wat betreft Van Opdorp moeten alle vrouwen en mannen in een relatie ervoor zorgen dat ze enige onafhankelijkheid behouden, daar hoort ook een eigen inkomen bij. 

Als beide partijen werken, zou de partneralimentatie uiteindelijk helemaal afgeschaft kunnen worden. Best wenselijk, aldus Van Opdorp. “Er zijn al vrouwen die er bewust voor kiezen om geen partneralimentatie te ontvangen” Begrijpelijk, want niet iedereen wil afhankelijk blijven van een ex. Maar volgens de financieel deskundige heeft partneralimentatie nog meer vervelende gevolgen. “Het zorgt voor ongelijkheid en je loopt het risico dat je er een lamme tak van wordt”, stelt ze. “Als je niet hoeft te werken om je eigen broek omhoog te houden, word je uiteindelijk een slachtoffer van je eigen leven.”

“Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven”, vindt Van Opdorp. “Het idee dat je later iedere maand je hand kunt ophouden, zorgt er bij sommige mensen voor dat ze niet gaan studeren en uiteindelijk helemaal stoppen met werken. In zekere zin word je er lui van en dat is niet goed voor je. Het is volgens mij veel beter én leuker om jezelf wel te blijven ontwikkelen.”

Kortom, wil je een hele lange en gelukkige relatie? Trek dan vooral af en toe de huishoudboekjes en rekeningafschriften erbij, en blijf vooral ook met elkaar praten. Wie had gedacht dat gezamenlijke spaarplannen zo romantisch kunnen zijn?

 

Lees meer over
GeldLiefde