Gezin

De opvoedkwestie: onze zoon is erg eenkennig

·Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: onze zoon is erg eenkennig
RTL

De zesjarige zoon van Zeynep is heel duidelijk in wat hij wil: enkel en alleen spelen met zijn beste vriendje van school. Dit zit Zeynep niet lekker. Moet je hem stimuleren om ook met andere kinderen om te gaan?

Ze hebben samen de dikste pret maar eerlijk is eerlijk: soms knettert het flink tussen de twee jochies. Toch wil het zoontje van Zeynep niets anders dan met zijn boezemvriend afspreken. Zij vraagt zich af of dat wel zo slim is: "Kaan is helemaal gek op zijn beste vriendje Dean. Ze zitten in dezelfde klas en zoeken elkaar altijd op. En Kaan is nogal eenkennig: hij wil echt alleen met Dean afspreken, verder met niemand. Dat heb ik al een paar keer voorgesteld maar hij wil daar niets van weten. Hij is ook echt overstuur als zijn vriendje met een ander kind gaat spelen. Hoe stimuleer ik hem om ook met andere kinderen te spelen?"

De opvoedkwestie: mijn dochtertje is kattig
Lees ook

De opvoedkwestie: mijn dochtertje is kattig

Dat haar zoontje alleen met zijn bestie wil afspreken is een feit, maar volgens orthopedagoog en oudercoach Loes Waanders is het belangrijk om te kijken waar deze behoefte nou eigenlijk vandaan komt: "Het kan een fase zijn, waarin jouw kind zich tijdelijk prettiger voelt bij een specifiek vriendje. Het kan ook zijn dat er iets is voorgevallen waardoor hij naar dit vriendje trekt dat hij goed kent. Dat wil niet zeggen dat dit altijd zo blijft, dat hij nooit meer met anderen gaat spelen. Zeker als je kind in het verleden wel ook met andere kinderen speelde of dat op de bso gewoon nog doet, dan zou ik er niet te veel druk op leggen dat hij per se ook met andere kinderen 'moet' spelen."

'Bedenk dat het echt heel normaal is dat kinderen het vertrouwde opzoeken'

Waanders denkt wel te weten waarom sommige kinderen het liefst alleen maar met hetzelfde vriendje spelen: "In veel situaties zie je dat angst meespeelt of dat kinderen net wat meer hulp nodig hebben als het gaat om bepaalde sociale vaardigheden. Misschien is een kind bang om afgewezen te worden, dus dat een ander kindje 'nee' gaat zeggen als jouw kind hem of haar vraagt om samen te spelen. Of weet hij niet goed hoe hij daarop kan reageren. Bespreek dit met je kind zodat je erachter komt wat er precies speelt."

Het kan helpen om zo’n gesprekje tussen kinderen na te spelen, tipt de oudercoach: "Help ‘m om situaties voor te bereiden. Speel bijvoorbeeld na met Lego hoe jouw kind een ander kind zou kunnen benaderen, wat er dan eventueel gezegd kan worden en hoe jouw kind daarop kan reageren. Misschien blijkt dan dat je kind bang is om in een onbekend huis te gaan spelen. Dat kun je tackelen door hem te brengen en nog even te blijven voor een kopje thee zodat hij kan wennen en 'ontdooien'. Bedenk dat het echt heel normaal is dat kinderen het vertrouwde opzoeken."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieOpvoedingGezin