Coronaquarantaine

Puzzelend de verveling te lijf: waarom is dat nou zo goed?

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© GettyImagesPuzzelend de verveling te lijf: waarom is dat nou zo goed?
RTL

Nu we met z’n allen moeten binnenblijven om te ontsnappen aan besmetting met het coronavirus, zoeken Nederlanders massaal naar manieren om de verveling tegen te gaan. Gewichten, klusaccessoires, schoonmaakmiddelen, maar óók puzzels vliegen als warme broodjes over de (digitale) toonbank.

Raymond de Vries, oprichter van de Puzzelgigant, staat er versteld van. Hij verkocht de afgelopen dagen meer puzzels dan in de afgelopen twee jaar bij elkaar. In 2017 begon hij zijn puzzelwebshop, wat toen begon als experiment: "Mijn vader moest puzzelen vanwege zijn burn-out. Op internet kon hij moeilijk 'leuke' puzzels vinden, dus zette ik het platform op om te kijken of er meer interesse was."

We zoeken online massaal naar gewichten, puzzels en thermometers
Lees ook

We zoeken online massaal naar gewichten, puzzels en thermometers

En die bleek er zeker te zijn. Maar dat de aantallen zo zouden stijgen, had De Vries niet verwacht. Op het hoogtepunt tijdens kerst verkocht hij zo’n 20 puzzels per dag – en dat vond hij toen veel. Sinds de coronamaatregelen van afgelopen weekend, liep het aantal verkochte puzzels op naar ruim 100 per dag. "Ik ben in overweging een extra ruimte te huren waar ik meer voorraad kan opslaan", zegt De Vries, die tot nu toe alle pakketjes vanuit zijn huis verstuurde.

Enorme puzzeltafel

Hoewel de puzzelplatformeigenaar op voorhand dacht dat vooral ouderen interesse zouden hebben in zijn assortiment, blijkt dit toch anders. De doelgroep verjongt – en dat vindt hij leuk om te zien. "Regelmatig word ik gebeld door een jong iemand die bijvoorbeeld nog een origineel verjaardagscadeau voor zijn vriendin zoekt. Bij mijn zusje op de hogeschool hebben ze een enorme puzzeltafel gemaakt om de creativiteit te stimuleren."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hoofd leegmaken

Sterker nog, volgens het NRC zou puzzelen niet alleen de creativiteit bevorderen maar zelfs het 'nieuwe mindfulness' zijn. Daar is hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder het mee eens. Volgens hem kan puzzelen wel degelijk bijdragen aan het leegmaken van je hoofd, al is je hoofd volgens de psycholoog nooit echt 'helemaal leeg'.

"Je brein is altijd actief. Zelfs als je niks doet. Puzzelen vergt aandacht. Je moet goed overzien welk stukje je waar legt. Het leegmaken van je hoofd gaat hier dus niet volledig op. Wel kun je negatieve emoties en stress doen vergeten, waardoor je het gevoel kunt hebben dat je hoofd leger is", legt Scherder uit.

Afleiding

Tijdens het puzzelen zijn je zogenoemde 'pariëtale- en frontale hersenkwab' actief. De pariëtale hersenkwab is belangrijk voor ruimtelijke informatieverwerking, de frontale hersenkwab heeft een remmend effect op gebieden die lager in je hersenen liggen. "Dit remmende effect noemen we in de volksmond ook wel 'afleiding'. Hoe actiever je frontale hersenkwab is, hoe beter je dus afstand kunt doen van negatieve emoties als angst, stress en pijn", zegt Scherder.

Maar waarom werkt puzzelen dan zo goed? "In principe activeert alles wat jou kan afleiden je frontale hersenkwab", zegt Scherder. "Ook een film kijken, potje schaken of een goed gesprek kunnen je helpen je hoofd tot rust te krijgen. Zolang je maar bezig bent met iets dat jouw gedachten kan afleiden van de negativiteit of drukte in je hoofd."

Lees meer over
Erik ScherderPuzzelsMindfulnessCoronavirus