De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje is op van de Sinterklaas-zenuwen'
De zesjarige zoon van Kim is vanaf begin november al in alle staten vanwege de komst van Sinterklaas. Hij is erg druk en luistert slecht. Hoe helpt Kim hem met die spanning om te gaan?
Vorig jaar was het al erg, maar dit jaar lijkt Kim's zoon er een schepje bovenop te hebben gedaan, zegt ze: "Liam is nu al niet te houden wat betreft Sinterklaas. Hij stuitert door het huis, vraagt tig keer wanneer Sinterklaas komt en wanneer hij zijn schoen mag zetten en is nu al op van de zenuwen. Hij is ongelooflijk druk en luistert slecht. Dit ga ik zo geen drie weken volhouden - en hij trouwens ook niet. Hoe help ik hem?"
Ouders moeten niet onderschatten hoe spannend de komst van Sinterklaas en zijn Pieten voor kinderen zijn, legt opvoedcoach Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching uit: "Wij als volwassenen weten precies wát er rond Sinterklaas gaat gebeuren en wanneer. Kinderen niet. De spanning bouwt enorm op bij hen. Het is ook intimiderend: een wildvreemde man met baard die alles van ze weet en ziet – ook wanneer ze stout zijn geweest – en die ’s nachts met zijn hulpjes hun huis binnenkomt. Dan is er ook nog de angst dat er misschien helemáál geen cadeautjes komen. Het is niet gek dat veel kinderen die spanning slecht trekken."
'Creëer voorspelbaarheid: maak een kalender waarop duidelijk staat wat je kind kan verwachten'
Gelukkig zijn er ook manieren om de rust wat beter te bewaren rondom vijf december. Allereerst: creëer voorspelbaarheid. "Maak een kalender waarop duidelijk staat aangegeven wat je kind kan verwachten en wanneer wat gepland staat. Bijvoorbeeld wanneer de schoen gezet mag worden. Dit zorgt voor duidelijkheid, en hiermee voorkom je dat je kind zijn eigen fantasieën de vrije loop kan laten", zegt opvoedcoach Bobeldijk.
Ook pleit ze voor rust in de agenda: "Er zijn veel activiteiten rondom Sinterklaas. Pepernoten bakken, knutselen voor Sinterklaas, het schoentje zetten op school, en ga zo maar door. Je kind is door alle spanning al vermoeider, en het kan ook wel erg veel worden. Merk je dat je kind veel spanning heeft, druk is of geprikkeld is, kijk dan kritisch naar de hoeveelheid activiteiten en bouw ook voldoende rust in. Kinderen ervaren deze periode anders dan wij volwassenen. Het is goed om daar bij stil te staan, je te verplaatsen in je kind en te weten wat je kind nodig heeft. Zo blijft het gezellig thuis."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.