Gezin

De opvoedkwestie: 'Zoon (9) mist vriendjes door lockdown'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Zoon (9) mist vriendjes door lockdown'
RTL

Sabrina ziet haar negenjarige zoon langzaam verpieteren tijdens de lockdown. Hij is terneergeslagen en mist zijn vriendjes. Hoe kan ze hem helpen hiermee om te gaan?

Dat de scholen zeer waarschijnlijk nog eens drie weken langer dicht blijven, is iets dat Sabrina met lood in de schoenen aan haar zoon vertelde: "Nu de scholen gesloten zijn mist mijn zoon Liam zijn vriendjes heel erg. Natuurlijk maken we soms speelafspraakjes, maar niet iedere ouder staat daar nu voor open en het is toch heel anders dan het vrijblijvende contact op school waarbij hij alle vriendjes tegelijk kan zien. Bij de vorige lockdown werd mijn zoon door het gemis erg verdrietig en humeurig. Hoe help ik hem nu door deze periode heen?"

Waarom de basisscholen dicht? Dat komt door het gedrag van ouders
Lees ook

Waarom de basisscholen dicht? Dat komt door het gedrag van ouders

Droevige kinderen die hun vriendjes missen, is iets herkenbaars voor veel ouders nu, zegt Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren: "Mijn advies: blijf kijken of er vriendjes zijn met wie je zoon kan spelen. De ouders die ervoor open staan, vinden het misschien best fijn om bijvoorbeeld de ene dag geen kinderen in huis te hebben en de andere dag hun eigen kind en jouw zoon. Zo zijn zij samen, kunnen ze samen schoolwerk doen, daarna samen spelen én zo’n ruildag geeft de ouders ook wat rust en ruimte."

Wat voor alle kinderen helpt, is proberen zo veel mogelijk in beweging te blijven, tipt Dubbeld: "Zorg dat je kind niet te lang achter een scherm zit of binnenblijft. Beweging, frisse lucht, even afreageren, rennen, lachen; het is altijd al belangrijk, maar tijdens een lockdown nóg belangrijker. Je zult merken dat als je op deze manier de dagen een beetje probeert af te wisselen, het gemis van school minder zal storen."

'Realiseer je dat kinderen hun ouders spiegelen'

Bovendien geven beweging en zuurstof ook ruimte om rustig over iets te kunnen praten, zo zegt de kindercoach: "Het is belangrijk om te blijven praten. Het duurt hopelijk allemaal niet te lang meer, maar hou een vinger aan de pols, zodat je kunt ingrijpen of troosten wanneer nodig. Zoals altijd is het goed om je te realiseren dat kinderen hun ouders spiegelen. Als jij stijf van de stress staat door corona, nemen je kinderen dit over. Zorg dus ook dat je doet wat je kunt om je eigen mentale gezondheid op orde te houden. Stel duidelijke prioriteiten, en probeer rustig mee te bewegen in wat komt. Dit zal jou én je kinderen goed doen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinSchoolkindCoronamaatregelen