Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (9) is ongelooflijk slordig'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn zoon (9) is ongelooflijk slordig'
RTL

Hoe vaak Koen er ook bij zijn negenjarige zoon op hamert dat hij écht netter moet worden, zijn slordigheid blijft een bron van ergernis.

Spullen die kwijtraken en een kamer die op een vuilnisbelt lijkt; de slordigheid van zijn kind wekt bij Koen veel ergernis op: "Yannick is ongelooflijk slordig. Hij is al drie keer zijn fietssleuteltje verloren en zijn kamer is een regelrechte puinhoop. Als ik hem vraag de boel op te ruimen, negeert hij dat. Pas als ik van woede ontplof, komt hij in beweging - en dan nog mopperend en met tegenzin. Hoe zorg ik ervoor dat hij netter wordt zonder steeds ruzie erover te maken?"

De opvoedkwestie: 'Dochter boos over latere bedtijd oudere zus'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Dochter boos over latere bedtijd oudere zus'

Om te voorkomen dat de sfeer in huis tot het dieptepunt daalt, is het belangrijk om als ouder niet vanuit boosheid te reageren, zegt positief ouderschap-expert Kate Foltynska: "Kinderen nemen patronen van hun ouders over. Als jij je frustratie via woede uit, zal je kind dat kopiëren. Blijf ook niet hameren op zijn gedrag, want dan wordt hij defensief. Dat is menseigen."

Wat volgens de ouderschap-expert wél helpt, is het gesprek aangaan: "Blijf bij jezelf. Leg uit wat het met je doet als het een zooitje is en hij dingen kwijtraakt, en dat je het fijn vindt als het netjes is in huis. En zeg ook dat je heus begrijpt dat hij daar niets om geeft, maar dat jullie wel samen in een huis wonen en dus rekening moeten houden met elkaar."

'Je zoon vindt gamen belangrijk, jij een schoon huis, dus koppel dat aan elkaar.'

Foltynska raadt aan om duidelijke regels op te stellen, bijvoorbeeld dat er pas gegamed mag worden als de slaapkamer is opgeruimd: "Dat is dan niet als straf bedoeld, maar als regel. Je zoon vindt gamen belangrijk, jij een schoon huis, dus koppel dat aan elkaar." 

Zorg voor verbinding in plaats van frictie en verwijten, tipt ze tot slot: "Zo ga je van een ruzieachtige sfeer waarin alles draait om wat jullie níet willen, naar wat iedereen wél graag wil. Als je voor verbinding gaat, kom je vaak tot een goede oplossing. Kijk naar wat belangrijk is, luister naar elkaar en breng jullie behoeftes in harmonie. Zo voed je op vanuit geluk, in plaats van uit autoriteit. En daar wordt iedereen blijer van."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpruimen