Gezin

De opvoedkwestie: 'Hoe bereid ik mijn zoon voor op de komst van de baby?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Hoe bereid ik mijn zoon voor op de komst van de baby?'
RTL

Elleke is in verwachting van haar tweede kind. Ze heeft al een achtjarige zoon, die slecht tegen verandering kan. Hoe bereidt ze hem voor op de komst van de baby?

De hoogzwangere Elleke heeft het kamertje al af, de kleertjes gewassen en haar bed op klossen staan. Ze maakt zich nu vooral druk om haar zoon: "Midas is nogal gevoelig en kan slecht tegen veranderingen. Hij vraagt veel aandacht en bevestiging. Hoe kan ik hem goed op de komst van de baby voorbereiden? Zijn er do's en don'ts?"

Kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren pleit allereerst voor relativering: "Probeer niet te veel beren op de weg te zien. Kinderen hebben vaak een andere manier van reageren dan we van hen verwachten. Dus maak onderscheid tussen jouw angst en wat je kunt doen om je zoon een goede start met zijn broertje of zusje te laten maken."

De opvoedkwestie: 'Ik kan snauwen naar m'n kinderen'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Ik kan snauwen naar m'n kinderen'

Toch zijn er als ouder dingen die je in de laatste periode van de zwangerschap zou kunnen doen om je kind erbij te betrekken, bijvoorbeeld door een mooie tekening te laten maken of iets te knutselen, zegt Dubbeld: "Geef dit een soort ereplaats in de babykamer. Sowieso is aan te raden om hem bij het inrichten te betrekken, dan maakt dat de komst van de baby iets minder abstract." Er is ook iets wat je beter niet kunt doen, voegt ze toe: "Zeg niet dat het zo leuk is dat hij een broertje of zusje krijgt om lekker mee te spelen, omdat dit de verwachting schept dat dit gelijk het geval zal zijn. Logischerwijs duurt dit nog even, dus schep geen valse verwachtingen. De baby mag een onderwerp van gesprek zijn, maar waak ervoor dat je nergens anders meer over praat."

Best spannend 

Ook over de bevalling kun je met je kind overleggen: "Het is een goed idee om hem te betrekken bij het bevallingsplan. Waar wil hij graag heen als het zover is? Vul de praktische zaken in en geef hem hierin een stem. Spreek uit dat jij het ook best spannend vindt en dat jij eigenlijk ook nog niet weet hoe het zal zijn met twee kinderen. Dit met hem delen ontspant en geeft hem ruimte om ook deze gevoelens te hebben en eventueel te uiten."

'Vertel en laat zien dat je heel veel van hem houdt.'

Na de geboorte is het slim om je kind taken te geven in de verzorging van zijn broertje of zusje. Dubbeld: "Dwing niets af, maar betrek hem erbij. Waak ervoor dat hij nu papa’s zoon wordt en de baby jouw kind. Blijf de aandacht verdelen. Vertel en laat zien dat je heel veel van hem houdt. Niet 'nog steeds', dat wekt twijfel. Je houdt van hem, bent trots op hem. Punt."

"Mocht hij dagen hebben dat hij het helemaal niet leuk vindt, is het belangrijk om hem hierin te erkennen. Spreek uit dat je begrijpt dat hij het niet altijd leuk vindt en dat het logisch is dat hij nog moet wennen. Word niet boos, wees mild. Het is niet niks om acht jaar lang alle aandacht te krijgen en dan je ouders opeens te moeten delen. Hoe lief en schattig je broertje of zusje ook is."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinBabyBroerZus