Etiquette

De vijf spelregels van... ongesteld zijn

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... ongesteld zijn
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van de menstruatie.

De situatie

De rode vlag hangt uit. De Feestweek. Opoe op bezoek. De menstruatie. Wereldwijd zijn er zo’n 5000 termen om te vertellen dat je ongesteld bent. De halve wereld is elke maand weer aan de beurt, en dat gemiddeld zo’n 451 keer in je leven, maar toch praten we er maar weinig over. Dus, wat zijn de mores eigenlijk tijdens deze periode?

De spelregels

1. Praat PMS met me

De tranen branden in je ogen bij het zien van een puppyfilmpje en degene die het waagt een stukje van jouw chocolade te bietsen, kan een klauw in zijn rug verwachten. Nee, de dagen voor en tijdens je menstruatie zijn niet je beste. Toch hoef je ook niet alleen te blijven balen. Van klagen wordt niemand beter, maar soms is het wel fijn om gewoon te zeggen dat je je niet helemaal jofel voelt. Je bent tenslotte ook maar een mens.

Door met anderen te praten over wat je bezighoudt zul je merken dat je niet de enige bent en het besef van gedeelde pijn geeft kracht. Hoofdpijn, buikkramp, een humeur om op te schieten: we hebben het allemaal wel eens. Gedeelde smart is halve smart, dus praat af en toe gewoon een potje PMS, oké?

De vijf spelregels... in de regen
Lees ook

De vijf spelregels... in de regen

2. Fix een vlekkeloos verloop

Als de M weer in de maand is, voelt het wat ongemakkelijk, maar gelukkig heb je opties. Tampon, maandverband of cups helpen je meestal droog de dag door en wanneer je die witte broek bewaart voor volgende week is er niets aan hand. Ben je liever safe than sorry, dan kun je ook nog een Period Proof Onderbroek aantrekken. Want die zijn er sinds kort. Door het extra absorptielaagje druppelt er geen spatje je in broek, mocht je onverhoopt te laat zijn voor de wissel. Kun jij gewoon downwards facing doggen in je yogaklas, zonder enige doorlekangst. Namasté.

3. Slaap je sterker

Voel je je een vaatdoek door die gehesen rode vlag? Kruip dan lekker vroeg in bed. Gewoon eraan toegeven, je lijf heeft het blijkbaar nodig. En kruip als het even kan dicht tegen je geliefde aan. De geur van je partner zorgt er namelijk voor dat je beter slaapt, ontdekten onderzoekers van de universiteit van British Columbia. De deelnemers aan dit onderzoek sliepen gemiddeld 9 minuten extra per nacht, oftewel een uur per week, zonder langer in bed te hebben gelegen. "Het effect was vergelijkbaar met het nemen van een melatonine-supplement, een veelgebruikt slaapmiddel", aldus een van de onderzoekers. "En het werkt ook als je je niet bewust bent van de geur."

4. Een echte schipper...

Misschien voel je je niet op je allerfrist tijdens je periode, maar toch kun je alles doen waar je zin in hebt. Alles ja. Trekt je lover vertwijfeld een wenkbrauw op, daag ‘m dan uit en zeg: 'Hee, een echte schipper bevaart ook de Rode Zee.' Met een cup of een vrouwencondoom houd je zelfs de lakens kraakhelder, dus: go for it!

5. Gewoon lekker doorslikken

Ben je aan de pil, dan kun je je menstruatie zelfs een beetje plannen. "Die stopweek is helemaal niet nodig", zegt dr. Bertho Nieboer, gynaecoloog bij het Radboudumc. "Dat was gewoon een marketingtruc om de pil aan de vrouw te krijgen, met het idee dat het medicijn dan zo dicht mogelijk bij de natuurlijke cyclus zat. Maar je kunt de pil dus prima een half jaar of een jaar doorslikken. Eens per jaar een weekje stoppen is wel een goed idee, maar verder kun je die middagen in het zwembad of een romantisch weekendje weg dus een stuk gezelliger maken."

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteMenstruatie