Deze kruiden mogen niet ontbreken in je kruidenrek

Ben je niet zo’n ster in koken en heb je geen idee welke kruiden je moet aanschaffen naast peper en zout? Of moet je in je kruidenrekje thuis nog een aantal lege plekken opvullen? Als je deze basisvoorraad kruiden in huis haalt, kom je al een heel eind:
Verschil kruiden en specerijen
Belangrijk om te weten, is dat er een onderscheid bestaat tussen kruiden en specerijen. Ze zijn beide wel plantaardig, maar de herkomst en structuur verschilt van elkaar. Kruiden zijn groene planten die meestal groeien in landen met een gematigd klimaat. Hiervan worden vooral de stengels en de verse blaadjes gebruikt.
Specerijen komen uit landen met een warm of tropisch klimaat en hiervan worden vaak de gedroogde stengels, wortels, zaden, peulen, bloemknoppen of meeldraden gegeten. Ze zijn meestal niet groen van kleur en hebben vaak een pittigere smaak dan kruiden.
Must-have
Nu wil je natuurlijk weten welke kruiden je écht nodig hebt in de keuken. Dit zijn de standaard kruiden en specerijen die onmisbaar zijn:
- basilicum
- peterselie
- oregano (gedroogd geeft evenveel smaak als vers)
- tijm
- paprikapoeder (keuze uit zoet of pittig)
- kaneel (een zoetmaker voor je warme gerecht)
- rozemarijn
- nootmuskaat
Voor wat meer uitdaging…
Deze kruiden en specerijen zijn altijd handig om in je rekje te hebben:
- kerriepoeder
- laurierblaadjes
- italiaanse kruiden
- knoflookpoeder
- koriander (sommige mensen vinden dit naar zeep smaken)
- gemberpoeder
- kardemom (ook lekker in gebak)
- cayennepeper
- komijn (deze noot-peperachtige smaak werkt goed in Mexicaanse of Indiase gerechten)
- venkelzaad (smaak lijkt op anijs en wordt veel in soepen en sauzen gebruikt)
- steranijs
- kurkuma (mild bitter en lekker in curry)
- kervel (lichtzoete, anijsachtige smaak)
- dragon (de peperachtige, bittere smaak wordt al snel erg sterk)
- kruidnagel
Ten slotte zou je nog deze heerlijke kruidenmengsels kunnen toevoegen:
- speculaaskruiden
- ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel van twintig of meer specerijen)
- za'atar (gemengd met sesamzaad en sumak)
- garam Masala (in veel Indiase gerechten gebruikt, zoals tandoori)
Fotocredits:
Headerfoto: Heather McKean