De opvoedkwestie

'Mijn zoon spreekt ineens straattaal'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn zoon spreekt ineens straattaal'
RTL

Elke dag krijgt Agnes kromme tenen van het taalgebruik van haar veertienjarige zoon, die sinds hij nieuwe vrienden heeft in straattaal praat. Hoe gaat ze hiermee om?

Het is allemaal begonnen toen haar zoon in een andere klas kwam, vertelt Agnes: "Jorrit heeft sinds kort een nieuwe vriendengroep. Sindsdien praat hij anders, in een soort straattaal met andere woorden. Hij maakt ook ineens taalfouten, dan zegt hij bijvoorbeeld 'deze meisje'. Hier erger ik me kapot aan, zo hebben wij hem niet opgevoed. Waarom doet hij dit ineens en hoe zorg ik ervoor dat hij weer normaal en netjes gaat praten?"

'Mijn zoon (14) scheldt me uit'
Lees ook

'Mijn zoon (14) scheldt me uit'

Dat de zoon van Agnes zijn woordgebruik aan zijn vrienden aanpast, is niet uitzonderlijk volgens Dave Niks van De Familiepsycholoog. "Groepen hebben hun eigen gewoontes, regels en gebruiken, dat zie je ook in het bedrijfsleven of bij sportclubs. Taal is daar ook onderdeel van. Haar zoon zit in dat groepje, dus praat hij hetzelfde. Op die leeftijd is het erg belangrijk om 'erbij te horen', maar dit fenomeen is van alle leeftijden, rangen en standen."

Even loslaten

De ergernissen van Agnes kan psycholoog Niks zich best voorstellen. "Maar bedenk dat dit een fase kan zijn en dat zijn taalgebruik weer gaat veranderen als hij andere vrienden krijgt of gaat studeren." Erg veel kun je er als ouder bovendien niet aan doen, zegt hij. "Je hebt te accepteren dat je dit niet kunt veranderen. Hoogstens kun je met je kind overleggen en aangeven dat je snapt dat hij zo praat in het bijzijn van zijn vrienden, maar dat je graag hebt dat hij thuis praat zoals je van hem gewend was."

Accepteer dat hij nu even zo praat

"Dit kun je dus slechts aan hem vrágen", vervolgt Niks. "Hem proberen te dwingen of boos worden werkt averechts, dat is voor een puber juist een aanmoediging om hiermee door te gaan. Mijn advies is om een manier te vinden dit even los te laten. Laat je kind in zijn waarde en accepteer dat hij – nu even - zo praat met zijn vrienden."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinSchoolkindBasisonderwijsVriendschapNederlandse taal