Asking for a friend

Brenda: 'Mijn zoons huid zit vol met harde pukkeltjes'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockBrenda: 'Mijn zoons huid zit vol met harde pukkeltjes'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: de 12-jarige zoon van Brenda heeft harde pukkeltjes op zijn huid. Een probleem waarmee de dochter van Brenda ook al te kampen had. Hoe gaan ze dit huidprobleem oplossen?

Brenda vraagt dit keer geen hulp voor een vriend, maar voor haar 12-jarige zoon. "De huid van mijn zoons gezicht voelt aan als een harde ondergrond en je ziet kleine harde pukkeltjes. Het lijkt op een soort verhoorning van zijn huid." De dochter van Brenda, die inmiddels 16 jaar is, had ditzelfde huidprobleem toen zij dezelfde leeftijd had. Alleen heeft Brenda’s zoon veel meer pukkeltjes.

"Ik zou heel graag willen weten wat ik hier het beste tegen kan doen. Op dit moment maken we zijn huid twee keer per dag schoon met schuimgel, een retinolserum, pukkelcrème én een vochtinbrengende crème. Dit lijkt te helpen, maar het gaat wel erg langzaam de goede kant op. Ik ben heel benieuwd of er een methode is die beter werkt?"

Lispelen en scheve tanden: is een speen echt zo slecht voor het gebit van je kind?
Lees ook

Lispelen en scheve tanden: is een speen echt zo slecht voor het gebit van je kind?

"Zonder dat ik de huid heb gezien, kan ik het niet met zekerheid zeggen, maar dit klinkt als 'keratosis pilaris'. Je ziet dan rode pukkeltjes op de huid en misschien ook wat roodheid. Het lijkt een beetje alsof je kippenvel hebt. En de huid voelt vaak ruw aan, bijna als schuurpapier", zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee.

De rode pukkeltjes ontstaan doordat de haarfollikel is verstopt door de lichaamseigen stof keratine, een eiwit dat zich in de buitenste laag van de huid bevindt. Door verstopping en ophoping van dode huidcellen rondom de haarfollikel kan de huid ruw gaan aanvoelen, legt Ultee uit. Heb je aanleg voor eczeem, astma en hooikoorts, dan is de kans groter dat je keratosis pilaris hebt. "Verder kan een droge huid een trigger zijn, vandaar dat de klachten in de winter vaak erger zijn."

Allereerst: exfoliëren 

Helaas voor Brenda’s zoon: keratosis pilaris is niet te genezen. Het goede nieuws? Als je ouder wordt, krijg je er minder last van. Ook kun je de klachten door middel van huidverzorging verminderen. Dus Ultee juicht alleen maar toe dat Brenda en haar zoon de huid al aan het behandelen zijn. 

Maar hoe kun je de keratosis pilaris het beste te lijf gaan? Ultee: "De eerste stap is exfoliëren oftewel peelen van de huid. Met exfoliërende ingrediënten als salicylzuur zorg je ervoor dat dode huidcellen makkelijker kunnen loskomen van de huid. Ook kunnen ze de keratine in de verstopte haarfollikel zachter maken."

Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.© Dr. Jetske Ultee
Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.

Daarnaast is hydratatie essentieel - iets waar jullie al mee waren begonnen - daardoor vallen de bultjes minder op. "Wel zou ik de crème tegen puistjes overslaan. Zulke crèmes zijn vaak wat gel-achtig (minder hydraterend) en werken soms zelfs talgregulerend. Bij keratosis pilaris heb je juist een vette crème nodig om een droge huid tegen te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een parfumvrije crème die bij voorkeur ook kalmerende ingrediënten bevat als niacinamide, zoethoutwortelextract, allantoïne en evodia. Die helpen tegen eventuele roodheid. Bovendien brengen ze de huid in goede conditie. We weten dat de klachten daardoor minder kunnen worden."

Zo ga je te werk

De huidverzorgingsroutine ziet er dan als volgt uit: maak de huid in de avond schoon met een reiniger, breng vervolgens een exfoliant met salicylzuur aan en laat deze 10 minuten intrekken. Deze hoef je niet af te spoelen. Hydrateer de huid daarna met een volle crème. In de ochtend is het voldoende om de huid te reinigen met wat water en af te sluiten met de crème.  

Ten slotte zegt de onderzoeksarts het volgende: hoewel er nog niet genoeg bewijs voor is, zijn er wel aanwijzingen dat een goede darmgezondheid kan helpen tegen keratosis pilaris. Daarbij is het belangrijk om genoeg vezels en groenten te eten, goede vetten te kiezen en de slechte, als verzadigde vetzuren en transvetten, zoveel mogelijk te laten staan.

Helpt bovenstaande niet of niet voldoende? Dan kun je ook de hulp inschakelen van een huidtherapeut.

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidUiterlijke verzorgingTiener & puber