De opvoedkwestie

Nieuwe moeder Noa voelt zich eenzaam: 'Mis soms mijn oude leven'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockNieuwe moeder Noa voelt zich eenzaam: 'Mis soms mijn oude leven'
RTL

Vijf maanden geleden werd Noa moeder van een dochter. Haar vriendinnen hebben nog geen kinderen en nu voelt ze een afstand. Wat kan ze daaraan doen?

Hoe gek Noa ook is op haar dochtertje, soms heeft ze het moeilijk als jonge moeder. "Ik voel me best eenzaam. Ik ben de eerste in mijn vriendengroep die een kind heeft gekregen. Al mijn vriendinnen zijn nog helemaal niet met luiers en slaapjes bezig. Heel geïnteresseerd zijn ze niet in mijn baby. Deze zomer staan zij op festivals te feesten en ik voel me buiten de boot vallen. Soms mis ik mijn oude leven. Hoe ga ik daarmee om?"

Sabia's dochter is bang in het donker: 'Zonder licht wil ze niet slapen'
Lees ook

Sabia's dochter is bang in het donker: 'Zonder licht wil ze niet slapen'

Zeker als je de eerste in je vriendgroep bent die een kind krijgt, kun je je ontheemd voelen, zegt therapeut en post-partum specialist Tilda Klumpenaar van Frou Frou Begeleiding: "Het is logisch dat je dan heel erg moet schakelen en dat je je afvraagt wie jij nu bent, naast moeder. Het kost tijd om je nieuwe rol te accepteren en om een andere invulling aan je leven te geven. Het ouderschap is een enorm grote verandering, dat je hieraan moet wennen is echt niet gek. Voel je daar dus niet slecht over."

"Alles wat je voelt is normaal. Veel moeders hebben schuldgevoelens als ze mee willen naar een festival of zoiets, want 'je moet blij en dankbaar zijn' dat je een baby hebt. Maar het is heel logisch dat je soms iets voor jezelf wilt doen."

"Te hoge verwachtingen leiden tot teleurstelling en frustratie. Dat is zonde."

Terugverlangen naar je oude leven is begrijpelijk, maar niet erg helpend, zegt Klumpenaar. "Omarm juist de nieuwe versie van jezelf en verenig die twee werelden met elkaar. Zorg ervoor dat je dingen doet die met jou te maken hebben, dus niet alleen de zorgtaken als moeder."

"Kijk naar wat wél kan: misschien lukt het nog niet om een volle dag en avond naar een festival te gaan, maar kun je wel uiteten of een middag naar de sauna met een vriendin. Kijk dus naar de mogelijkheden en leg jezelf niet te veel druk op. Te hoge verwachtingen leiden namelijk tot teleurstelling en frustratie, en dat is zonde."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingMoeder