Koken met Hugo!

Crispy tempeh in pinda-kokossaus met salade én chocolademousse met kokoskaramel

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Crispy tempeh in pinda-kokossaus met salade én chocolademousse met kokoskaramel
RTL

Vandaag zet Hugo een heerlijke maaltijd op tafel, die ook nog eens veganistisch is! Hij maakt een knapperige crispy tempeh in pinda-kokossaus en serveert daar een frisse bleekselderijsalade bij. Uiteraard is een menu pas compleet met een lekker dessert: een verrukkelijke chocolademousse met een vleugje kokoskaramel. Dit wordt smullen!

Dit recept plaatsen we opnieuw vanwege een herhaling van 'Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven' bij RTL 4.

Het menu bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de crispy tempeh in pinda-kokossaus en verderop in het artikel vind je de benodigdheden en bereidingswijze van de bleekselderij en de chocolademousse met kokoskaramel. Veel kookplezier!

Crispy tempeh in pinda-kokossaus

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr. pandanrijst 
  • 400 gr. tempeh 
  • Neutrale olie om in te frituren 
  • 1 stengel citroengras 
  • 1 teen knoflook 
  • 2 cm gember 
  • 100 ml kokosmelk 
  • 75 gr. ongezouten pinda’s  
  • 1 eetlepel sojasaus 
  • ½ eetlepel rijstazijn 
  • ½ theelepel kristalsuiker 
  • Zout 
  • ½ bosje koriander 
  • Eventueel crispy chili-olie 

Extra nodig: schuimspaan, keukenpapier, hakmolen of staafmixer 

Bereidingswijze

Stap 1: Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water dat ervan afkomt helder is. Doe de rijst met 450 milliliter water in een pan en breng aan de kook. Plaats het deksel op de pan en draai het vuur zo laag mogelijk. Gaar de rijst circa 15 minuten of tot het water is verdampt en de rijst gaar is - of gebruik een rijstkoker. Zet het vuur uit en laat de rijst 10 minuten rusten. 

Stap 2: Verbrokkel de tempeh met je handen in kruimels van verschillende groottes.  

Stap 3: Verhit een flinke laag olie in een wok of koekenpan en frituur hierin de tempeh in delen goudbruin en krokant. 

Stap 4: Haal de tempeh met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. 

Stap 5: Maak intussen de saus; pel de knoflook. Schil de gember. Verwijder de harde buitenste bladeren van het citroengras. 

Stap 6: Hak het citroengras, de knoflook en gember grof en pureer met de kokosmelk, pinda’s, sojasaus, rijstazijn en suiker in de hakmolen. Breng op smaak met zout. Verdun eventueel met een scheutje water. 

Stap 7: Meng de tempeh met de pinda-kokossaus. Serveer op de rijst en top af met korianderblaadjes. Serveer er eventueel crispy chili-olie bij. 

Crispy tempeh in pinda-kokossaus
Crispy tempeh in pinda-kokossaus

Bleekselderijsalade 

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten 

  • 1 teen knoflook 
  • 2 cm. gemberwortel 
  • 2 eetlepels lichte sojasaus 
  • 1 eetlepel rijstazijn 
  • 1 theelepel sesamolie 
  • ½ theelepel suiker 
  • ½ struik bleekselderij 
  • 1 bosje radijs 
  • 50 gr. pinda’s 
  • zout 

Bereidingswijze

Stap 1: Pel de knoflook, schil de gember en rasp boven een mengkom. Voeg de sojasaus, rijstazijn, sesamolie en suiker toe. 

Stap 2: Snijd de bleekselderij in schuine reepjes van 0,5 centimeter. Snijd de radijzen in kwarten of plakjes. 

Stap 3: Maak de bleekselderij en radijzen aan met de dressing. Breng op smaak met zout en serveer op  een schaal. 

Stap 4: Hak de pinda’s fijn en strooi over de salade. 

Bleekselderijsalade
Bleekselderijsalade

Chocolademousse met kokoskaramel

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 30 minuten opstijven 

Ingrediënten 

  • 150 gr. pure chocolade  
  • 300 gr. zijden tofu 
  • 2 eetlepels ahornsiroop (maple syrup)
  • 100 ml kokosmelk   
  • 50 gr. bruine basterdsuiker of kokosbloesemsuiker 
  • Snuf zoutvlokken 
  • 4 eetlepels kokosvlokken 

Extra nodig: staafmixer 

Bereidingswijze

Stap 1: Smelt de chocolade au bain-marie.  

Stap 2: Pureer de zijden tofu en ahornsiroop tot een gladde massa. Roer met een garde de gesmolten chocolade erdoor. 

Stap 3: Doe in coupes of kommetjes en zet in de koelkast. 

Stap 4: Doe de kokosroom met de suiker en een snuf zoutvlokken in een pannetje laat circa 5 minuten koken, tot de saus iets dikker is. Roer regelmatig. Zet het vuur uit en laat afkoelen (de saus wordt nog dikker als hij afkoelt).

Stap 5: Rooster de kokosvlokken in een droge koekenpan lichtbruin. Let op: dit kan erg hard gaan! 

Stap 6: Lepel de karamelsaus over de chocolademousse en bestrooi met geroosterde kokos.  

Chocolademousse met kokoskaramel
Chocolademousse met kokoskaramel
Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenReceptKoken