De opvoedkwestie

Tara's dochter wil niet dat zij een weekendje weggaat: 'Voel me schuldig'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockTara's dochter wil niet dat zij een weekendje weggaat: 'Voel me schuldig'
RTL

Hoewel Tara enorm uitkeek naar het weekendje weg met haar vriendinnen, beginnen nu de twijfels toe te slaan. Ze voelt zich schuldig naar haar jonge dochters. Hoe gaat ze daarmee om?

Het weekendje is al maanden geleden geboekt en Tara had er zin in. Toch is dat gevoel veranderd nu het tripje dichterbij komt. "Binnenkort ga ik een weekendje weg met mijn vriendinnen. Mijn dochters van drie en zes blijven thuis bij hun vader. Vooral mijn oudste dochter heeft er veel moeite mee dat ik wegga, ze huilt en zegt dat ze mij gaat missen. Nu voel ik me erg schuldig en ben ik in staat de boel te cancelen. Wat moet ik doen?"

Het zoontje van Noa wil niet sporten: 'Hij is liever thuis'
Lees ook

Het zoontje van Noa wil niet sporten: 'Hij is liever thuis'

Tara’s twijfels betekenen niet dat het een slecht idee is om te gaan, zegt opvoedcoach Sophia van Splunteren. "Het is niet vreemd, en zelfs een heel goed teken, dat je kinderen het moeilijk vinden om je te zien gaan en zelfs hier tegenop zien. Je kunt dit zien als een mooi compliment, want ze vinden het fijn als je thuis bent. Dit kan inderdaad zich uiten in verdriet en wellicht ook blijven zeggen dat je niet moet gaan."

"Maar het is ook belangrijk dat je tijd voor jezelf maakt en dingen met vriendinnen doet, want hier word je ook weer een leukere en betere moeder van. Als jij jouw eigen emmertje kan vullen, en dingen doet die jou blij maken en energie geven, kan je dit weer geven aan je kind. Net zoals in het vliegtuig zet je eerst je eigen zuurstofmasker op."

"Erken dat ze verdrietig is, en zeg dat je haar ook gaat missen."

Ouders moeten hiervoor wel leren verdragen dat hun kind verdrietig is, zegt Van Splunteren. "Jouw kind mag het heel naar vinden dat je gaat, en toch mag jij wel gaan. Belangrijk is dat haar gevoelens er mogen zijn, wuif ze niet weg. Wees er voor haar, toon begrip en sta erbij stil. Erken dat ze verdrietig is, en zeg dat je haar ook gaat missen."

Niet afblazen

"We hoeven het niet op te lossen, bijvoorbeeld door het weekendje dan maar af te blazen. Hiermee vermijd je dingen die moeilijk zijn of lastig zijn om te voelen, ook geef je je kind een signaal dat jij niet met haar emoties kan omgaan. Hiervan leert je kind niet door haar emoties heen te werken, en dat zijn juist vaardigheden die ze de rest van haar leven nodig heeft."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinVriendschapOpvoedingKind