Jongensdroom komt uit voor Edson da Graça

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© SOS KinderdorpenJongensdroom komt uit voor Edson da Graça
Aangeboden door SOS Kinderdorpen

Edson da Graça is bij de meeste mensen bekend als comedian en tv-presentator, maar hij bekleedt nog twee minsten zo belangrijke ‘functies’: “In de eerste plaats ben ik vader van mijn vier kinderen én ik ben sinds zo’n twee jaar ambassadeur van SOS Kinderdorpen.” Over die laatste rol lees je in dit artikel meer.

Edson is geboren en getogen in Amsterdam, maar kwam in zijn jeugd regelmatig in Kaapverdië om zijn familie te bezoeken: “In die tijd zag je daar nog heel veel zwerfkinderen en dat maakte grote indruk op mij als klein jongetje uit Nederland. Toen al dacht ik: als ik later groot ben en een podium heb, wil ik iets doen voor kinderen die opgroeien in armoede.”
En nu hij dan echt groot is en een podium heeft, doet hij waar hij als klein jongetje van droomde, met zijn ambassadeurschap helpt hij kinderen in armoede en. nood. “Ik vind het belangrijk om niet alleen zelf de vruchten te plukken van het grote bereik dat ik heb. Ik wil dat ook in te zetten voor de wereld en de maatschappij. Wat SOS Kinderdorpen doet spreekt mij nog eens extra aan omdat ik zelf kinderen heb en daardoor weet en zie hoe belangrijk een goede basis voor kinderen is.” 

Niet voor de korte klap, maar voor de lange termijn

Edson vindt het belangrijk dat zijn ambassadeurschap niet alleen bestaat uit het zijn van ‘een gezicht’: “Ik heb meteen gezegd dat ik met eigen ogen wil zien wat we doen en voor wie we dat doen. En ik wil de mensen daar laten merken dat ze gezien worden.”
Dit maakte dat Edson eind vorig jaar afreisde naar Ghana om verschillende projecten van SOS Kinderdorpen te bezoeken. In bovenstaande video zie je een deel van zijn reis. Edson: “Wat me het meest is bijgebleven van mijn reis naar Ghana is hoe structureel en fundamenteel de hulp van SOS Kinderdorpen is. Ze zorgen er echt voor dat deze kinderen en jongeren een kickstart krijgen voor de rest van hun leven, zodat ze iets op kunnen bouwen en zelfredzaam kunnen worden. SOS Kinderdorpen gaat niet voor de korte klap, maar juist voor de lange termijn.”

Eén op de tien kinderen staat er alleen voor

SOS Kinderdorpen zet zich in voor kinderen die ouderlijke zorg dreigen te verliezen of deze al verloren zijn. Dit doet de stichting in de vorm van noodhulp, maar denk ook aan familiezorg, onderwijs en hulp bij het vinden van werk. SOS Kinderdorpen is in 138 landen en gebieden actief en bereikt met hun familieversterkende programma’s zo’n 2,5 miljoen kinderen en gezinnen. Omdat geen kind alleen mag opgroeien.

Ruby, één van de deelnemers aan het VSLA-project dat Edson bezoekt© SOS Kinderdorpen
Ruby, één van de deelnemers aan het VSLA-project dat Edson bezoekt

Sparen voor later

Edson bezoekt in Ghana onder andere een project in Manhean, waar jongeren leren om samen geld te sparen en beheren via de Village Saving Loan Association (VSLA). Met het gespaarde geld kunnen ze later in hun eigen onderneming investeren en zo hun eigen familie onderhouden.
Edson: “Hier heb ik bijvoorbeeld John ontmoet. Zijn moeder kan niet lopen, heeft geen rolstoel en is dus helemaal afhankelijk van John. Hij kan daardoor niet buitenshuis werken, maar heeft met behulp van de VSLA een fotostudio aan huis gebouwd, zodat hij toch een inkomen heeft en zijn familie kan onderhouden. Ik was serieus onder de indruk van zijn gepassioneerde manier van werken en de mooie creaties die hij met zo weinig middelen maakt. Dankzij de VSLA kunnen deze jongeren iets opbouwen waar zij niet alleen zelf profijt van hebben, maar ook hun ouders, hun kinderen en de hele community er omheen.”

Wil je meer weten over de projecten van SOS Kinderdorpen of net als Edson da Graça zelf een bijdrage leveren? Ga naar de website voor meer informatie. Of doe mee en doneer nu.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van SOS Kinderdorpen en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Lees meer over
Edson da GraçaSOS Kinderdorpen