Terschelling: 'Einde van de wereld' waar je helemaal tot rust komt
Op Terschelling is de zee nooit ver weg. Of je nu gaat wadlopen, oesters rapen of met een huifkar de omgeving verkent, op het Waddeneiland ben je omringd door zee en duinen. Kinderen kunnen eindeloos spelen en op de brede stranden heb je in elk seizoen alle ruimte.
Een vakantie naar Terschelling begint al op de boot. Vanuit Harlingen ben je met de sneldienst 50 minuten onderweg, terwijl de reguliere veerboot er twee uur over doet. Juist die langzame boot, waar je ook boven op het dek kunt zitten, geeft je al meteen dat relaxte eilandgevoel. Je snuift de zilte zeelucht op en je haar wappert vrij in de wind. Zodra het eiland nadert, is de haastige spoed van het dagelijkse leven al van je afgegleden.
Eenmaal op Terschelling is het handig om een (elektrische) huurfiets te hebben. Dat is het beste vervoermiddel op het eiland, dat 30 kilometer lang en max. 4,5 kilometer breed is. De verhuurbedrijven zitten tegenover de bootterminal en terwijl de bagage gratis naar onze slaapplek wordt gebracht, fietsen we op ons gemakje langs het wad. Blij met onze e-bike, want de stevige tegenwind op de dijk was anders een uitdaging geweest.
Het eerste wat we gaan doen, is wadlopen. Voor zowel kinderen als volwassenen is het leuk en leerzaam om tijdens deze excursie meer te leren over het wad en waarom dit zo’n zeldzaam stukje natuur is. Zo bijzonder zelfs dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Waddenzee is namelijk het grootste getijdengebied ter wereld en heeft een uniek ecosysteem.
Geboren en getogen eilander Flang weet alles over wat er op de zeebodem leeft. Een bodem die hij een 'gedekte tafel' noemt voor de miljoenen vogels die hier komen broeden en overwinteren.
Max Verslakken
Tijdens een wadexcursie met Flang in de Pan deelt hij zijn kennis op een speelse manier. Zo mogen kinderen elk een zeeslak uitzoeken. De zogeheten alikruikjes worden dan naast elkaar gezet voor de start van een race. De zeeslak die wint krijgt van Flang de eretitel 'Max Verslakken', tot groot vermaak van de kleintjes.
Culinaire wadexcursies zijn ook een aanrader. Met een emmertje ga je op pad om zelf ingrediënten te verzamelen op het wad en deze vervolgens in de kookstudio te bereiden tot een maaltijd. Van mosselen tot zeewier. Flang weet er wel raad mee.
Daarnaast zijn er volop oesters te vinden op het wad. Bij de Oesterfabriek kun je een voorraadje inslaan, maar nog leuker is het om bij eigenaar Werner op de boot te stappen voor een excursie naar de oesterbank. Hier liggen de wilde oesters letterlijk voor het oprapen. Kies zelf een paar mooie uit, die Werner ter plekke voor je openmaakt.
Verser dan dit krijg je het niet. En eerlijk is eerlijk, dit zijn de beste oesters die ik ooit heb geproefd. Om het extra feestelijk te maken, wordt er geproost met een glaasje prosecco, terwijl we daar in lieslaarzen op de oesterbank staan en uitkijken over het water.
Krabben, garnalen en zeehonden
Aan de andere kant van het eiland is een zandbank die populair is bij zeehonden. Hier liggen ze prinsheerlijk te relaxen, om af en toe naar de zee te hobbelen en een duik te nemen. Het ziet eruit als een prima leven.
Er zijn meerdere boottochten die je de zeehonden laten zien. Voor kinderen heeft de tocht met Viking Educatief Vissen als bonus dat onderweg de visnetten worden uitgegooid, waarna de vangst in een bak zeewater gaat om grondig bestudeerd te worden. Krabben, garnalen en scholletjes. Dankzij de leuke uitleg krijgen kinderen meer zicht op wat er zoal in het water leeft en mogen ze de vissen daarna zelf weer vrij laten.
Op het droge zien we overal schapen. Ze staan tevreden te grazen in de weilanden, maar ook op de dijk naast het wad. In Oosterend, in het noorden van Terschelling, is iedereen welkom bij schapenboerderij De Zeekraal. Dagelijks rond 16 uur gaat boer Gerben zijn schapen van het land halen, waarna de grote kudde de weg oversteekt en richting de boerderij loopt.
Bezoekers kunnen vervolgens kijken hoe de schapen gemolken worden. Van de schapenmelk wordt kaas gemaakt, die te koop is in het winkeltje van de boerderij. Wij gaan voor de bunkerkaas, die gerijpt is in – je raadt het al - een bunker en daardoor een ietwat aardse smaak heeft. Daarnaast maakt Gerben ook zelf ijs met typisch Terschellingse ingrediënten, zoals vlierbes, cranberry en duindoorn. Een keer wat anders dan dat doorsnee bolletje vanille.
De Boschplaat
Het meest noordelijke stuk van Terschelling is natuurgebied De Boschplaat, dat ongeveer een derde van het eiland in beslag neemt. Hier kun je uren ongestoord wandelen, bijvoorbeeld richting het fotogenieke drenkelingenhuisje op het brede strand. Hier wanen we ons alleen op de wereld. Door zoveel plek voor jezelf te hebben, voelt dit echt als vakantie, waar je even weg bent van alles. Maar ook de natuur krijgt alle ruimte. Zo zijn delen van het reservaat afgesloten zodat vogels in alle rust kunnen broeden.
De Boschplaat is een van de weinige plekken in Nederland die de titel Dark Sky Park mag dragen. Dat betekent dat hier amper lichtvervuiling is en je op een heldere avond de sterrenhemel in volle glorie kunt bewonderen. Op eigen houtje het natuurgebied ontdekken is toegestaan, maar wij kiezen voor een Dark Sky wandeling onder begeleiding van een boswachter.
Terwijl de avond valt en het steeds donkerder wordt, wandelen we een beetje aarzelend het duingebied in. Maar je ogen passen zich verrassend snel aan en het is een bijzondere ervaring om in het pikkedonker hier te lopen met ontelbaar veel sterren boven je.
Naast wandelen en fietsen is er nog een manier om het veelzijdige landschap van Terschelling in je op te nemen. Met de Noordsvaarder huifkartocht gaan we via het bos en de duinen richting natuurgebied de Noordsvaarder. Eigenaresse Wiemet, die de huifkar bestuurt en veel te vertellen heeft over de omgeving en het leven op Terschelling, omschrijft het gebied als 'het einde van de wereld'.
Het is er inderdaad verlaten, op een enkele wandelaar in de verte na. Ik krijg er kippenvel van. Dit is een prachtig stukje Nederland. De sterke paarden trekken de huifkar voort over het wad. Kalm, maar gestaag. Zoals eigenlijk alles op Terschelling gaat.
Horeca op Terschelling
West aan Zee
Dit strandpaviljoen wordt door vader en dochter en is een fijne stek om - tijdens het diner op het ruime terras - te genieten van de zonsondergang. Tip: De zalm en makreel zijn huisgerookt.
De Bakker Terschelling
Een knusse lunchplek in Midsland, leuk ingericht met geborduurde schilderijtjes aan de muur. Ze serveren lekkere broodjes en maken de Terschellinger pondkoek naar een oud recept.
Heartbreak Hotel
Het is alsof je een Amerikaanse diner uit de jaren ’50 binnenstapt. Dit strandpaviljoen heeft kleurrijke bankjes, rock 'n roll klinkt uit de speakers en de milkshakes zijn een aanrader.
De Bessenschuur
Cranberry’s, cranberry’s en nog eens cranberry’s. Bij de Bessenschuur, verscholen in de bossen van West-Terschelling, kun je allerlei taartjes, sappen en ijs gemaakt met cranberry’s proeven.
De Oesterbar
Deze nieuwe hotspot in West-Terschelling opent in juni haar deuren. Zoals de naam doet vermoeden kun je hier aan de bar plaatsnemen en genieten van verse oesters.
De Walvis
De ideale plek om je bezoek aan het eiland af te sluiten: terwijl je wacht op de boot nog een lekkere lunch of borrel met een heerlijk uitzicht over het wad en natuurgebied de Noordsvaarder.