De opvoedkwestie

Van Sabines man mogen de kinderen vaker snoep en later naar bed: 'Wil meer op één lijn'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesVan Sabines man mogen de kinderen vaker snoep en later naar bed: 'Wil meer op één lijn'
RTL

De man van Sabine is chauffeur en daardoor vaak niet thuis. Daarom zorgt Sabine grotendeels alleen voor hun kinderen, wat ze prima vindt. Want als haar man er wel is, bemoeit hij zich met de opvoeding. "Hij doet het gewoon anders dan ik."

Sabine moet er steeds aan wennen als haar man weer thuis is, zegt ze: "Hij is internationaal chauffeur en veel weg, waardoor ik vaak alleen ben met de kinderen. Daar heb ik inmiddels mijn draai in gevonden. Zozeer zelfs, dat ik me eraan erger als mijn man weer thuis is en zich ineens met de opvoeding 'bemoeit'. Van hem mogen ze bijvoorbeeld vaker snoepen en later naar bed. Hoe vinden we hier een betere flow in?"

Het zoontje van Annegien weigert zijn middagslaapje: 'Word gek van zijn energie'
Lees ook

Het zoontje van Annegien weigert zijn middagslaapje: 'Word gek van zijn energie'

Als één ouder veel afwezig is, ontwikkelt de andere ouder vanzelf een eigen routine, legt orthopedagoog Loes Waanders uit: "Dan is er maar een kapitein op het schip en is overleg dus ook niet nodig. Ben je dan weer samen, dan vraagt dat niet alleen meer overleg en communicatie, maar is het ook wennen omdat je allebei anders bent en dus beide een andere aanpak hanteert."

Leerzaam

"Verschillen in de opvoeding kunnen leerzaam zijn voor kinderen", zegt Waanders. "Allereerst leren ze dat er niet één manier is om met een situatie om te gaan. Het verruimt hun blik. Ten tweede is het een goede voorbereiding voor hun latere leven als ze zien dat mensen verschillen van elkaar maar daar ook samen uit kunnen komen."

Kijk hoe je zijn thuiskomst kunt omarmen, je hebt bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf"

"Maar als je last hebt van de onderlinge verschillen is het belangrijk om dit uit te spreken. Dat geldt ook als je merkt dat jullie kind er last van heeft. Het ene kind is nu eenmaal flexibeler dan het andere kind als het gaat om verschillen in benadering en afspraken. Kijk goed naar die behoeftes en probeer jullie gedrag daarop af te stemmen."

Oordeel niet

Streven naar precies dezelfde aanpak is onrealistisch, zegt Waanders: "Jullie zijn twee verschillende personen met een eigen persoonlijkheid en opvoedstijl. Ga in gesprek en kijk waarin het oké is dat jullie verschillen en waarin jullie meer op één lijn willen komen liggen. Vel niet gelijk een oordeel, maar vraag naar de reden van een bepaalde keuze. Het helpt hierbij om open vragen te stellen. Zo ontstaat er ruimte voor uitleg en je verzandt hierdoor minder in verwijten."

"Wanneer hij lang afwezig is geweest, kan het bijvoorbeeld zijn dat hij bewust kiest voor een langer avondritueel omdat hij zijn kinderen gemist heeft en de tijd gevoelsmatig wil inhalen. Dit kan je helpen om meer begrip op te brengen voor zijn keuzes en het zelf makkelijker los te laten. Ook kun je jouw behoefte aangeven, bijvoorbeeld dat het jou helpt als hij eerst even met jou overlegt. Maak voor zijn thuiskomst afspraken en spreek verwachtingen uit. Kijk ook hoe je zijn thuiskomst meer kunt omarmen, bijvoorbeeld dat je dan meer tijd hebt voor jezelf. Hou oog voor de voordelen van samen zijn."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingRelatieKind