Asking for a friend

Liselotte wil deze zomer blonder haar, maar kan dit op een natuurlijke manier?

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStock Liselotte wil deze zomer blonder haar, maar kan dit op een natuurlijke manier?
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: deze zomer behandelen we weer elke week een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Liselotte wil deze zomer graag wat blonder haar, maar wil wél alleen natuurlijke producten gebruiken. Of zijn die ook schadelijk voor je lokken?

Liselotte (33) heeft peper- en zoutkleurig haar, maar zou graag deze zomer wat blonder willen worden.  "Ik baal een beetje van mijn haarkleur, het is net niks. Niet donker en niet blond. Ik vind het – zeker in de zomer – mooier als ik wat blonder ben. Elke zomer probeer ik van alles om op een natuurlijke manier mijn haar een tint lichter te krijgen, maar het wil nog niet echt lukken."

Mathilde leeft samen met een narcist: 'Is hij te 'genezen'?'
Lees ook

Mathilde leeft samen met een narcist: 'Is hij te 'genezen'?'

Tot nu toe heeft Liselotte geprobeerd om haar haar nat te maken met zeewater om het vervolgens in de zon te laten drogen. Ook heeft ze haar haar proberen te bleken met citronella. "Wat werkt wel? Want ik zie het eerlijk gezegd niet zitten om naar de kapper te gaan die dan met chemische middelen mijn haar gaat blonderen. Wat is van de natuurlijke middelen het minst schadelijk voor mijn haar? Want ik wil wel blond haar maar mijn haar moet idealiter wel een beetje gezond blijven."

Subtiel resultaat

Volgens haar- en hoofdhuiddeskundige Willeke Pietersma kan Liselotte haar haar met behulp van natuurlijke middelen een halve of hele tint lichter krijgen. "Als ze nou zwart haar had gehad, dan gebeurt er niets als je huis-, tuin- en keukenmiddeltjes op je haar gebruikt. Op peper- en zoutkleurig haar moet dat wel lukken."

Meer dan een subtiel resultaat moet Liselotte echter niet verwachten, waarschuwt Pietersma. "Met natuurlijke middeltjes kun je je haar lichter krijgen, maar dan moet je wél geduld hebben. Dus na één ‘behandeling’ zie je vaak nog niet zo veel."

Onze expert: Willeke Pietersma is haar- en hoofdhuiddeskundige én haarwerkspecialiste bij De Haarzaak.
Onze expert: Willeke Pietersma is haar- en hoofdhuiddeskundige én haarwerkspecialiste bij De Haarzaak.

Zeewater en citronella – of puur citroensap -  werken inderdaad, zegt de haardeskundige. Evenals een eetlepel zout mengen met water, over je haar aanbrengen en laten opdrogen in de zon. En ook sterke kamillethee heeft een blekend effect, daarvoor hoeft Liselotte haar haar niet eens in het zonlicht te laten drogen. 

Ook een azijnspoeling onder een douchemuts – kijk daarbij wel uit voor je hoofdhuid – en honing zorgen ervoor dat het haar wat lichter wordt. Pietersma: "In honing zit een heel klein beetje waterstofperoxide, waardoor je dus ook een blekend effect krijgt – eveneens zonder dat de zon er aan te pas komt."

Wat volgens Pietersma wél voor al deze middeltjes geldt: "Was je haar na de behandeling goed met een voedende shampoo en doe er vervolgens een herstellend masker of conditioner in. Wat je ook gebruikt, je brengt altijd wel wat schade aan je haar aan – maar dat gebeurt sowieso door de zon al. En hoe vaak je de behandeling ook toepast: meer dan een subtiele werking zul je niet zien."

Niet meer zo schadelijk

Wat Pietersma nog wel wil meegeven aan Liselotte: het beeld dat je haar kapot gaat door het te blonderen, klopt niet meer. "Dit was vroeger wel het geval, maar inmiddels gebruiken professionele kappers chemische producten waaraan al een herstellend product is toegevoegd, waardoor blonderen zeker niet meer zo schadelijk is voor je haar als het ooit was."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze zomerrubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friend