'Het Ronald McDonald Huis voelde als een tweede thuis'
Ryan, het zoontje van Stef en Kim Bone, werd twaalf weken te vroeg geboren. Ruim tien weken verbleef hij in het ziekenhuis met zijn ouders op twee minuten afstand in het Ronald McDonald Huis. Inmiddels zijn ze weer lekker thuis. Hoe is het nu met ze en hoe kijken ze terug op de afgelopen intense periode?
“Alles gaat gelukkig heel goed, behalve onze nachtrust. Helaas ging de nachtverpleegkundige niet mee”, grapt Stef Bone (29). Hij vertelt hoe zijn vrouw Kim (27) al in het ziekenhuis was opgenomen vanwege het risico op vroeggeboorte van hun zoon. Na twee dagen had ze zo veel bloed verloren, waardoor ze een keizersnee moest ondergaan. Zoon Ryan ging meteen naar de NICU, de intensive care voor vroeggeboren baby’s.
Spannende periode
Stef vertelt dat het een rollercoaster was. “Vanaf dat moment stond alles in het teken van Ryan. Hij kreeg zuurstof, omdat zijn longen nog niet voldoende waren ontwikkeld. De ontwikkeling gaat sneller als een baby dicht bij zijn ouders is en daardoor ook een band kan opbouwen. Dat betekent in de praktijk dat we hem zes uur per dag op onze borst hadden liggen. We wisselden af: dus twee keer anderhalf uur bij mij en twee keer anderhalf uur bij zijn moeder.”
Het jonge gezin woont in De Weebosch, een klein plaatsje op 22 kilometer afstand van het ziekenhuis in Veldhoven. Vier keer per dag heen en weer rijden voor het 'buidelen', zoals het huid-op-huid contact heet, zou vier uur reistijd betekenen. Bovendien wilden ze de eerste weken niet te ver weg zijn voor het geval er een moeilijke beslissing moest worden genomen. “Dat wil je niet telefonisch moeten doen", vertelt de kersverse vader.
Plek in Ronald McDonald Huis
Gelukkig konden ze snel terecht in het Ronald McDonald Huis dat op twee minuten afstand van het Maxima Medisch Centrum ligt. Het Huis was hen niet onbekend, omdat de moeder van Stef daar al zes jaar als vrijwilliger werkt.
Het Ronald McDonald Huis in Veldhoven heeft acht slaapkamers voor ouders die dicht bij hun kind in het ziekenhuis moeten blijven. De grote slaapkamers van zo’n 40 m2 zijn voorzien van een bank, tv en eigen badkamer. In het Huis zijn er gemeenschappelijke ruimtes als een familiekamer, woonkamer, keuken en relaxruimte. Voor de kamers betalen de ouders een eigen bijdrage van € 15 per nacht, de overige kosten worden door donateurs en sponsoren betaald.
Wil jij je steentje bijdragen? Klik hier als je een donatie wilt doen.
Ouders onder mekaar
“Overdag is er bijna niemand in het huis”, vertelt Stef. “Wel kom je elkaar bijvoorbeeld tijdens het koken tegen. En we hebben ook een keer met ouders gebarbecued. De meeste ouders gaan na twee tot vier weken weer naar huis, maar er was ook een stel dat elf weken in het Huis verbleef. Met sommige ouders ben je dagelijks aan het appen, met anderen wissel je alleen updates uit als je elkaar tegenkomt.”
De eerste vier weken waren Stef en Kim allebei volledig in Veldhoven, daarna is de man des huizes weer mondjesmaat gaan werken. "Mijn vrouw is in die periode van ruim tien weken maar 20 uur weggeweest, waaronder voor twee begrafenissen", vertelt Stef. "Ryans superoma, de moeder van mijn vader, is een paar dagen na zijn geboorte overleden. Ze heeft op zijn komst gewacht. Ze lag er al slecht bij, maar ze heeft nog meegekregen dat haar eerste achterkleinkind was geboren. De andere uitvaart was de crematie van een kindje van ouders die we leerden kennen in het Ronald McDonald Huis. Dat komt wel binnen, zeker als je zelf een zoon in het ziekenhuis hebt liggen.”
‘Het was ons thuis’
Het verblijf in het Huis gaf het stel veel rust vertellen ze. “We hebben geen moment getwijfeld om er te verblijven", vertelt Stef. "Het was gewoon gelijk ons thuis. Het is een warme omgeving met vriendelijke mensen. En als er iets is, wordt het meteen opgepakt."
Stef en Kim willen benadrukken dat ze alle medewerkers in het ziekenhuis en het Ronald McDonald Huis heel dankbaar zijn. “Iedereen is ontzettend betrokken, ze houden alles in de gaten. Het is geen leuke tijd: je leeft opeens in een ziekenhuisomgeving. Maar als je denkt aan de mensen en de ervaringen, dan kijken we er met een goed gevoel op terug.”
Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van het RTL 4-programma ‘Dichtbij elkaar: Tussen ziek en thuis.'