De opvoedkwestie

Kelly en haar zoontjes blijven deze zomer thuis: 'Wat te doen tegen ruzie en verveling?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Kelly en haar zoontjes blijven deze zomer thuis: 'Wat te doen tegen ruzie en verveling?'
RTL

Kelly gaat dit jaar niet weg tijdens de zomervakantie, dus is ze thuis met haar twee zoons. Ze is bang dat de kinderen zich gaan vervelen en dan bonje krijgen. Hoe voorkomt ze dat?

Onlangs hakte Kelly de knoop door: "Deze zomer blijven wij thuis tijdens de vakantie. Eerlijk gezegd zie ik er best tegenop. Wat als het weer een flutzomer wordt met veel regen, net als vorig jaar? Dan vechten mijn kinderen van zes en vier elkaar de tent uit. Bovendien vinden ze het heel moeilijk om samen te spelen en zichzelf te vermaken zonder het vertier van een camping, strand of zwembad. Wat kan ik doen tegen ruzie en verveling?"

Ella's jongste dochter voelt zich onzeker door haar knappe zus: 'Ben ik dan niet mooi?'
Lees ook

Ella's jongste dochter voelt zich onzeker door haar knappe zus: 'Ben ik dan niet mooi?'

Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching vraagt zich één ding af: "Waarom kunnen kinderen tegenwoordig niet meer zelfstandig spelen? Dat wordt ze afgeleerd want ze krijgen de kans niet met de bso, uitjes en de iPad. En als ouders altijd maar een activiteit verzinnen, is het logisch dat kinderen het verwachten om vermaakt te worden. Dat hebben we zelf gecreëerd."

Rusten is ook belangrijk 

"Maar het is onzin om kinderen de hele dag bezig te houden, alsof je als ouder een evenementenbureau bent. Natuurlijk is het leuk om soms een dagje uit te gaan met het gezin, maar dat hoeft niet iedere dag en zeker niet groots en meeslepend met tig pretparken. Dat is doodvermoeiend, en juist daar worden kinderen vervelend van. Rusten in een vakantie is ook belangrijk, en dat wordt weleens vergeten."

"Vervelen is geen ramp. Daar komen juist mooie dingen uit voort."

Vervelen is geen ramp, benadrukt de opvoedcoach. "Daar komen juist mooie dingen uit voort, want dan maken je kinderen ineens zelf een bordspel of bedenken ze een toneelstukje. Laat ze zich maar eens doelloos met een grote tak of een bal vermaken. Besef dat je niet alles voor ze hoeft op te lossen."

En komt er een keer sleur of ruzie? Stap dan samen op de fiets en haal iets lekkers bij de bakker. Zeker jongere kinderen hebben vaak niet meer nodig dan dit, dus maak het niet te moeilijk."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinVakantieOpvoedingRuzieZomer