Liefdesles

Sien heeft vaginisme: 'Ik kan hem geen dampende seks en mogelijk ook geen kind bieden'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den EndeSien heeft vaginisme: 'Ik kan hem geen dampende seks en mogelijk ook geen kind bieden'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Sien (39) heeft zoveel pijn bij het vrijen dat ze het steeds vaker uit de weg gaat. Vaginisme, zei de huisarts. Het liefst zou ze alleen maar knuffelen met haar vriend, maar de angst dat hij er op een bepaald moment met iemand anders vandoor gaat is enorm.

"Hoezo kan ik geen seks hebben? Ik ben toch een gezonde jonge vrouw? Eerst dacht ik dat ik gewoon moest doorzetten, daarna dat ik misschien niet verliefd genoeg was. Diep van binnen wist ik wel beter. 

Een tampon inbrengen lukte al nooit. Ik was altijd de enige van mijn vriendinnen die met maandverband de deur uitging. Zelfs de dunste tampon voelt als een dikke cactus, en ook mijn eigen vinger lijkt de vijand in die contreien."

Delano wil als man voor z'n 'meisjes' zorgen: 'Als er 'n tweede komt, hoop ik dat zij stopt met werken'
Lees ook

Delano wil als man voor z'n 'meisjes' zorgen: 'Als er 'n tweede komt, hoop ik dat zij stopt met werken'

"Ik was lang alleen, en als ik datete met iemand duurde het niet langer dan een maand of drie. Intimiteit, samen slapen en alles wat je in een normale relatie mag verwachten, ging ik uit de weg. Totdat ik Bert Jan leerde kennen. Tijdens een etentje van gemeenschappelijke vrienden waren we naast elkaar aan tafel gezet. 'De bocht van de sneue singles', grapte hij, maar uiteindelijk bleken we die avond alles behalve sneu. 

We gierden het uit, ook al kende ik hem pas net. Bert Jan is een heel grappige man, en een bijzonder lieve. Geen jagende versierder, maar gewoon iemand die zin had in een leuke tijd. Dat had ik ook wel, dus een week later nodigde ik hem uit voor een wandeling over de Posbank."

'Wat vind je wel fijn?'

"Inmiddels zijn we dik honderd wandelingen verder, want we gaan praktisch elke week wel een keer op pad. We hebben het bijzonder fijn samen en dat komt mede door Bert Jans eeuwige geduld. Al is dat misschien niet eens het goede woord. Het is de rust die ik voel. Niks hoeft en alles is goed."

"We knuffelen veel en dan raakt hij regelmatig opgewonden, maar ik hoef er niks mee. In het begin wilde ik hem niet tekort doen, want door eerdere ervaringen dacht ik dat mannen altijd seks willen. Dus zorgde ik dat hij genoot en dat we daarna konden gaan slapen. 'Waar ben je nou zo druk mee?', vroeg hij en die vreemde formulering werkte voor mij juist heel bevrijdend. Ik vertelde dat aanraking tussen mijn benen niet fijn voelt en zijn reactie was: 'Wat vind je wel fijn?' Een verademing."

Oefenen met ontspannen

"Hij laat de regie aan mij, nog steeds. Standje missionaris hebben we wel geprobeerd, meermaals, op mijn initiatief. Ik wil zo graag dat het lukt. Om te voelen hoe het is, maar ook omdat ik de optie voor het krijgen van kinderen wil openhouden. 

Vaginisme is soms blijvend, en soms niet. Het is een soort verkramping in het bekkengebied, die in veel gevallen ontstaat door een traumatische ervaring. Die herinnering heb ik niet, maar de verkramping dus wel. Ik probeer nu met oefeningen van de bekkenbodemfysio mijn bekkengebied te ontspannen. Op haar aanraden oefen ik nu ook met een soort zachte staafjes of inbrengen toch lukt."

"Als ik puur naar mezelf kijk, zou ik seks helemaal van tafel vegen en enkel knuffelen."

"Bert Jan steunt me, ook al doe ik dit onderdeel echt alleen. Als ik puur naar mezelf kijk, dan zou ik seks helemaal van tafel vegen en enkel knuffelen. Dat voelt voor mij net zo liefdevol en intiem. 

Bert Jan zegt dat het oké is, dat we ook andere dingen kunnen doen en dat forceren echt niet nodig is. Maar de angst dat hij er op een bepaald moment met iemand anders vandoor gaat, is enorm."

Geen dampende seks 

"Ik kan hem niet bieden wat hij verlangt, geen dampende seks en mogelijk ook geen kind. En tuurlijk, we delen ook de liefde voor wandelen door de natuur, we kunnen kneiterhard lachen samen en ik heb een onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit voor hem. Dat is er ook."

Maar het idee dat hij voor mij concessies moet doen, vreet soms aan me. Hij ziet het meteen, als ik weer zit te piekeren. 'Zullen we afspreken dat ik er zelf over ga, wat ik voel en vind?', zegt hij dan. Het helpt dat we overal luchtig over kunnen praten. Nog steeds." 

Liefst ook een kind

"Ik wil Bert Jan alles geven wat ik heb. Mijn hart, mijn tijd, en het liefst toch ook een kind. Ik weet waarvoor ik het doe en daarom oefen ik door. De garantie van een geplande keizersnede kreeg ik gelukkig al van mijn gynaecoloog. Zo niet, dan blijven we gewoon met zijn tweetjes. We hebben het echt goed samen."

De naam Sien is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
LiefdeslesVaginismeSeksRelatieLiefdeKinderwensBabyGezondheid