Wie staat er niet om de 'bekendste loodgieter van Nederland' en zijn familie heen?
Ron van Uffelen, de Vlaardingse loodgieter die de afgelopen twee jaar slachtoffer was van vele explosies bij zijn huis, overleed deze week. Maar zelfs na zijn overlijden gingen de aanslagen gewoon door. RTL Nieuws-redacteur Lisanne van Sadelhoff probeert erachter te komen waarom deze gebeurtenis afgelopen week zoveel losmaakte.
De Vlaardingse loodgieter die geteisterd werd door aanslagen, is overleden. Hij was in het ziekenhuis opgenomen vanwege hartproblemen. Ruim twee jaar kregen de loodgieter, zijn vrouw en hun twee jonge kinderen te maken met explosieven bij zijn eigen huis en bestelbus in Vlaardingen, waardoor hij tegen wil en dank 'de bekendste loodgieter van Nederland' werd, zo schrijft iemand onder het droevige bericht.
Bekend maakt bemind, droefheid maakt medelijden, dus mensen stuurden hun condoleances, 'ook al ken ik het gezin niet', 'ik weet niet wie ze zijn, maar heb wel met ze te doen', 'elk bericht over weer een aanslag, waren ze weer even dagen in mijn gedachten'. 'Ja', schreef iemand daar weer onder, 'dat je bij elk bericht denkt: och, stopt het daar dan nooit!?'
Het gezin kreeg te maken met ruim twintig aanslagen of pogingen daartoe. 'Moet je je voorstellen, je eigen huis en haard…' 'En niet alleen dat gezin, maar de hele wijk lijdt eronder.' Onder de berichten over het overlijden van de loodgieter verschenen plaatjes van brandende kaarsen en hartjes. Het woord 'vreselijk' is het meest getypte woord.
Collectieve empathie
Toen een dag later bekend werd dat weer was geprobeerd een aanslag te plegen op het huis van het gezin, wasemden de reacties zo mogelijk nog meer collectieve empathie uit. 'Wat dit gezin toch allemaal moet meemaken…' En weer: 'Vreselijk, echt vreselijk.'
Er waren slechts een handvol mensen die zich waagden aan de waarom-vraag – waarom deze man zo'n hardnekkig doelwit is, 'zelfs na zijn dood'. Nieuwsgierigheid is zelfs bij droevig nieuws, niet altijd te stoppen. Waarop anderen reageerden met de wedervraag: 'Stél hij heeft iets gedaan – wat hij zelf altijd heeft ontkend – dan nog verdien je dit niet. En zijn gezin al helemaal niet.'
Zelf heeft de man altijd gezegd geen idee te hebben waarom dit gebeurde, en uit welke hoek het geweld zou kunnen komen.
Er waren slechts een handvol mensen die zich waagden aan de waarom-vraag – waarom deze man zo'n hardnekkig doelwit is, 'zelfs na zijn dood'.
Op sociale media wordt stilgestaan bij de thuissituatie van zijn vrouw en kinderen, 'die nu niet eens in stilte en rust kunnen rouwen'. Toch wordt er alles aan gedaan om dat wel te kunnen laten gebeuren. De burgemeester heeft niet, zoals eerder, besloten het huis af te sluiten, maar zette alles in werking om het pand te beschermen. De beveiliging is stevig opgevoerd. Het OM reikt bovendien 50.000 euro uit aan degene met de gouden tip die naar de opdrachtgever leidt.
Online steun betuigen
Met deze maatregelen wordt gehoor gegeven aan de oproep van advocaat Richard Korver, die namens het gezin aan de autoriteiten vroeg: 'Ga om ons heen staan.'
Of de nabestaanden er troost uit putten – het überhaupt lezen – weet niemand, maar gezien de reacties op sociale media doen de mensen daar, online, in elk geval hetzelfde: om hen heen staan.