De opvoedkwestie

Naomi is zwanger van de tweede en bang voor nóg een postnatale depressie: 'Ik kan niet genieten'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Naomi is zwanger van de tweede en bang voor nóg een postnatale depressie: 'Ik kan niet genieten'
RTL

Naomi is zwanger van haar tweede kind. Ze is bang dat ze, net als bij haar eerste zoon, een postnatale depressie krijgt. Hoe gaat ze daarmee om?

Naomi is er heel eerlijk over dat ze momenteel alles behalve op een roze wolk zit, terwijl ze dat wel graag zou willen. "Ik ben nu vijf maanden in verwachting van onze tweede zoon. Na de geboorte van ons oudste kind twee jaar geleden kreeg ik een postnatale depressie. Tijdens deze zwangerschap krijg ik meer begeleiding vanuit het ziekenhuis, maar toch ben ik bang dat ik weer depressief word. Ik kan nu maar moeilijk van de zwangerschap genieten. Wat kan ik doen?"

Het lukt Susanne niet om haar baby borstvoeding te geven: 'Voelt als falen'
Lees ook

Het lukt Susanne niet om haar baby borstvoeding te geven: 'Voelt als falen'

Therapeut en postpartumspecialist Tilda Klumpenaar heeft zelf ervaring met een postnatale depressie en begeleidt moeders die dit ook hebben meegemaakt: "Soms ben ik de eerste die ze bellen als ze weer zwanger zijn, ook vanuit de angst om dit weer mee te maken. En die angst is logisch, zo’n diep dal wil je nooit meer ervaren."

"Het is belangrijk om preventief te werk te gaan met hulp van een ervaren therapeut of coach. Want de vrees voor herhaling gaat woekeren, terwijl je juist met een fijn en rustig gevoel richting de bevalling wilt gaan. Boek dus al sessies voor én na de bevalling, anders komt de hulp wellicht te laat op gang. Zo begin je met 1-0 voorspring aan je kraamtijd."

"Stel je open voor wat wel goed gaat en vergroot dit uit."

Iedere aanstaande moeder wil graag genieten van haar zwangerschap. Hoe gaat dat Naomi wél lukken? Klumpenaar tipt: "Stel je open voor wat nu wel goed gaat. Wat maakt deze zwangerschap anders dan de vorige? Wat voelt goed? Ga dit dan uitvergroten voor jezelf. En focus je op positieve dingen: een mama-massage, een gipsen buikafdruk laten maken, een gezellige babyshower. Omarm al die dingen die deze periode zo leuk en bijzonder maken en blijf heel bewust in het moment. Laat het genieten toe."

"Deel ook je gedachten en zorgen met je partner en vriendinnen. Als je alles voor je houdt, kunnen zij jou ook niet helpen. Houd dit dus niet voor jezelf en laat mensen jou helpen en steunen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinDepressieZwangerschapBevallingBabyKind