Dorine: 'Hoe voorkom ik dat mijn oudste het sinterklaasfeest voor zijn broertje verpest?'
De oudste zoon van Dorine kent het geheim van Sinterklaas en is nogal loslippig. Hoe zorgt ze ervoor dat hij niets verklapt?
Het leeftijdsverschil tussen haar zoon is normaal gesproken geen probleem, maar nu wordt het toch lastig, vertelt Dorine. "Sinterklaas is weer in het land en mijn vijfjarige zoon is door het dolle heen. Mijn negenjarige zoon gelooft niet meer en voelt zich daardoor stoer en groot. Helaas kan hij moeilijk geheimen bewaren. Hoe voorkom ik dat hij zijn broertje iets vertelt en alles verpest voor hem?"
Orthopedagoog Loes Waanders begint met een fijne geruststelling. "Een vijfjarige gaat - ook als hij hoort van zijn oudere broer dat de Sint niet bestaat – volop mee in het sinterklaasfeest. Mede door het magisch denken wat op deze leeftijd nog aanwezig is. Zijn oudere broer zal het dus niet zo snel verpesten. Probeer jezelf hieraan te herinneren, dat helpt vaak om de druk te verlagen. Op het moment dat de Sint de school binnenkomt is het feest voor zijn jongere broertje net zo leuk."
Ook tipt Waanders ouders om realistisch te blijven: "Je kunt jouw negenjarige instrueren maar je kunt niet 24/7 bij hem zijn en checken of hij er wat over zegt. Dus probeer het zelf ook los te laten. Hoe meer druk erop ligt vanuit ouders, hoe meer een kind dit voelt."
"Zorg dus dat hij onderdeel wordt van het sinterklaasverhaal. Veel kinderen vinden dit interessant en het geeft ze een trots gevoel."
Maar hoe help je een kind dat het lastig vindt om het voor zich te houden? Waanders: "Je kan hem juist op zijn rol aanspreken dat hij nu iets weet wat andere kinderen nog niet weten. Dat hij bij de volwassenen hoort en daarbij ook de afspraak dat hij er met kinderen van zijn leeftijd of ouder over mag praten, maar het niet noemt wanneer zijn broertje erbij is. Veel kinderen vinden dit interessant en het geeft ze een gevoel van trots. Zorg dus dat hij onderdeel wordt van het sinterklaasverhaal."
Samen schoenen vullen
"Dat doe je door bijvoorbeeld hem te betrekken bij het kopen van cadeautjes of het samen vullen van de schoen na bedtijd. Geef hem ook een oplossing mee: als hij een flapuit is en het per ongeluk zegt, bedenk dan samen wat hij op zo’n moment kan zeggen. Bijvoorbeeld dat hij maar een grapje maakt. Hiermee houd je het vooral positief."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.