Georgettes man vergokte al hun spaargeld: 'Nog elke kerst krijgt hij nare opmerkingen'
Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. De man van Georgette (49) heeft jaren geleden een grote fout gemaakt. Zij heeft hem allang vergeven, maar elke kerst begint haar familie er weer over. "Onze verzoening leverde me veel kritiek op, en al evenveel ongevraagd advies."
"Met boos worden ben ik gestopt, want dat verpest de sfeer alleen maar meer. Ik ben van het type dat lang blijft hangen in een conflict. Woorden dreunen na en een verstoorde harmonie brengt me uit balans. Terwijl ik zelf weet waarom ik bij Tjeerd wil blijven en ik voel in alles dat hij mijn man is. Een domme, heel domme fout verandert daar niks aan."
"Ruim twaalf jaar geleden zijn we even uit elkaar geweest nadat ik ontdekte dat al ons spaargeld verdwenen was. Vijf jaar lang hadden we euro's afgeroomd naar onze spaarrekening om uiteindelijk een boot te kunnen kopen. Geen sloepje, maar een zeilboot waarmee we naar Scandinavië zouden kunnen varen. Ik keek eigenlijk nooit op die rekening, we maakten automatisch geld over en ik geloofde dat het goed zat. Totdat ik voor de gein eens wilde zien hoeveel rente we inmiddels hadden opgebouwd, het waren betere tijden. Tot mijn schrik zag ik dat er nul euro op stond. Letterlijk nul."
'Een foutje, dacht ik'
"Ik dacht dat het een foutje was, dat de bank een storing had. 'Foutje van de bank in ons nadeel' grapte ik bij de foto die ik naar Tjeerd stuurde. Tjeerd las het, maar lachte niet. Vond ik gek, maar ik zocht er verder niks achter. Rond etenstijd kwam hij niet thuis en pas na vier keer bellen nam hij op. Hij zweeg alleen maar. 'Kom naar huis, dan praten we,' zei ik. Het was al bijna nacht toen ik eindelijk de sleutel in het slot hoorde. Tjeerd zag er verschrikkelijk uit. Lijkbleek en ik kon zien dat hij gehuild had. Hij bleek alles vergokt te hebben. Zijn eigen geld, ons spaargeld, de erfenis van zijn vader."
"Ik werd niet eens boos. Ik vond het vreselijk, maar naast mij zat een gebroken man. Tjeerd en ik kenden elkaar toen al dertien jaar, zo had ik hem nog nooit gezien. Het was alsof mijn zorginstinct het overnam. Ik pakte zijn hand en hij begon te vertellen. Online pokeren ging een paar keer goed en daarna heel vaak slecht, zo bleek. De druk op zijn werk was hoog. Van pokeren, of nou ja, van winnen, kreeg Tjeerd een kick. De eerste paar keer won hij. Ik weet nog dat hij me een weekend mee naar Londen nam van zijn 'bonus.'"
"Daarna verloor hij een keer hard en wilde hij het geld terugverdienen. De klassieker. Het ging van kwaad tot erger. Hij schaamde zich kapot en ik ook, want ik had niet gezien dat het geld weg was. Mijn vader was verdorie al met met bootmakelaars in gesprek om een boot voor ons te regelen. Ik móest ons probleem dus wel delen. Mijn vader was laaiend en ergens was dat fijn, want ook ik moest wat boosheid kwijt. Tjeerd en ik gingen alsnog uit elkaar en sloten een contract met elkaar voor een terugbetaalplan. Ondertussen zocht hij hulp voor zijn gokverslaving."
'Wilde niet zonder hem'
"Ik wilde helemaal niet zonder Tjeerd. Ondanks alles voelde ik zelfs weer hoe verliefd ik op hem was, toen hij zijn spullen kwam halen. Rationeel vond ik dat het uit moest zijn, dat ik door moest met mijn leven, maar puntje bij paaltje was ik vreselijk ongelukkig zonder hem. Op nieuwjaarsnacht, we waren toen vijf maanden uit elkaar, heb ik hem een bericht gestuurd en de liefde verklaard. Zonder hem was er niks aan."
"Onze verzoening leverde me veel kritiek op, en al evenveel ongevraagd advies. Tjeerd is in behandeling geweest, we zijn eindelijk écht gaan praten en ik heb hem allang vergeven. Die boot is er nooit meer gekomen, maar financieel zitten we nu prima. Toch kan mijn familie het niet laten om ieder jaar tijdens het kerstdiner een stekelige opmerking te maken over Tjeerds fout destijds."
"Ik kies vol voor hem, maar het blijft jammer dat er een smet op onze relatie zit. Tjeerd draagt het als een man en houdt zich rustig. Wie geschoren wordt moet stilzitten, weet hij. Ik vroeg mijn familie vooraf of ze zich in wilden houden, ook gaf ik na een opmerking een vinnig weerwoord, maar dat hielp allemaal niets. Zodra er gedronken werd, kwam er een sneer of een grap. 'Volgens mij vind je het vooral erg voor jezelf,' zei Tjeerd vorig jaar. En verdomd. Hij zit er zelf niet meer mee, maar ik vind het blijkbaar moeilijk dat mijn familie zijn kwaliteiten als goede partner, en daarmee mijn keuze in de liefde, in twijfel trekt. Dat is iets van mij en dat wil ik niet meer. Deze kerst laat ik ze dus lekker zeuren, en geef ik mijn eigen fijne Tjeerd een dikke klapzoen bij iedere botte grap die gemaakt wordt. Mijn man, mijn leven. Fijne feestdagen!"
De namen van Georgette en Tjeerd zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.
Gezocht: Liefdeslessen
Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.