De opvoedkwestie

Het zoontje (8) van Susan heeft nu al last van keuzestress: 'Ook mijn geduld raakt soms op'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Het zoontje (8) van Susan heeft nu al last van keuzestress: 'Ook mijn geduld raakt soms op'
RTL

De achtjarige zoon van Susan vindt het maar wat lastig als hij een keuze moet maken. Susan ergert zich hieraan maar wil hem ook graag helpen.

Regelmatig loopt Susan tegen het eeuwige getwijfel van haar zoon aan. "Abe kan heel moeilijk keuzes maken. Of het nou een nieuwe kleur op zijn muur betreft, een verjaardagscadeautje, een sport of een drankje op het terras: hij weet nooit wat hij moet kiezen en raakt er gestrest van. Ik op mijn beurt kan er niet altijd geduld voor opbrengen. Hoe help ik hem hierbij?"

Amira wil dat haar dochter (7) weer in haar eigen bed slaapt: 'Sinds de scheiding slapen we samen'
Lees ook

Amira wil dat haar dochter (7) weer in haar eigen bed slaapt: 'Sinds de scheiding slapen we samen'

Achter het getwijfel zitten vermoedelijk veel gedachtes, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Waarschijnlijk denkt jouw kind diep na over de keuzes, de gevolgen ervan en de mogelijkheid om 'de verkeerde' keuze te maken, waardoor het veel druk op hem legt. Ook perfectionisme, angst voor nieuwe dingen en willen pleasen kunnen meespelen. Zicht krijgen op de oorzaak helpt ook om gerichter te helpen."

"Je kunt je kind helpen door hem gerust te stellen en door hem manieren aan te leren om met het maken van keuzes om te gaan. Wat je nu inzet aan uitleg en tips komt er misschien niet direct uit, maar neemt hij wel later mee: je zaait nu en oogst later."

"Complimenteer de momenten waarop hij wél snel een keuze maakt en probeer er samen lol in te hebben."

Het plan van aanpak begint door te erkennen wat je kind lastig vindt, zegt Waanders. "Vraag hem daarna wat het ergst is wat er kan gebeuren. Deze strategie helpt tegen piekeren en twijfels, want hoe erg is het dat je limonade bestelt en achteraf toch icetea wilde? Of vraag hoe je het mogelijke probleem kunt oplossen: als bijvoorbeeld de gekozen sport tegenvalt, maak je periode af en kies dan iets nieuws. De essentie is: hoe erg is het écht?"

Maak het 'fun'

"Bij kleine keuzes kan de vijfseconderegel helpen: je kind moet binnen die tijd beslissen. Maak het 'fun', maak er een challenge van. Zo maak je van het kiezen een positiever thema in plaats van dat er zoveel negativiteit op ligt. Bij grote keuzes zet je de voor- en nadelen op een rij en teken je een gevoelssmiley. Vraag bij welke keuze hij het fijnste gevoel krijgt. Dit helpt vooral kinderen die veel in hun hoofd zitten. Complimenteer de momenten waarop hij wél snel een keuze maakt en probeer er samen lol in te hebben."

Klik hier voor meer Lifestyle.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingMenselijk gedragKindSchoolkind