Weer rechtstreeks treinen naar Londen: hoelang duurt de reis en hoeveel ben je kwijt?

Op 23 april rijdt de Eurostar weer rechtstreeks van Amsterdam CS naar Londen. Reisjournalist Kita nam deze hogesnelheidstrein naar de Britse hoofdstad en zocht uit hoe je zo goedkoop mogelijk je kaartjes kunt boeken en ze sprak met treinmanager Jo die vanaf dag één voor de Eurostar werkt. "Aan boord zijn altijd mensen die zweethandjes krijgen van het idee dat er onder het water wordt doorgereden."
Op een vroege zondagochtend stap ik de UK Terminal op Amsterdam Centraal Station binnen. Eerder dit jaar werd de gemoderniseerde terminal feestelijk geopend, om te vieren dat er ruimte is gemaakt voor meer reizigers.
Nu de werkzaamheden - die ongeveer een half hebben geduurd - achter de rug zijn, rijdt de Eurostar vanaf 23 april weer rechtstreeks naar Londen, zonder overstap in Brussel. De hogesnelheidstrein zou in vier uur en een kwartier van Amsterdam in het centrum van Londen moeten arriveren, maar dit gaat voorlopig niet lukken. Op station Amsterdam Centraal is namelijk te weinig personeel beschikbaar voor de paspoortcontrole. Hierdoor moeten reizigers rekening houden met een vertraging van dertig minuten.
De verwachting is dat de vertraging aan het eind van het jaar is opgelost, als er zogenoemde e-gates zijn geïnstalleerd.

De paspoortcontrole is ook het eerste waar wij mee te maken krijgen. Niet één, maar twee: bij de eerste douanepost controleert de Nederlandse marechaussee mijn paspoort. Een paar meter verderop zit de UK Border Force klaar om nog eens hetzelfde te doen. Dat lijkt dubbelop, maar de grensbeambte legt uit dat dit voorkomt dat je na aankomst in Londen nog gecontroleerd moet worden. "Je bent nu eigenlijk al in Engeland. Wij brengen de grens naar je toe", zegt hij lachend.
Treinmanagers
Dan is het in de terminal even wachten tot we het perron op mogen. Eenmaal in de trein zoekt iedereen zijn plekje op en dan rijdt de trein volgens schema het station uit. Aan boord lopen treinmanagers rond, voor de veiligheid en het beantwoorden van vragen van reizigers.

Een van die managers is de Vlaming Jo van Cutsem, die al sinds 1998 bij Eurostar werkt en thuis een flinke verzameling aan Eurostar-memorabilia heeft. De Eurostar is al dertig jaar belangrijk in zijn leven.
"Het begon eigenlijk al in 1994", vertelt Jo. "In november was er een open dag waar mensen de gloednieuwe Eurostar konden komen bekijken. Ik was toen zestien jaar en wist nog niet zeker wat ik later voor baan wilde, maar toen ik de trein zag, was het meteen duidelijk: dit is het." In 1995 ging Jo voor het eerst met de Eurostar naar Londen. Drie jaar later wist hij tijdens zijn studie Talen een bijbaantje aan boord te krijgen.
Verhuizing naar Londen
"Ik had een brief geschreven en gevraagd of Eurostar ook met studentenkrachten werkte." In eerste instantie was het antwoord nee, maar een paar maanden later kwamen ze erop terug en kon Jo als steward aan de slag bij de catering. "Ik was de allereerste jobstudent bij het bedrijf." Jo werkte zeven jaar als steward en verhuisde in 2005 naar Londen om treinmanager te worden. "Dat was de snelste manier om op te klimmen en dat was wat ik wilde."
Er zijn wel meer internationale treinen. Wat maakt de Eurostar volgens Jo dan zo bijzonder? "Als je ook maar een beetje van treinreizen houdt, dan is de Eurostar denk ik wel iets wat je een keer wil meemaken." Dat merkt Jo ook aan boord. "Mensen komen van over de hele wereld om onder het kanaal door te reizen. Amerikanen, Chinezen, Japanners. De Eurostar staat op het lijstje van dingen die ze willen doen als ze in Europa zijn."
Het is natuurlijk ook een gek idee: een trein die onder de zee door rijdt. "Het gebeurt wel eens dat een reiziger denkt dat er vanuit het raam naar de onderzeewereld gekeken kan worden." Maar zo werkt het niet. De trein gaat door de Kanaaltunnel, die 50,45 kilometer lang is. Het plafond van de tunnel is 100 meter onder zeespiegel.
-tekst loopt verder onder het kader-
Praktische informatie
Boek vroeg
De prijzen beginnen vanaf 44 euro voor een enkele rit in de standaard klasse. Om zo voordelig mogelijk te reizen, is het slim om op tijd te boeken. Je kunt Eurostar-tickets voor de route Amsterdam–Londen doorgaans 6 tot 8 maanden van tevoren boeken. Afhankelijk van de periode van het jaar en eventuele werkzaamheden aan het spoor. Dus als je zo’n half jaar voor je reis de tickets boekt, heb je de beste prijs. Boek je vlak van te voren dan ben je zo bijna 300 euro voor een enkeltje kwijt, oftewel 600 euro als je ook weer terug wil.
Kom op tijd (vroeg zelfs)
Als je naar Londen reist, moet je rekening houden met de veiligheidscontrole. De aanbevolen tijd om te arriveren staat vermeld op je ticket. Reis je in de standaard klasse en vertrek je vanaf Amsterdam, kom dan 75 minuten voor vertrek. Reis je vanaf Rotterdam, dan is de aanbevolen tijd 45 minuten voor vertrek
Denk aan je Electronic Travel Authorisation (ETA)
Vanaf 2 april 2025 heb je een Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig als je naar het Verenigd Koninkrijk reist. Een ETA is twee jaar geldig - tenzij je paspoort eerder verloopt - en kost 16 pond (19 euro) per persoon. De ETA kun je via de UK-ETA app aanvragen of via de officiële website van de Britse overheid.
Vloeistoffen mogen mee
Bagage is inbegrepen bij je ticket. In tegenstelling tot luchtvaartmaatschappijen gelden er voor de Eurostar geen restricties voor de hoeveelheid vloeistoffen die je mee mag nemen. Dus je fles shampoo kan gewoon in je rugzak, samen met een fles bubbels voor onderweg.
Aan boord van de trein zijn ook altijd wel mensen die zweethandjes krijgen van het idee dat er onder het water doorgereden wordt. "Meestal helpt het gewoon al om uit te leggen hoe het precies werkt." Zo is er niet één tunnel, maar zijn het er drie. Een tunnel voor de trein richting Engeland, een tunnel voor de trein richting Frankrijk en tussen de twee tunnels in is een servicetunnel. In geval van calamiteiten staat alles klaar om mensen naar een andere tunnel te begeleiden. "Maar in alle jaren dat ik hier werk, heb ik dat zelf nog nooit meegemaakt."
334 kilometer per uur
Als we de tunnel in gaan, voel ik even een lichte druk in mijn oren, maar voor ik er erg in heb zijn we er alweer doorheen. Het kost de Eurostar twintig minuten om door de tunnel te rijden en dan zijn we in Engeland aangekomen. Op een scherm in de coupé staat aangegeven wat de snelheid is. Ik zie dat we met 294 km per uur door het landschap razen. En hij kan nog sneller: het record van de Eurostar is een snelheid van 334 kilometer per uur.

Sinds april 2018 rijdt de Eurostar vanuit Nederland naar Londen. "Vanaf dag één was dit traject populair bij Nederlanders, die nu in grote getale met ons meereizen." Vanaf 23 april kunnen in Amsterdam 600 mensen opstappen. Als de terminal helemaal gereed is, is er eind dit jaar ruimte voor meer dan 650 reizigers. In Rotterdam kunnen er nog zo’n 160 reizigers bijkomen, waarmee er in totaal dan ruim 800 Nederlanders aan boord van de Eurostar mee kunnen.
Weekendje Londen
Eindpunt van de reis is St Pancras Station, het centraal gelegen internationale treinstation in de wijk Kings Cross. Hier is het wat drukker en chaotischer dan op ons opstappunt in Amsterdam, maar er zijn geen controles meer. Dus het is alleen een kwestie van even met de rolkoffer door de mensen wurmen en het weekendje Londen kan beginnen.
Wat te doen in Londen?
Hier een greep uit de bijzondere evenementen en exposities in metropool Londen:
- Beleef een musical in een van de vele West End theaters. Of je nu voor een klassieker als Moulin Rouge gaat of kiest voor een nieuwe hit zoals Titanique, Back to he Future of The Curious Case of Benjamin Button, spektakel is gegarandeerd.
- Filmliefhebbers opgelet! In het Design Museum is vanaf 21 november een grote tentoonstelling over filmmaker Wes Anderson te zien. Van zijn eerste experimenten in de jaren negentig tot aan zijn meest recente Oscar-winnende films.
- Ervaar ABBA Voyage, een concertbeleving waarbij de Zweedse popgroep ABBA als digitale avatars (de zogeheten 'ABBAtars') optreedt in de speciaal gebouwde ABBA Arena. Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid verschijnen op het podium zoals ze eruitzagen in 1979, ondersteund door een liveband van tien muzikanten.
- Wimbledon en de London Marathon zijn bekende sport evenementen, maar dit jaar kun je in de Britse hoofdstad ook getuige zijn van de Women’s Rugby World Cup. De wedstrijden worden door het hele land gespeeld, de finale is op 27 september in Londen.
- Hou je van blingbling? Ga dan naar de Cartier-tentoonstelling in het V&A Museum. Er worden meer dan 350 unieke stukken tentoongesteld, waaronder een verlovingsring van Grace Kelly en een horloge dat zowel door Jackie Kennedy als Kim Kardashian is gedragen. Te zien tot 16 november. Van tevoren een kaartje boeken wordt aangeraden.
Klik hier voor meer Lifestyle