Koken met Hugo! We maken panzanella, ook wel: Italiaanse broodsalade met asperges
We maken een aantal kleine gerechtjes die je lekker bij elkaar kunt eten. Maar de basis is panzanella, ook wel een Italiaanse broodsalade die vroeger veel door de oudere Italianen werd gegeten.
Italiaanse broodsalade met burrata
- Groentegerecht 4 personen
- Bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten
- 1 focaccia of ciabatta
- 2 tenen knoflook
- Zout
- Peper
- Olijfolie extra vergine
- 700 g tomaten (mag een mix van soorten en maten zijn)
- 1 rode ui ringen
- 1 bosje basilicum
- 2 el balsamicoazijn of rode wijnazijn
- 2 bollen burrata
- 1 blikje ansjovis
Extra
- Garde
Bonen met salie en knoflook
- Groentegerecht 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten
Ingrediënten
- 1-2 tenen knoflook
- paar blaadjes verse salie
- 2 blikken cannellinibonen (a 400 g)
- 1 citroen
- Zout
- Chilivlokken
Extra
- Rasp
Gegrilde asperges met Parmezaan
- Groentegerecht 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten
Ingrediënten
- 500 g groene asperges
- 2-3 el olijfolie
- Zout en peper
- 1-2 el balsamicoazijn
- 50 g Parmezaan (stuk)
Voor deze salade heb je brood nodig. Tip: je kunt voor dit gerecht heel goed oud brood gebruiken dat je thuis nog hebt liggen.
Asperges grillen
Hugo begint met het bereiden van de asperges, die gaat hij grillen. Hij gebruikt groene asperges die je niet hoeft te schillen. Wel haalt hij de laatste 2cm van de achterkant af. Leg de asperges daarna op een bordje, smeer ze met een kwastje flink in met olie dan kunnen ze in een hete grillpan.
Tip: hoor je een “sis” als je de asperges in de pan legt, dan is deze warm genoeg!
Leg alle asperges naast elkaar en vouw van aluminiumfolie een "dekseltje" en leg deze er overheen. Nog een tip: Zet daar een pan bovenop. Zo worden de asperges aangedrukt en daardoor net wat lekkerder gaar gestoomd.
Aan de slag met brood!
Verwarm de oven even voor op 200 graden.
Het belangrijkste van dit gerecht is “het verwerken van brood”. Hugo gebruikt hier een wat oudere ciabatta. Al wat droog, maar dat is niet erg. Scheur het brood in stukken en doe dat niet per se heel netjes. Scheuren is sneller dan snijden, makkelijker en het geeft een mooi “rustiek” effect aan je gerecht. Win-win!
Alles gescheurd? Leg het dan op een bakplaat en besprenkel met flink wat olijfolie. Tot slot kan je wat knoflook toevoegen en zeezout. Even met je handen goed inkneden en hup, de oven in! Het brood rooster je in de oven totdat het krokant is en meng je later door de salade.
Het brood is klaar wanneer het er mooi, geroosterd uitziet. Hugo houdt van flink bruin, maar wat lichter is ook prima natuurlijk!
Door met de bonensalade
Begin met het snijden van één teen knoflook (grof) en fruit dit in een pannetje. Niet op te hoog vuur, eerder half-hoog. Voeg er ook wat salie aan toe.
Dan neem je de cannellinibonen. Spoel ze vanuit het blik echt nog even goed om in een vergiet (dan ben je de zetmelen kwijt) en gooi ze dan in het pannetje erbij.
Tip: strooi er nog wat grof zeezout overheen. Check wel eerst even of er al zout aan het blik is toegevoegd, want dan is het niet meer nodig.
Tot slot nog wat citroenrasp. Spoel ook de citroen eerst even flink af onder de kraan. Vaak hebben ze namelijk een soort “waxlaagje” op de buitenkant en die wil je liever niet eten. Goed doorroeren en nog even laten staan.
Terug naar de panzanella
We maken een snelle dressing voor er doorheen. Neem de balsamicoazijn en de olijfolie, deze meng je door elkaar. We gebruiken straks ook de ansjovis en omdat we dat doen, mengt Hugo ook een klein beetje van de olie uit het potje hier doorheen. Even mixen met een garde en dan kan je de salade vullen!
Snijd de tomaten in parten of stukjes en stop ze in de kom bij je dressing. Hugo gebruikt zelf een mix van verschillende soorten tomaten, maar dat hoeft niet! Klaar? Meng dan ook de rode ui er in halve ringen, rauw doorheen.
Monteren maar
De basis voor de salade is af en dus kan het brood er doorheen. Schep het er even flink doorheen zodat het brood goed met de dressing kan mengen.
De asperges zijn ondertussen ook klaar en die kan je mooi op een bord leggen als bijgerecht. Om het af te maken strooit Hugo er nog wat parmazaanse kaas en balsamicoazijn overheen.
Ook de boontjes zijn klaar. Dit kan in een leuk schaaltje en als “finishing touch” kunnen daar de chilly snippers overheen.
De panzanella kan op de borden en de burrata mag daar nog bij. Tip: een burrata snijd je nooit, die kan je heel goed “scheuren”.
Tot slot: maak het gerecht af met wat ansjovis, verse basilicum, één "draaitje" peper en de extra vergine olijfolie. Deze olie is net wat duurder dan gemiddeld maar gebruik je ook echt om gerechten af te maken en niet om in te bakken of braden.
Smullen!