Koken met Hugo!

Visburgers met zelfgemaakte ravigottesaus en pastinaakchips

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
Visburgers met zelfgemaakte ravigottesaus en pastinaakchips
RTL

Vandaag op het menu: witvisburger en pastinaakchips! Mét zelfgemaakte, verse ravigottesaus. Benieuwd hoe je dit gerecht ook thuis bereidt? Lees dan snel verder.

Het recept dat we maken bestaat uit drie delen: visburgers, ravigottesaus en pastinaakchips. Een combinatie van lichte, zachte en frisse smaken. Hieronder eerst alle benodigde ingrediënten.

Visburger met pastinaakchips

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 400 gr. stevige witte visfilet
  • 3 eieren
  • 1 bosje peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • 75 gr. bloem
  • 100 gr. grof Japans paneermeel (Panko)
  • plantaardige olie
  • 4 zachte bolletjes met sesam of hamburgerbroodjes
  • 1 kropsla

Ravigottesaus

Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 1-2 sjalotten
  • ½ bosje bladpeterselie
  • ½ bosje dragon
  • 1½ eetlepel kappertjes
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels volle yoghurt
  • ½ citroen
  • zout en peper

Pastinaakchips

Bijgerecht voor 4 personen

Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 2-3 pastinaken
  • neutrale olie voor frituren
  • zout

Voorbereiden visburger

Maak de sla goed schoon. Er kan best nog wat zand tussen de bladeren zitten, dus was deze één voor één en laat ze vervolgens even uitlekken. Je kunt ze ook in een centrifuge doen, als je wilt dat ze sneller drogen.

Snijd de vis in stukken en doe deze samen met wat citroensap in de blender. Snijd de peterselie en knoflook in grove stukken en voeg deze ook toe.

Pak een ei en scheid de eidooier van het eiwit. Voeg het eiwit samen met wat gevijzelde komijn toe aan de blender. Breng het mengsel op smaak met wat zout en peper.

Zet de blender aan en meng alles kort door elkaar. Plaats het mengsel in de koelkast zodat het kan opstijven.

Ravigottesaus

Terwijl het ‘gehakt’ voor de visburger in de koelkast wacht, maken we de ravigottesaus. De basis van deze saus is peterselie, een uitje en een kappertje voor een frisse smaak. Met de bijkomende ingrediënten kun je eindeloos variëren, precies zoals jij dat wilt.

Snijd de peterselie en het sjalotje fijn. In dit recept is een sjalotje volgens Hugo toch echt een stuk lekkerder dan een gewone witte ui. “Het geeft iets meer zin, iets meer kracht, ook al is het klein van stuk. Echt een smaakbommetje.”

Doe het gesneden sjalotje samen met de peterselie en grofgehakte kappertjes in een kom. Voeg hier de blaadjes van de dragonstokjes aan toe en schenk de yoghurt en mayonaise erbij. Sijpel nog wat citroensap bij het geheel en meng alles goed door elkaar. Et voila: je zelfgemaakte ravigottesaus is klaar!

Frituurpan voorverwarmen

Zet een grote pan op het vuur en vul deze ruim met zonnebloemolie. Dit wordt je frituur. Laat de olie opwarmen tot een temperatuur van 180 graden.

Verder met de visburger

Klop twee eieren los in een kom. Zet er een schaal met bloem en een schaal met panco naast: zo kun je straks gemakkelijk de burgers prepareren.

Pak een balletje van het vismengsel en maak er een burger van. Haal deze burger door het bloem, dan door het geklutste ei en vervolgens door de panko. Druk de pankokorrels stevig op de burger.

Heb je moeite met het draaien van de burgers, omdat ze niet goed plakken en snel uit elkaar vallen? Voeg dan nog wat eiwit of bloem toe aan je visgehakt.

Waarom panko? “Dit heeft grotere korrels dan paneermeel en wordt daardoor veel krokanter”, aldus Hugo.

Pastinaakchips

Schil de pastinaken en schaaf ze in dunne plakken met een kaasschaaf of mandoline. Zodra je frituurpan op temperatuur is, kun je de pastinaak voorzichtig in de olie laten zakken. Is je groente vochtig? Dep het dan even goed droog met wat keukenpapier. 

Laat de pastinaak verspreid in de olie zakken. Zo plakt het niet aan elkaar vast. Frituur de pastinaak een paar minuten. Let op: het gaat heel snel! Als je chips goudbruin kleuren, haal je ze eruit en laat je ze uitlekken. Een beetje zout erop en klaar is Kees.

Het gerecht 'monteren'

Tijd voor de laatste stap: de burgers bakken en het broodje maken. Of hoe Hugo dat zo mooi kan zeggen: “We gaan het gerecht monteren.”

Snijd de broodjes open bak ze heel kort in de oven (200-220 graden) tot ze lekker knapperig aan de binnenkant zijn. Dit kan ook in een droge koekenpan of op een grill.

Sprenkel wat olijfolie of boter in een pan en bak de burgers op hoog vuur. Zodra de zijkanten van de burger bruin kleuren, kan je de burger omdraaien. Een visburger hoef je in principe maar één keer te keren. Wil je ‘m toch vaker draaien, doe het dan voorzichtig. Vis wordt snel droog en dan valt je burger uit elkaar.

Haal de broodjes uit de oven en beleg deze met de burgers en een paar blaadjes sla. Top het geheel af met wat ravigottesaus.

Leg je crispy pastinaakchips ernaast, besprenkel deze nog met wat zeezout voor de final touch en klaar ben je!

Lees meer over
Hugo KennisKoken