Groen aan de boen

DIY: je eigen schoonmaakmiddelen maken is makkelijker dan je denkt

Door Sharmaine Zandbergen··Aangepast:
© iStockphotoDIY: je eigen schoonmaakmiddelen maken is makkelijker dan je denkt
RTL

De supermarktschappen zijn ermee bezaaid: schoonmaakmiddelen. Maar wist je dat je je eigen schoonmaakmiddelen in een handomdraai zelf kunt maken? En dan zijn ze nog goedkoop en duurzaam ook! Beter voor jou en het milieu. Ilse Witjes deelt tips hoe zij haar eigen natuurlijke schoonmaakmiddelen maakt. Laat de lenteschoonmaak losbarsten!

Blinken met huisgemaakte uitblinkers

Ilse is hobbymatig gestart met het maken van haar eigen schoonmaakspul. "Ik probeer de laatste jaren duurzamer te leven. Eerst ben ik gaan kijken welke schoonmaakflessen ik eigenlijk in huis heb. Zoveel flessen gebruikte ik niet. In de supermarkt ben ik gaan kijken wat ik nu echt nodig heb. En toen kwam ik erachter dat je veel schoonmaakmiddelen makkelijk zelf kunt maken."

DIY 1: Natuurlijke schoonmaakspray

Haar favoriet? De schoonmaakspray. De alleskunner! Dit is hoe je het maakt:

Wat heb je nodig? 

  • water
  • witte azijn
  • optioneel: sinaasappelschillen
  • maatbeker
  • weckpot
  • sprayfles

Je vult een schone pot voor de helft met water en voor de helft met schoonmaakazijn. Houd deze verhouding altijd aan ongeacht de grootte van de pot. Voor een frisse geur kun je bijvoorbeeld sinaasappelschillen gebruiken.

Zet het twee à drie weken weg. Des te langer je het laat staan, des te sterker de geur wordt. Haal na die wachttijd het vloeibare mengsel door een zeef heen. 

Vervolgens doe je het middel in een sprayfles. "Zo heb je je eigen duurzame schoonmaakspray zonder chemische middelen. Je weet precies wat erin zit en het blijft heel lang goed. Op deze manier heb ik tien verschillende flessen door slechts één exemplaar kunnen vervangen. Heel makkelijk en eenvoudig." 

DIY 2: Toiletblokje maken

Het kleine kamertje mag het liefst altijd naar bloemetjes ruiken. Het toiletblokje schiet te hulp. Waar je in de supermarkt de variant met plastic koopt, legt Ilse uit hoe je ze zelf heel simpel en snel maakt.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram baking soda
  • 50 gram citroenzuur
  • geurolie
  • ijsblokjeshouder

Doe de baking soda in een kom. Zorg er met een spatel voor dat alle grote klonten eruit zijn. Daarna doe je 50 gram citroenzuur erbij. Meng het geheel goed. Zorg ook nu weer dat er geen grote klonten meer te zien zijn.

Tot slot voeg je ongeveer 20 druppels geurolie toe en mag de mix in een ijsblokjeshouder. Druk het goed aan. Laat het een nacht op het aanrecht staan. Daarna kun je er één (of twee) in het toilet gooien. Ziezo, je hebt je eigen natuurlijke toiletblokjes gemaakt.

DIY 3: Bruisballen maken

Bubbelen in bad met je eigen bruisballen. In de winkel zijn ze best prijzig. Ilse laat zien hoe je heel makkelijk en goedkoop je eigen duurzame variant maakt. 

Wat heb je nodig? 

  • 1 cup baking soda
  • 1/2 cup magnesium sulfate (zout) 
  • 1/2 cup citroenzuur (poedervorm)
  • 1/2 cup maizena
  • 20 à 30 druppels geurolie (naar wens)
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 1 eetlepel water
  • grote schaal
  • weckpot
  • cupcakevorm

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een schaal of bakje. Voeg rustig en gelijkmatig de kokosolie, het water en wat geurolie toe. Doe je dit niet voorzichtig, dan begint het te schuimen en zal het bruiseffect in bad stukken minder zijn. Haal met een vork de dikke klontjes eruit.

Tip: voor een extra frisse geur kun je wat gedroogde rozenblaadjes of lavendel erbij doen.

Tot slot doe je het mengsel in de vorm. Druk het stevig aan en zet het een nacht op een koele plek weg. Bewaar je zelfgemaakte bruisballen in een (weck)pot op een droge plek. Zo zijn ze een jaar houdbaar.

Welke schoonmaakmiddelen je verder zelf kunt maken

We vullen de tips van Ilse aan met nog een paar handige huishoudmiddelen die je voortaan zelf kunt maken.  

1: Glasreiniger

De kracht van eenvoud. Iets wat zeker voor deze doe-het-zelf glasreiniger op gaat. Het is heel simpel: vul een emmer met warm water en doe er een klein druppeltje schoonmaakmiddel in. Streeploos resultaat verzekerd!

2: Natuurlijke vlekverwijderaar

Jazeker, ook je eigen krachtige vlekverwijderaar kun je heel simpel zelf maken. Hoe je dat doet? Meng twee eetlepels baking soda met een paar druppels water in een bakje. Roer het geheel tot er een wittige pasta ontstaat. Zodra je een vlek ziet, laat je de vlekverwijderaar een paar minuten intrekken. Daarna mag het de was in. Je zal zien dat er na een korte wasbeurt geen vlek meer is te bekennen. 

En zitten er vlekken op de vloer? Dan kun je je eigen vloerreiniger maken. Wederom met baking soda. Doe een half kopje baking soda in een emmer koud water. Hiermee kun je de vloer dweilen. Daarna doe je de vloer af met schoon water. Let wel op dat deze huishoudtruc niet opgaat voor houten vloeren.

© iStockphoto

3: Wasmiddel voor de witte was

Zet 1 liter water op het vuur. Zodra het kookt, voeg je 20 gram baking soda toe. Roer het goed door, totdat het is opgelost. Giet het daarna in een (weck)pot waar het wasmiddel in kan worden bewaard. Laat het voor zo'n 24 uur afkoelen in de koelkast of zet het bij lage temperaturen buiten. Aan twee eetlepels per wasbeurt heb je genoeg. 

Heb je de smaak te pakken en wil je ook wasmiddel voor de gekleurde was maken? Voer dan dezelfde stappen uit als hiervoor beschreven, vervang alleen de baking soda voor 50 gram huishoudzeep. Zodra de zeep in het water is opgelost, roer je het geheel goed door en giet je het in een grote pot. Ook hier geldt eerst 24 uur laten afkoelen voordat het kan worden gebruikt.

Struin door je keukenkastjes en vervang alledaags huis-, tuin- en keukenschoonmaakspul door huisgemaakte varianten. Zo ben je duurzaam bezig en bespaar je geld!

Begint het te kriebelen om in huis te vergroenen? Ilse Witjes deelt op haar website huishoudelijke artikelen van duurzame aard. Of bekijk aflevering 13 terug via Videoland

Dit is een artikel van
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenSchoonmaken