DIY: maak je eigen regenton en bespaar liters water

Ruim 120 liter water, dat is de hoeveelheid die wij per persoon per dag gebruiken. Niet niks. Nu zijn er manieren om het aantal naar beneden te halen, denk bijvoorbeeld aan het opvangen van regenwater wat je voor de planten kunt gebruiken. Tuinman Tom laat je zien hoe je heel eenvoudig je eigen regenton maakt. Eén die zelfs geschikt is voor de kleine tuin of het balkon. Zo bespaar je liters en dus euro's.
In 4 stappen een regenton
Tom heeft bedacht om een regenwateropslag van PVC-buizen te maken. Buizen waarvan je zelf kunt bepalen voor welke maat je gaat. De buis die de tuinman gebruikt heeft een diameter van 200 mm.
Wat heb je nodig
- PVC-buis
- 2 PVC-eindkappen
- PVC-lijm
- schuurpapier
- regentonkraantje
- tiewraps
- rietmat
- stappenboor
- snoeischaar

1: PVC-delen opschuren
Schuur de binnenkant van de eindkap en de buitenkant van de buis. Dit zorgt ervoor dat de lijm straks beter hecht.

2: Monteer het opzetstuk van de kraan
Omdat je er nu nog makkelijk bij kunt, is het verstandig om gelijk het kraantje te monteren. Plaats het niet te laag, want er moet wel een gieter onder kunnen. Doe het ook niet te hoog, want dan houd je minder ruimte over voor de opslag.

Om het gat te maken, gebruikt Tom een elektrische stappenboor. Dit is een boor die gaten in verschillende groottes kan maken. Meet de omvang van het kraantje en zorg ervoor dat de stappenboor een gat ter grootte van deze diameter kan maken.
Plaats daarna het kraantje en draai de rubberen ring aan de achterkant aan.


3: Lijm de onderdelen vast
De derde stap is het vastlijmen van de eindkap aan de PVC-buis. Tom gebruikt hiervoor een speciale PVC-lijm. Smeer zowel de eindkap als de buitenkant van de PVC-buis in. Ondanks dat het een sneldrogende lijm is, duurt het ongeveer 24 à 48 uur voordat het volledig droog is. Even een nachtje slapen dus, voordat je de regenopslag in gebruik neemt.



4: Bekleed de PVC-buis
Om de regenwateropslag een aantrekkelijker uiterlijk mee te geven, plaatst Tom als bekleding een rietmat. Maak de rietmat op de juiste breedte en knip het met een snoeischaar uit. Op de plek waar beide uiteinden van de rietmat samenkomen, maak je het met tiewraps vast. Tom plaatst de naad ter hoogte van waar het gat van het kraantje zit, zodat hij deze zonder extra handelingen direct kan plaatsen.
Tom's tip: sluit de regenwateropslag met een zogenoemde regentonautomaat aan op de regenpijp die langs het huis loopt. Op deze manier wordt het meeste regenwater opgevangen.


Het volledige fragment van Tom over hoe je je eigen regenwateropslag maakt, terugkijken? Dat kan! Bekijk aflevering 10 via Videoland.