Lichtpuntjes in de woning

In 5 stappen een lichtplan voor het hele huis

Door Sharmaine Zandbergen··Aangepast:
© iStockIn 5 stappen een lichtplan voor het hele huis
RTL

Verlichting in huis, waar zouden we zonder zijn. Naast dat lampen praktisch zijn, zijn het ook sfeermakers. En wist je dat het zelfs je werkprestaties kan verhogen? Is zo. Mocht je verhuis- of verbouwplannen hebben of je huidige lichtpunten onder de loep willen nemen, dan is een lichtplan een handig hulpmiddel. We vroegen lichtontwerper Rienk Visser hoe je dit kunt aanvliegen.

Eerste hulp bij een lichtplan maken

Eerlijk is eerlijk, de verlichting is vaak niet het eerste waar je bij het inrichten van je huis over nadenkt. Toch doe je er verstandig aan om van tevoren uit te denken waar je verlichting nodig gaat hebben. Slim verlichten kosten wat voorbereidingstijd, maar daar pluk je later dan ook de vruchten van.

1: Teken een plattegrond

Klim in het potlood en teken een plattegrond van de woning of specifieke ruimte. Geef hierin aan waar meubels staan of komen te staan. Wil je de plattegrond zo realistisch mogelijk maken, houd dan een verhouding van 1:50 aan. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte overhoudt om eventueel notities toe te voegen.

Bij een nieuwbouwwoning kun je vaak een plattegrond bij de aannemer opvragen. Zit je in zo'n situatie dan ben je vaak vrij de aansluitpunten en eventuele inbouwverlichting zelf nog te bepalen. Ook deze kun je op de plattegrond aangeven en met de aannemer doorspreken. 

2: Bepaal waar je wat doet

Vraag je af waar jij en je huisgenoten tv-kijken, thuiswerken, ontspannen en eten. Geef de plekken waar verlichting essentieel is aan op de plattegrond.

© iStock

3: Invulling van het lichtplan

Tot zover de basis. Nu kan het invullen beginnen. Start bij de basisverlichting, iets wat in elke ruimte essentieel is. Het zorgt ervoor dat de volledige kamer wordt verlicht. Bedenk hoe je de ruimte wil uitlichten en wat bij de interieurstijl past.

Wie weet leent de ruimte zich perfect voor inbouwspots (vergeet de dimmers niet). Het kan ook zijn dat dit te modern aanvoelt en een mix van hang-, vloer- en wandlampen meer tot z'n recht komt. Daarna bepaal je hoe je de verlichting wil bedienen en wat het kostenplaatje mag zijn. 

Tip: wil je werken met duurzame verlichting, kies dan voor led-lampen. Want wat blijkt? Een 4 Watt ledlamp vervangt een 40 Watt gloeilamp. Dit verschil ga je maandelijks op je energierekening merken.

4: Kies praktische verlichting

Door met de praktische verlichting, oftewel de lampen die je de hoeveelheid licht geven die bij een bepaalde activiteit gewenst zijn. Teken op de plattegrond uit waar je onder andere een leeslamp of bureaulamp nodig hebt. 

  • Praktische verlichting thuiskantoor
    Zeker nu we veel vanuit huis werken, is een verstelbare bureaulamp een aanwinst. Het is belangrijk dat er voldoende licht rondom je werkplek is, zeker als je langere tijd naar een scherm of boek tuurt. De hoeveelheid licht dat in je ogen komt, kan je werkprestaties vergroten of zelfs verkleinen. Voldoende licht stimuleert onze biologische klok en houdt je fris. 
© iStock
  • Praktische verlichting badkamer
    Als je kijkt naar de praktische verlichting in het huis, vergeet dan vooral ook niet de verlichting rondom de spiegel in de badkamer. Voor het meest neutrale effect, kun je het best kiezen voor wandlampen aan beide kanten met vochtbestendige peertjes. Komt het licht van boven of vanachter de spiegel dan krijg je kleurverschillen en schaduwen op je gezicht te zien. Hier knapt niemand van op.
© iStock

5: Denk de decoratieve verlichting uit

Het lichtplan is bijna rond op de accentverlichting na. Wie weet heb je bepaalde foto's, schilderijen of planten die je graag wil uitlichten. Volgens lichtontwerper Rienk lenen spots zich hier uitstekend voor.

In het geval van een schilderij kun je kiezen voor het plaatsen van een spot aan de bovenkant. Heb je foto's met een glasplaat ervoor? Kies dan voor twee spots die vanaf beide zijkanten het item uitlichten. En vergeet ze vooral op het lichtplan niet uit te tekenen.

Bij decoratieve verlichting is werken met het juiste type licht extra belangrijk. Niet voor niets wil je object 'X' uitlichten en mogen de kleuren goed tot hun recht komen. Kies in dit geval voor een ledlamp met een hoge CRI-waarde. De Color Rendering Index van een lamp geeft aan hoe kleurecht een lichtbron kleuren weergeeft. Kies bij voorkeur een waarde van boven de 90, maar in ieder geval boven de 80. De cijfers zijn op de verpakking van de lamp te vinden.

Door te kiezen voor één kleur of type materiaal zorg je ervoor dat alle losse lichtbronnen goed bij elkaar en bij de interieurstijl passen. Op deze manier voorkom je dat het een mengelmoes wordt.

De basis van het lichtplan staat, het gericht shoppen kan beginnen. Neem de plattegrond ook zeker mee naar een winkelbezoek en spar erover met een expert. Zo weet je zeker dat jij je huis subliem in de schijnwerpers zet.

Heb je de smaak van een lichtplan maken te pakken en wil je er alles over weten? Lichtontwerper Rienk Visser schreef er een boek over: "Zicht op licht in huis.' Ga naar www.ledlichtinhuis.nl om het boek te bestellen. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker Leven