RECEPT: Vegan bietenpasta met hazelnootpesto
Ben je vegan? Let dan goed op, want Hugo maakt vandaag een volledig veganistisch gerecht. Bietenpasta, met hazelnootpesto en gegrilde groenten. Ook voor niet-vegans zeker een aanrader!
Voor dit gerecht gebruikt Hugo madeliefkappertjes. Dit zijn kappertjes, maar dan van de madeliefplant. Hierbij wordt de bloem geplukt als deze nog een knopje is - dus voordat deze uitgroeit tot een open bloem. Leuk om eens te proberen!
Pastapesto met gegrilde groenten en kappertjes
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten
- 1 grote aubergine
- 1 courgette
- 1 gele paprika
- olijfolie
- zout en peper
- 400 g (zelfgemaakte) verse (roze)pasta*
- 50 g (madelief)kappertjes
Hazelnootpesto
- 50 g hazelnoten
- 2 tenen knoflook
- 15 g basilicum
- ½ citroen
- 50 ml olijfolie
- zout en peper
Extra
- grillpan
Roze pasta
- Vegan pasta 3-4 personen
- bereiding circa 35 minuten + half uur rusttijd
Ingrediënten
- 250 g pastabloem (type00)
- 100 ml bietensap
- zout
- 20 ml olijfolie
Extra
- pastamachine
Groentes voorbereiden
Snijd de aubergine en courgette in plakken van ongeveer een centimeter. Doe ze in een kom en strooi er wat zout overheen: dit trekt het vocht uit de groentes, waardoor je ze straks beter kunt grillen.
Snijd ook de paprika in stukken of repen, net wat je zelf lekker vindt.
Als het vocht uit de aubergine en courgette is getrokken, spoel je de groentes af onder de kraan en dep je ze droog met een schone theedoek of keukenpapier.
De groentes zijn nu ready-to-grill!
Pastadeeg maken
Doe de bloem, het bietensap, een snuf zout en de olijfolie in een kom. Kneed alles met een mixer of met je handen goed door. Als de ingrediënten gemengd zijn tot een mooi glad deeg, kneed je nog 10-15 minuten door om de gluten te activeren.
Laat het deeg in plasticfolie een halfuurtje rusten.
Tip: wil je eens gek doen en deeg in andere kleuren maken? Gebruik spinazie voor groen deeg, of inktvisinkt voor zwart deeg.
Grillen
Zet een grillpan op het vuur en laat deze heel heet worden.
Voeg olie toe aan de groentes en meng dit even goed door elkaar. Je hoeft nu geen olie meer toe te voegen in de pan.
Leg de groentes in de pan en grill ze, tot er een grillstreep ontstaat. Draai de groentes dan om en grill ze tot ze zacht zijn.
Tip: geen grillpan in huis? Een grillplaat werkt ook prima!
Pasta maken
Pak het bietendeeg en rol deze uit tot een grote lange lap. Dit kun je met de machine of met de hand doen. Hoe platter het deeg, hoe beter.
Snijd de deegplakken in stukken ter grootte van de tagliatelle die je wil gaan maken. Snijd dan het deeg in tagliatelles, of laat de machine weer het werk doen.
Tip: hang een stok op en leg de tagliatelle er overheen om deze te laten drogen. Eenmaal droog, kun je de pasta in een pot doen en een tijdje bewaren.
Let op: hang de slierten niet tegen elkaar, om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
Pasta koken
De pasta hoeft maar heel kort te koken, dus doe dit echt pas vlak voor je aan tafel gaat.
Zet een pan met water op het vuur en wacht tot het water kookt. Voeg dan de pasta al 'waaierend' toe, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Kook de pasta 2-3 minuten en maak ondertussen de pesto.
Pesto maken
Rooster de hazelnoten in een droge, hete koekenpan. Hierdoor wordt de olie in de noten verwarmd en komt er meer smaak vrij.
Doe de noten in een mixer, samen met twee tenen knoflook, sap van een citroen en de verse basilicum. Mix alles goed door elkaar tot een stevige pesto.
Tip: varieer in je volgende vegan pesto eens met andere noten. Pecannoten en walnoten doen het ook heel goed in een pesto!
Aan tafel
Doe de pasta na het afgieten terug in de pan en voeg meteen de pesto toe. Meng alles goed door elkaar. Als er veel vocht is achtergebleven in de pan, kun je deze nog even terugzetten op het vuur om het laatste vocht op te laten nemen.
Schep de pasta op de borden en leg de gegrilde groentes erop. Garneer met de kappertjes en wat verse basilicum.
Eet smakelijk!
De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 67 op Videoland!