Koken met Hugo!

RECEPT: Mosselen met witbier, stokbrood en boterkoek

Door Sharmaine Zandbergen··Aangepast:
RECEPT: Mosselen met witbier, stokbrood en boterkoek
RTL

Vandaag gaat Hugo ons weer verwennen met heerlijke mosselen. En hij maakt er ook nog boterkoek bij! Heerlijk.

Mosselen met witbier en citroen

  • Hoofdgerecht 2 à 3 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 2 tenen knoflook
  • 4 lente-uien
  • 2 à 3 stengels bleekselderij
  • 1 groene paprika
  • neutrale olijfolie
  • 200 ml witbier
  • 1 bos basilicum
  • 1 citroen
  • peper
  • 1 stokbrood
  • kruidenboter*

Extra nodig

  • rasp
  • grote (mossel)pan met deksel

 

Stokbrood met knoflookpeterselieboter

  • Bijgerecht
  • Bereiding ca. 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 afbakstokbrood of vers stokbrood
  • 1 bos verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook, zachte tijm, dragon, dille, basilicum)
  • 1 teen knoflook
  • 200 g roomboter op kamertemperatuur
  • zoutvlokken

 

Boterkoek met limoen, citroengras en kardemom

  • Koek
  • Bereiding ca. 10 minuten + 35 minuten bakken en 5 uur opstijven

Ingrediënten

  • 375 g bloem + extra voor invetten
  • 340 g zachte roomboter
  • 270 g witte basterdsuiker
  • snuf zout(vlokken)
  • ½ theelepel gemalen sereh (citroengras)
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • rasp van 1 limoen
  • 1 ei

Extra nodig

  • vierkante schaal of bakvorm 20x20 cm
  • bakpapier
  • bakkwast

Boterkoek met limoen, citroengras en kardemom

Naast al het hartige lekkers dat Hugo vandaag kookt, bakt hij ook iets zoets: boterkoek. Favoriet van veel 'zoetemondjes', zoals de Belgen zouden zeggen, Hoewel het je niet veel tijd kost om het te maken, duurt het wel even om het te koelen en op te laten stijven. Houd daar rekening mee. Bakkers klaar, bakken maar!

Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een ovenschaal met een strook bakpapier, de twee lange kanten hoef je niet te bedekken. Meng de bloem, roomboter (op kamertemperatuur), sereh, kardemom, limoenrasp en snuf zoutvlokken in een kom of keukenmachine. Werk je met een keukenmachine, zet het dan nooit gelijk op de hoogste stand anders kun je straks de hele keuken opruimen.

Mix het net zolang, totdat alle ingrediënten zijn gemengd en je een mooi deeg hebt. Druk het daarna goed in de schaal aan. Handigheidje hiervoor is om de bolle kant van een natgemaakte lepel te pakken en het deeg daarmee plat te maken. 

Doe het ei in een kommetje en klop het los. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei. Kerf met een vork kriskras een ruitmotief in het deeg. Bak de boterkoek daarna in circa 35 minuten in de voorverwarmde oven ( 170°C).

Het is belangrijk dat de bovenkant lekker bruin kleurt. Is dit het geval? Haal het uit de oven en laat het zeker zo'n 5 uur opstijven. Daarna is het alleen nog een kwestie van het in blokjes snijden en snoepen maar.

Ter illustratie wat Hugo met het ruitmotief bedoeld
Ter illustratie wat Hugo met het ruitmotief bedoeld

Gevuld stokbrood met knoflook-peterselieboter

Aangezien de mosselen straks zo klaar zijn, adviseert Hugo om nu het gevulde stokbrood te maken. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de boter (op kamertemperatuur) in een kom. Pel en rasp de knoflook er boven. Snijd daarna de kruiden fijn en voeg het toe. Top het af met een snuf zout(vlokken). Prak het met een vork en klaar is je verse kruidenboter. 

Pak het stokbrood erbij, snijd het iets in (niet helemaal door) en smeer kloddertjes kruidenboter tussen de sneetjes. Bak het stokbrood in zo'n 8 à 10 minuten in de voorverwarmde oven (200°C) af. Werk je met een vers stokbrood, houd dan 170°C aan.

Hugo's tip: "Voor dit recept gebruik ik gekrulde peterselie, tijm en bieslook, maar je kunt eindeloos variëren en zelf kiezen welke groene kruiden je in een kruidenboter verwerkt. 

Mosselen met witbier 

Tijd voor de hoofdrolspeler van het gerecht: mosselen. Bij het bereiden van dit zilte weekdier, is het belangrijk dat je ze goed wast en controleert. Kapotte exemplaren en mosselen die na een klein tikje alsnog niet sluiten, mogen weg. Van deze mosselen kun je namelijk flink beroerd worden.

Heb je ze allemaal gecheckt? Doe de gewassen mosselen dan in een grote kom.

Pel en snijd de knoflook. Snijd ook de frisse groene groenten: lente-uien, bleekselderij en paprika fijn. Verhit daarna een scheut olie in de mosselpan en fruit de helft van de groenten op hoog vuur aan. 

Zodra de groenten beetgaar zijn, mogen de mosselen en het bier erbij. Doe de deksel op de pan en laat het 2 tot 5 minuten koken. Schep of schud de mosselen en groenten tijdens het koken een keer goed om. 

Het is belangrijk dat alle mosselen openstaan, dat is het teken dat ze klaar zijn.

Hugo's tip: wil je een frisse salade voor bij de mosselen? Maak er eentje van de andere helft van de groene groenten: bleekselderij, lente-ui, groene paprika en basilicum. Maak het aan met wat citroensap, citroenrasp, olijfolie, zout en peper, en klaar ben je.

Haal het stokbrood uit de oven en de mosselen van het vuur. Serveer eventueel een frisse salade erbij. 

Tijd om aan te vallen!

Koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 69 via Videoland terug en zie hoe Hugo het mosselpannetje maakt. Of lees alle recepten van Hugo hier terug.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken