Koken met Hugo!

Spaanse mosselen met patatas bravas en zelfgemaakte saus

Door Romy Kroes··Aangepast:
Spaanse mosselen met patatas bravas en zelfgemaakte saus
RTL

We combineren Spanje met Nederland in deze heerlijke gerechten. Hugo gaat aan de snel met een mosselpan vol Spaanse geuren en smaken én hij maakt zelf een sausje voor bij de patatas bravas. Dit wordt lekker!

Spaanse mosselen met chorizo en sherry

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 15-20 minuten
     

Ingrediënten:

  • 2kg mosselen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 100g chorizo
  • neutrale olijfolie
  • 2 tomaten
  • 1 bosje peterselie
  • 150ml fino sherry of manzanilla sherry
     

Extra:

  • grote (mossel)pan met deksel
     

Pikante aardappels – patatas bravas

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 25 minuten + afkoelen aardappelen
     

Ingrediënten:

  • olie voor frituren
  • 1kg grote iets kruimige aardappels
  • grof zeezout
     

Extra:

  • pan voor frituren
     

Zelfgemaakte bravas saus

  • saus
  • bereiding 5-10 minuten
     

Ingrediënten:

Voor de aioli

  • 1-2 tenen knoflook
  • 1 eidooier
  • 150ml neutrale olie
  • zout
  • ½ citroen
     

Voor de bravas saus

  • aioli
  • 1 rode chilipeper
  • 1 theelepel pikante paprikapoeder
     

Extra

  • garde
     

Salade met olijven

  • salade
  • bereiding 5-10 minuten
     

Ingrediënten:

  • 1 krop Romaanse sla
  • 1 sjalot
  • ½ bosje peterselie
  • 100g olijven
  • 3 eetlepels citroensap
  • 6 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout en peper
  • 2-3 eetlepels amandelschaafsel
     

Extra:

  • garde  

Spaanse mosselen met chorizo en sherry

Stap 1: was en controleer alle mosselen, verwijder de slechte mosselen. 

Tip: slechte mosselen zijn de mosselen die kapot zijn of die, wanneer je ze een tik op het aanrecht geeft, open blijven staan. 

Stap 2: pel de ui en de knoflook. Snipper het uitje en snij de knoflook grof, ook de chorizo mag in stukjes gesneden worden.

Tip: de chorizo bevat alle kruiden en smaken die doen denken aan Spanje. Door deze eerst te snijden en te bakken heb je al "een pan vol Spanje". Voeg hier een neutrale mossel aan toe en je hebt een Spaans mosselpannetje.

Stap 3: verhit een scheut olie in de (mossel)pan en bak de ui, knoflook en chorizo voor 5 minuten.

Stap 4: snij de tomaten in blokjes en hak de peterselie fijn.

Stap 5: voeg de tomaten, de mosselen, de sherry en een deel van de peterselie toe aan de pan. Dek de pan af met een deksel en laat het 2-5 minuten koken of tot de mosselen open staan. Schep tussendoor een keer om.

Let op: mosselen die na het koken nog dicht zitten kun je niet eten, verwijder deze. 

Stap 6: bestrooi de mosselen met de overgebleven peterselie en ze zijn klaar om geserveerd te worden.

Een heerlijk zelfgemaakt sausje

Voor de bravas saus beginnen we met het maken van aioli, dit is de basis van de saus.

Stap 1: pel en rasp de knoflook boven een kom.

Stap 2: voeg de eierdooier erbij.

Stap 3: voeg in delen al kloppend de olie erbij, zodat een dikke saus ontstaat. Breng de aioli op smaak met zout en citroensap.

Om van de aioli een heerlijk bravas sausje te maken hoef je hier maar twee ingrediënten aan toe te voegen, namelijk een pepertje en paprikapoeder.

Stap 1: snij het pepertje fijn en verwarm deze een paar minuten met een goeie scheut olie in de pan.

Stap 2: haal de pan van het vuur en meng het paprikapoeder erdoor. Laat het afkoelen, meng het door de aioli en je bravas saus is klaar! 

¡Arriba Patatas Bravas!

Stap 1: verwarm de frituurolie tot 150 graden.

Stap 2: snij de ongeschilde aardappels in blokjes en bak ze in porties ongeveer 5 minuten voor. Ze moeten gaar zijn, maar hoeven geen nog kleur te hebben.

Stap 3: Spreid de aardappels uit over een schaal en laat ze helemaal afkoelen. Het liefst tot ze echt koud zijn.

Stap 4: frituur de aardappels vlak voor het serveren op 180 graden goudbruin en krokant.

Stap 5: bestrooi de aardappels met een beetje grof zeezout, schep op de borden en lepel de bravassaus erover. Bestrooi met een beetje paprikapoeder.

Voor een vleugje groente

Stap 1: was de sla en scheur of snij hem grof. Pel en snij de sjalot in mooie, dunne ringetjes en snij de peterselie fijn.

Stap 2: maak vlak voor serveren de sla, peterselie, sjalot en olijven aan met citroensap, olijfolie, zout en peper.

Stap 3: rooster het amandelschaafsel lichtbruin in een droge koekenpan en strooi het over de salade.

Lees meer over
Hugo KennisKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven