Koken met Hugo!

Zo maak je zelf een voorraad zoetzure groentes

Door Romy Kroes··Aangepast:
Zo maak je zelf een voorraad zoetzure groentes
RTL

De winter komt langzaamaan weer richting ons land. Dit betekent onder andere dat de warme, hartige gerechten vaker op tafel komen te staan. De heerlijke smaak van zoetzure groentes is een smakelijk contrast tegenover deze zwaardere maaltijden. Benieuwd hoe je zelf zoetzure groentes kunt wecken? Lees dan snel verder.

Zoetzure groenten

  • bijgerecht
  • bereiding 15 minuten + afkoelen en intrekken (liefst paar dagen)
     

Ingrediënten:

  • 800ml witte wijnazijn
  • 400g suiker
  • zout
     

Rode ui:

  • 4-6 rode uien
  • 2 takken rozemarijn
  • paar pimentkorrels
     

Komkommer:

  • 300g minikomkommers
  • paar takjes dille
  • 1 eetlepel mosterdzaad
     

Venkel/peen:

  • 1 venkel
  • 1 winterpeen
  • paar takken dragon en/of 2 stuks steranijs
  • 1 laurierblad
     

Extra:

  • schone afsluitbare potten

Je eigen voorraad zoetzure groentes

Stap 1: breng in een pan de azijn met de suiker en een snuf zout aan de kook en verwarm tot de suiker is opgelost.

Stap 2: halveer, pel en snijd de uien in smalle partjes.

Stap 3: snijd het topje van de minikomkommers en halveer ze.

Stap 4: snijd de wortel en venkel in schuine plakjes.

Tip: door het basiszuur warm op te gieten kun je hem nog langer conserveren en komt het extra goed op smaak.

 

Het vullen van de potten

Pot 1: vul met de uien, een tak rozemarijn en een paar pimentkorrels.

Pot 2: vul met de minikomkommers, takjes dille en een eetlepel mosterdzaad.

Pot 3: vul met de plakjes wortel en venkel, een blaadje laurier en een paar takjes dragon en/of steranijs.

Let op: zorg ervoor dat de potten goed schoon zijn, het is cruciaal om ze van tevoren uit te koken. Je gaat ze voor langere tijd bewaren en je wilt niet dat er schimmels ontstaan.

Nu de potten gevuld zijn, schenk je het hete azijnmengsel erop. Sluit ze af, laat ze afkoelen en bewaar in de koelkast.

Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken