Koken met Hugo!

Heerlijke pizza met venkelsalami en mini calzones

Door Romy Kroes··Aangepast:
Heerlijke pizza met venkelsalami en mini calzones
RTL

We gaan aan de slag met lekkere pizza’s! Heerlijk als hartige snack of volwaardige maaltijd. Om hier toch ook een zoet gerecht bij te serveren lees je ook hoe je zelf kleine, zoete calzones kunt maken.

Pizza met venkelsalami

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten + 1½ uur rijzen
     

Ingrediënten:

Deeg

  • 350-375ml lauwwarm water
  • 11g instant gist
  • 600g bloem
  • 1½ theelepel zout
     

Beleg

  • 100-150ml passata
  • 1 teen knoflook
  • 3-4 takjes oregano en/of rozemarijn
  • 200g mozzarella
  • 50g Parmezaanse kaas (stuk)
  • 150g venkelsalami of gewone salami en venkelzaad
  • 2 eetlepels kappertjes of kapperappels
  • zout en peper
  • rucola
     

Extra:

  • pizzasteen
  • pizzaschep of bakpapier
     

Zoete calzones

  • bijgerecht 4 personen
     

Ingrediënten:

  • pizzadeeg
  • jam
  • hazelnootpasta
  • poedersuiker
  • roomboter

Op Italiaanse toeren

Stap 1: doe het lauwwarme water in een kom en roer de gist erdoor.

Stap 2: voeg de bloem toe en als laatste het zout erbij.

Stap 3: meng tot een deeg en kneed in circa 10 minuten tot een soepel deeg.

Tip: merk je tijdens het kneden dat het deeg toch nog erg droog is? Voeg dan een klein beetje water toe.

Stap 4: verdeel het deeg in 8 stukken. Maak er ballen van en laat afgedekt, onder een vochtige theedoek, anderhalf uur rijzen.

Stap 5: verwarm de oven voor op de heetste stand.

Tip: leg de pizzasteen met het voorverwarmen al in de oven, dan wordt deze goed heet. Door de hete steen hoeft een pizza minder lang in de oven en hoe korter je een pizza bakt, hoe beter.

Stap 6: snijd intussen de mozzarella in plakjes.

Stap 7: druk, op een met bloem bestoven werkblad, het deeg uit tot een pizzabodem (raak de randen niet aan, druk het deeg uit vanuit het midden).

Tip: door het deeg in de lucht te houden, laat je de zwaartekracht zijn werk doen en 'groeit' het bijna vanzelf.

Stap 8: rasp de knoflook boven een kommetje, pluk en hak de oregano en voeg deze samen met de passata toe aan het kommetje.

Stap 9: bestrijk het deeg met een dun laagje saus (écht niet teveel, dan wordt je pizza zompig!) tot 2 cm van de rand. Beleg tot 2 cm van de rand met plakjes mozzarella. Beleg met salami en kapperappels.

Stap 10: schuif de pizza in de oven op de pizzasteen en bak 6-10 minuten.

Stap 11: beleg de pizza na het bakken met rucola en sprenkel er nog wat goeie olijfolie overheen.

Bonus: kleine, zoete calzones

Stap 1: rol stukjes pizzadeeg uit tot dunne cirkels.

Stap 2: besmeer de helft met jam of hazelnootpasta.

Stap 3: vouw en druk het deeg goed dicht.

Stap 4: bak gaar en lichtbruin in de oven in circa 10 minuten.

Stap 5: bestrijk na het bakken met roomboter en bestuif met poedersuiker.

Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken