Mini-cheesecakejes met frambozen en meringue

Zoals je voor onverwachte mooie momenten altijd een fles champagne of lekkere witte wijn in de ijskast kunt hebben, zo doen deze cheesecakejes het prima in de vriezer. En doet er zich niet spontaan een gelegenheid voor? Dan wordt deze doodgewone woensdag(middag) vanzelf een feestje met dit recept van Rutger Bakt.
Deze kleine cheesecakejes bak je in siliconen vormpjes. Na het bakken laat je ze afkoelen en zet ze dan met vorm en al in de vriezer. Eenmaal bevroren kun je de cheesecakejes dan heel makkelijk uit hun vorm halen, waardoor ze er prachtig strak uitzien. Een ander voordeel van deze manier is dat je de cheesecakejes ook al eerder kunt maken. In de vriezer (en dus in hun vorm) zijn ze heel goed enkele weken te bewaren. Met de topping van dit mini cheesecakejes recept kun je alle kanten op, maar deze combinatie van frambozen en knapperige meringue is een van Rutgers persoonlijke favorieten. Afhankelijk van hoe groot je vormpjes zijn, maak je met dit recept zo’n 8-10 cheesecakejes.
Wat heb je nodig?
Voor de bodem
- 150 gr speculaasjes (of jodekoeken)
- 50 gr boter, gesmolten
Voor de cheesecake
- 400 gr roomkaas
- 100 gr fijne suiker
- 2 eieren
- 100 gr zure room
- 20 gr maïzena
- 1 tl vanille-extract
Verder nodig
- verse frambozen
- frambozensaus
- knapperige meringues

Zo maak je het
Bereidingstijd: 4,5 uur, oventijd: 30 minuten
Verwarm de oven voor op 130 °C en zet de siliconen vormpjes op een bakplaat.
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de gesmolten boter door de kruimels en verdeel het mengsel gelijkmatig over de vormpjes. Druk de kruimels stevig aan.
Roer de roomkaas los met de suiker. Voeg vervolgens de eieren, zure room, maïzena en het vanille-extract toe en meng alles door tot een glad mengsel. Verdeel het cheesecakemengsel over de vormpjes. Bak de mini-cheesecakejes 25-35 minuten. De bovenkant mag nog iets wiebelen als ze uit de oven komen. Laat ze in de vorm afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens minimaal 4 uur in de vriezer.
Haal de bevroren cheesecakejes uit hun vormpjes en laat ze (in de koelkast of op kamertemperatuur, afhankelijk van hoe snel je ze wilt sereveren) ontdooien. Garneer de cheesecakejes met de verse frambozen en frambozensaus en kruimel er tot slot wat meringue over.
Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.