Tagliatelle met ham, kaas en champignons
De artisjok is, naast dat het een mooie groente is, ook een hele mooie bloem. Het is een prachtige plant en hij verschijnt zelfas steeds vaker in bloemstukken. Vandaag gebruiken we de artisjok niet in een bos bloemen, maar in de salade. Hugo maakt een pasta van tagliatelle, roomsaus en ham en laat je zien hoe je een heerlijke salade met artisjok, gepofte paprika en balsamico op tafel zet.
Tagliatelle in roomsaus met ham en champignons
- hoofdgerecht 4 personen
- bereiding circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- neutrale olijfolie
- 250 g champignons
- ½ bosje tijm
- zout en peper
- 400 g (verse) tagliatelle
- 100 g Pecorino (stuk)
- 200 ml slagroom
- 200 g gesneden (biologische) achterham of beenham
Salade met gepofte paprika, rucola en artisjok
- hoofdgerecht 4 personen
- bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 3 rode paprika’s
- 240 g artisjokharten (pot of blik)1 eetlepel kappertjes
- 100 g rucola
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 3 eetlepels olijfolie extra vergine
- zout en peper
Extra:
- bakplaat
- aluminiumfolie
Aan de slag met de pasta
Stap 1: verhit een klein beetje olie in een hapjespan.
Stap 2: snij de knoflook in plakjes en versnipper een sjalotje. Voeg het sjalotje en de knoflook, samen met een beetje tijm, toe aan de hapjespan en fruit ze voor een paar minuten.
Tip: door het sjalotje met de lijnen mee en horizontaal in te snijden creëer je in 1 snijbeweging een mooi, fijngesnipperd sjalotje.
Stap 3: snijd ondertussen de champignons in 6 of 8 stukjes, zodat je mooie partjes krijgt. Bak ze daarna mee in de pan.
Let op: de champignon zuigt alle olie op en laat deze weer los wanneer je ze extra temperatuur geeft. Voeg eventueel een beetje zout toe om het vocht te onttrekken.
Stap 4: voeg de room, ongeveer 50g Pecorino en wat grove, zwarte peper toe aan de pan met champignons en zet het vuur wat lager. Laat dit rustig koken.
Stap 5: kook de tagliatelle in ongeveer 3 á 4 minuutjes en het giet het vervolgens af. Na het afgieten kun je de pasta door de saus roeren.
Stap 6: Voeg als laatste de ham toe, snijd deze in reepjes of stukjes en roer door de saus.
Tip: wil je nog wat verse kruiden toevoegen aan je pasta, gebruik dan de kruiden die je al verwerkt hebt in het gerecht. De kruiden geven dan net dat beetje extra smaak!
Een heerlijke salade voor erbij
Stap 1: zet de ovengrill aan.
Stap 2: snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg ze vervolgens, met de bolle kant naar boven, op een met aluminiumfolie beklede bakplaat.
Stap 3: laat de paprika’s in de ovengrill zwart blakeren.
Stap 4: begin ondertussen vast met het koken van de artisjok. Verwijder hiervoor een stukje van de steel van de artisjok en leg hem in kokend water. Hierbij is het belangrijk om een beetje citroensap toe te voegen. De citroen zorgt ervoor dat het artisjokhart binnenin mooi wit blijft.
Tip: is de artisjok niet in het seizoen dan werkt artisjok uit blik als een prima vervanging.
Stap 5: haal de paprika’s uit de oven en dek ze af met een bord, dit maakt het pellen ervan straks een stuk makkelijker. Laat ze 10 tot 15 minuten zo staan.
Stap 6: giet de artisjok af. Snij vervolgens de paprika in dunne reepjes en de artisjokken in stukjes. Voeg de rucola, paprika, artisjok en kappertjes bij elkaar. Voeg als laatste een beetje citroensap en balsamicoazijn toe.
Eet smakelijk!