Het einde van de patat / friet discussie! Of toch niet?
Jawel hoor, sinds een paar dagen is de discussie weer he-le-maal aan. Het begon met Fred, Chantal & Leco en uiteindelijk belandde ook onze Hugo & Froukje in een tweestrijd. En dus.. haalden we dit artikel er weer eens even bij. Graag gedaan!
De patat- en-frietdiscussie is niet nieuw. Regelmatig wordt op feestjes of tijdens het eten van de vette hap het gesprek rond de gefrituurde aardappelen aangeroerd en jawel, ook op Instagram is het deze week weer het gesprek van de dag.
Patat- en frietkamp
Aanjagers van de discussie zijn Chantal Janzen & Fred van Leer. Ze wilden friet in Chantal's Beauty Camper, of was het nou patat? Een ding is zeker, de oorlog is aan en de mayonaise en pindasaus vliegen je om de oren. Ook onze eigen Hugo en Froukje gingen daarop even goed tekeer. Maar, hoe zit het dan echt?
(On)juist
De meningen over de vette hap liegen er niet om. Het frietkamp is duidelijk: "Het is friet natuurlijk! Je zegt toch ook Pommes friet?! Als je in België om een patat vraagt, krijg je een knol aardappel in je hand. Friet is gefrituurd", roept Hugo dan ook. Het patatkamp wil daar niets van weten: "Is er een god op het gebied van friet of patat? Hoe weet je nou wat waarheid is? Het kan net zo goed gefrituurde groente zijn als het vanuit het woord frituur komt", aldus Froukje.
Maar, wat is het nu? Taalkundige Marc van Oostendorp schepte een paar jaar geleden al duidelijkheid: "Geen van de twee kampen heeft gelijk. Zowel patat als friet klopt. Er zijn alleen maar emotionele argumenten aan te dragen in deze discussie."
Overigens zijn er volgens de taalkundige geen andere twee woorden te noemen die voor zo'n grote tweedeling hebben gezorgd. "Je hebt bijvoorbeeld de bier- en pilsdiscussie. Of de woordenwisseling rond satésaus en pindasaus. Maar het is niet te vergelijken met de discussie rondom patat en friet."
Geschiedenis
Een stukje geschiedenis. In de eerste helft van de 19de eeuw was het een Belg die bedacht om aardappelen in stukjes te snijden en deze te frituren. Hij noemde de hap: patat frites. Van Oostendorp: "Patat stond voor aardapppelen. Frites voor gefrituurd."
Maar het woord 'patatfrites' vond men al snel te lang. "De term moest worden afgekort. Frites is eigenlijk het minst belangrijke woord. Vandaar dat boven de rivieren is gekozen voor het belangrijkste woord: patat."
Verwarrend
Maar beneden de rivieren en in België betekende 'patat' al aardappelen. "Als je dus in Vlaanderen zei dat je patat wilde eten, kreeg je gekookte aardappelen. Dat is verwarrend. Daarom is gekozen voor friet in België en het oorspronkelijk katholieke gedeelte van ons land."
Een patatje saté of frietje pinda: het mag dus allebei. Oostendorp besluit: "Eén ding is helder: je krijgt vooral honger van deze discussie."