Gezin

Verder leven na de moord op haar man en zijn papa: 'Wil jij mijn tweede vader zijn?'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsVerder leven na de moord op haar man en zijn papa: 'Wil jij mijn tweede vader zijn?'
RTL

De man van Janke Verhagen (35) werd doodgeschoten door iemand die hem aanzag voor een crimineel. Een van haar eerste gedachtes na het drama: hoe regel ik voor mijn zoontje zo snel mogelijk weer een gezin? Ze is gaan tinderen 'als een idioot', maar drie jaar na de dood van Stefan is er eindelijk rust in haar hoofd. Moeder en zoon, dat is óók een gezin.

Stefan Regalo Eggermont kwam op 13 juli 2014 thuis in Amsterdam van een avond voetbal kijken. Nadat hij zijn auto had geparkeerd, werd hij achter het stuur doodgeschoten. Per ongeluk. Alles wijst erop dat de schutter eigenlijk een crimineel uit de buurt moest hebben, die ook in blauwe Fiat Punto reed.

'Te jong om het te begrijpen'

Ruy (5), het zoontje van Stefan en Janke, was toen 2,5. "Veel te jong om het te begrijpen", vertelt Janke. "Maar ik moest het wel vertellen, adviseerde slachtofferhulp. In korte zinnen. 'Papa is dood', werd het dus. We hebben als volwassenen de neiging uit te leggen wat dood betekent. Niet doen, was het advies, maar als hij vraagt geef je antwoord. En wees altijd eerlijk. Dus niet ‘papa is gaan slapen'."

Papa heeft een ongeluk gehad met de auto, was de eerste versie van het verhaal. "Uiteindelijk zijn de vragen gekomen en is het heel geleidelijk gegaan." Hoe kwam het dat papa een ongeluk heeft gehad, wilde Ruy op een gegeven moment weten. Het was eigenlijk geen ongeluk. Iemand heeft papa dood gemaakt, vertelde Janke toen.

Moordonderzoek gesloten

Alleen over de dader heeft ze gelogen. "De boef zit in de gevangenis en komt daar nooit meer uit, heb ik op aanraden van slachtofferhulp gezegd. Om angst te voorkomen. Waarschijnlijk is de dader zelf doodgeschoten, maar officieel is daar niets over bekend gemaakt. Enkele maanden geleden is het onderzoek gesloten."

Dat doet pijn als ze eraan denkt. "Ik had Ruy ooit zo graag willen vertellen dat diegene ervoor gestraft is. Ik had de dader graag in de rechtbank gezien. Ik weet niet hoe mijn kind zich gaat ontwikkelen, maar als het voor mij al onbevredigend is, dan zal dat voor hem ook zo zijn, stel ik me voor."

Levende en dode Stefan

Om zo veel mogelijk herinneringen levend te houden en zo volledig mogelijk te zijn, heeft Janke twee dozen voor Ruy gemaakt. Een doos met spullen van de levende Stefan en een over de dode Stefan. Klinkt misschien gek, maar ze zegt het maar zo duidelijk mogelijk. In de eerste doos zitten dingen die Ruy en Stefan samen hebben geknutseld, lieve briefjes en kaarten. In de doos over dode Stefan zitten krantenknipsels, een dvd van haar optreden in RTL Late Night, de rouwkaart, het onderzoeksrapport en sectieverslagen.

"De doos over de levende Stefan wil hij wel eens inkijken, die over de dood is nog lang niet aan de orde."

Thumbnail


Foto: RTL Nieuws

'Wat is een automatisch wapen?'

Toch weet Ruy natuurlijk wel het een en ander over de dood van zijn vader en wil hij er af en toe over praten. Dat leidt soms tot vreemde gesprekken, die soms pijnlijk duidelijk maken hoe anders kinderen denken dan volwassenen. Om jaloers op te zijn, vindt Janke soms.

Zoals vorig jaar op vakantie. Janke achter het stuur, Ruy en zijn neefje achterin. 'Jouw vader is doodgeschoten', zei het neefje. 'Met een automatisch wapen.' 'Wat is een automatisch wapen?', vroeg Ruy. ‘Dat gaat zo: dududududududu', zei het neefje. 

Janke: "Ik reed van schrik bijna de vangrail in. 'Klopt dat mama?', vroeg Ruy. 'Ja', zei ik maar. 'Ow, dat is wel fijn', reageerde Ruy, 'dan was papa heel snel dood'. Daarna praatten we weer verder over het weer of de dierentuin waar we vandaan kwamen."

Chagrijnige klusjesman

Ander voorbeeld. Ruy was 3, Janke en hij waren net verhuisd om op een andere plek opnieuw te beginnen. "Er was een miscommunicatie met de aannemer. De trap moest worden gestoffeerd. Hij dacht dat ik de trap zou schoonmaken, ik dacht dat hij het zou doen." 

Het resultaat was dat ze samen chagrijnig bezig waren de verfresten van de trap te krabben. 'Kunt u niet even uw man bellen?', zei hij uit frustratie, 'dan gaat het wat sneller'. Voor Janke wat kon zeggen, zei Ruy: 'Dat kan niet, papa is doodgeschoten door een dief, maar het was niet zijn schuld'. 

"Hij liegt niet, zei ik, en ging stoïcijns met de trap verder. Toen pakte de man het mesje uit mijn handen en zei: 'Gaat u maar iets leuks doen met uw kind'. 

'Ik kan hem niet muilkorven'

Het zijn anekdotes met een lach en een traan. "Ik kan hem niet muilkorven", zegt Janke over haar zoon. "Ik wil hem niet leren dat het niet oké is om over zijn vader te praten. De herinneringen worden steeds minder. Dit is wat hij weet. Als de dood van Stefan nu het onderwerp is, so be it. Ik wil niet zeggen: zeg dat maar niet. Het is wel de waarheid."

Ook al is zijn vader hem duidelijk dierbaar, Ruy ziet een tweede vader wel zitten. "Sterker nog: het liefst heeft hij dat ik naar een winkel ga en er eentje ophaal. Hij denkt waarschijnlijk: wat doe je moeilijk." 

Thumbnail


Foto: RTL Nieuws

Op zoek naar een vervanger

'Wil jij mijn nieuwe vader zijn?', vroeg Ruy daarom laatst midden in een ijssalon aan de zakenpartner van Janke. "Het kwam echt uit de lucht vallen. De vraag sneed door mijn hart. Door het gemis van Stefan, doordat mijn laatste relatie mislukt is en vanwege het feit dat ik mijn zoontje dus niet een volwaardig gezin kan bieden." 

Die laatste gedachte duurt sinds kort gelukkig maar even. "In de eerste anderhalf jaar na Stefans dood ben ik echt op zoek geweest naar een vervanger. Ik ben als een idioot gaan tinderen. Op een gegeven moment had ik een serieuze relatie. Het moment dat hij Ruy ontmoette, gaf me zo’n rust. Maar daarna heb ik zo zitten pushen. Ruy moest bij elk afspraakje mee. Dat deed de relatie geen goed, kan ik je vertellen."

Gelukkig met z'n tweetjes

Het heeft even geduurd, maar vorige zomer kwam het inzicht: wat is het eigenlijk een waardeloze gedachte dat het geluk van haar zoontje afhangt van een man. "Het was over met mijn vriend. Daarna ben ik gaan knokken voor mijn en ons eigen geluk. Ik zie nu dat wij ook gewoon een gezin zijn. We zijn heel gelukkig met z’n tweetjes. Al zegt Ruy wel: 'Voetballen kan jij eigenlijk niet, hè mama?'"

Het is voor Janke de allergrootste strijd geweest van de afgelopen drie jaar: een nieuwe manier van leven vinden. "Ik had een gezin en dat liep zo goed dat we zo wel 80 hadden kunnen worden. Ik moest het opnieuw gaan uitvinden. Sinds een maand of zes hebben Ruy en ik er allebei rust in. Komt er een nieuwe man, dan is dat fijn. Al zal diegene het nog moeilijk krijgen om met zo’n hecht stel te leven."

Thumbnail


Foto: RTL Nieuws

Lees meer over
KindRelatieTinderDoodMenselijk gedragOuderschapGezin