Kind met helm op fiets overdreven? 'Gelukkig doen steeds meer ouders het'
Je ziet het niet heel veel, maar wel steeds vaker: kinderen met een helm op de fiets. En nee, dat zijn niet alleen de kinderen van expats: ook onder Nederlanders wordt het normaler. Het 1-jarige zoontje van Flora Breemer had gelukkig wel een helm toen ze vrijdag hard ten val kwamen. "Ik durf niet te denken hoe het anders was afgelopen."
Een geluk bij een ongeluk, zo kun je het wel noemen. De Amsterdamse Flora Breemer belandde vrijdag met haar zoontje in het ziekenhuis na een heftig ongeluk op de fiets. Ze kwamen hard ten val nadat een toerist, ook op de fiets, haar van de weg had gedrukt. Op Twitter laat ze zien dat het allemaal véél slechter had kunnen aflopen:
Nu we van de schrik bekomen zijn, wil ik dit delen. Vrijdag had ik een botsing met een toerist die niet kon fietsen. De peuter zat in het voorstoeltje. Na een nachtje OLVG is hij weer de oude---- Ik bekeek net z’n helm. Deze foto’s zijn voor ouders die nog geen helmpje hebben. pic.twitter.com/BD0SMOkCDf
— Flora Breemer (@FloraBreemer) 1 juli 2018
De peuter moet een flinke smak hebben gemaakt, getuige de foto's die Breemer plaatste van de helm van het jongetje.
Aan RTL Nieuws vertelt Breemer dat haar bijna 2-jarige zoontje vooral 'heel erg' was geschrokken. "Hij moest heel hard huilen. Ook door alle commotie."
Ondanks de helm heeft haar zoontje een enorme buil op zijn hoofd aan het ongeluk overgehouden. Maar ze moet er niet aan denken wat er was gebeurd als hij geen helm op had gehad.
"Deze foto's zijn voor ouders die nog geen helmpje hebben", schreef Breemer bij de foto's op Twitter. Haar zoontje bleef een nachtje in het ziekenhuis, maar is inmiddels weer de oude. Dankzij die helm dus.
'Je ziet het veel meer'
Ouders die hun kinderen een helm op doen: het is iets van de laatste tijd. Vrijwel geen enkele volwassene had vroeger een helm op als kind op de fiets. Ook bij Veilig Verkeer Nederland zien ze de verandering. "Je ziet het veel meer om je heen", zegt een woordvoerder.
De vereniging is uiteraard blij met die ontwikkeling. "Het is voor kleine kinderen echt aan te bevelen. Het is vooral goed om je kind in het fietszitje al een helm te geven. Zo kunnen ze er alvast aan wennen als ze straks zelf gaan fietsen."
Archiefbeeld. Een vader haalt zijn kinderen op bij een basisschool in Amsterdam. (Foto: ANP)
Vijf doden
Een fietshelm, zeker bij kleine kinderen, voorkomt doden. Het instituut Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft berekend dat een verplichte fietshelm voor jonge kinderen in Nederland kan leiden tot een jaarlijkse besparing van 5 doden en 140 ernstig gewonden. Zo'n fietshelmpje heeft overigens alleen zin bij lage snelheden, van ongeveer 20 kilometer per uur. Een harde klap kan zo'n helmpje niet aan.
Bij Veilig Verkeer Nederland willen ze trouwens niks weten van zo'n verplichting, net als andere verkeersorganisaties overigens. Een verplichte helm kan het fietsgebruik verminderen, is de gedachte, wat weer negatief kan zijn voor de volksgezondheid en de ambities op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid.
Bij de vereniging zien ze liever dat ouders uit eigen beweging de hoofdjes van hun kinderen beschermen. En dat gebeurt gelukkig steeds vaker. "Er is wel een besef gekomen bij ouders, de risicoperceptie is veranderd. Dat is een goede ontwikkeling. Er wordt ook meer over gesproken. Fietswinkels adverteren ook steeds meer met modellen met een helm op."
Expats
Daarnaast speelt ook een rol dat Nederlanders het voorbeeld volgen van expats, vooral in de grote steden. Bij fietsenwinkel Het Zwarte Fietsenplan in Amsterdam zien ze al jaren een stijging in de verkoop van fietshelmpjes, 'maar vooral omdat steeds meer expats naar Amsterdam komen'.
Ook al gebeurt het steeds vaker, er is in Amsterdam nog veel te winnen. Dat zegt Flora Breemer ook. In haar omgeving is ze één van de weinigen die bij haar kinderen een helm op zet als ze fietst met haar zoons in het voor- en achterzitje.
Veel steun
Voor Breemer is de noodzaak helder. "Ik kan mij als volwassene opvangen met mijn elleboog en schouder, maar een kind in zo'n stoeltje zit vastgegespt. Die kan zich nauwelijks opvangen. Die knalt zo met zijn hoofd ergens tegenaan."
Breemer hoopt dat andere ouders naar aanleiding van haar verhaal ook een helm gaan aanschaffen. "Ik krijg best veel steun op Twitter. Mensen die zeggen dat het toch wel verstandig is. Dat heeft die val toch ook nog wat positiefs teweeg gebracht."
Waarom een fietshelm nuttig kan zijn
Het instituut Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid over het nut van de fietshelm.
- Van alle fietsers in Nederland die ernstig gewond raken door een fietsongeval, heeft bijna een derde hoofd- en/of hersenletsel.
- Jaarlijks zijn er meer dan 800 fietsers met hoofd- en/of hersenletsel na een botsing met een motorvoertuig.
- Daarnaast zijn er jaarlijks meer dan 2500 fietsers met hoofd- en/of hersenletsel na een botsing of valpartij zonder een motorvoertuig.
- Van alle gewonde fietsers met hoofdletsel, betreft het letsel in 86 procent (ook) hersenletsel.
- Een fietshelm biedt optimale bescherming tegen hoofdletsel tot een impactsnelheid van ongeveer 20 km/uur.
- Door een fietshelm neemt het risico op ernstig hoofdletsel met meer dan 65 procent af.
- SWOV heeft berekend dat een verplichte fietshelm voor jonge kinderen in Nederland kan leiden tot een jaarlijkse besparing van 5 doden en 140 ernstig gewonden.
Meer op rtlnieuws.nl: